00:53:38 13.08.2022
Stiri

VIDEO // Maia Sandu, la Ziua Statalității Lituaniei: „Suntem primul stat care a recunoscut redobândirea independenței Lituaniei, care rămâne și astăzi un exemplu de demnitate și curaj pentru republica mea” ​

Actualitate 06.07.2022 12:52 Vizualizări994 Autor: Ziarul National
VIDEO // Maia Sandu, la Ziua Statalității Lituaniei: „Suntem primul stat care a recunoscut redobândirea independenței Lituaniei, care rămâne și astăzi un exemplu de demnitate și curaj pentru republica mea”  ​


R. Moldova și Lituania au înainte mulți ani de prosperitate și conlucrare reciproc avantajoasă, în sânul familiei statelor europene, s-a arătat astăzi convinsă prețedinta Maia Sandu, care a participat la ceremonia de arborare a Drapelului de Stat al Lituaniei, cu ocazia Zilei Statalității acestei republici, la invitația președintelui Lituaniei, Gitanas Nauseda.

„Ne leagă multe lucruri și din istoria recentă. Moldovenii au urmărit cu admirație și au sprijinit Mișcarea de eliberare națională de la sfârșitul anilor ‘80, din Lituania. Suntem primul stat care a recunoscut redobândirea independenței Lituaniei, în primăvara anului 1990. Lituania rămâne și astăzi un exemplu de demnitate și curaj pentru republica mea. Apreciem susținerea consecventă din partea Lituaniei pentru dezvoltarea democratică și integrarea europeană a Republicii Moldova. Astăzi, suntem ancorați ferm pe drumul spre Europa după ce acum două săptămâni, Consiliul European ne-a acordat statutul de țară-candidată”, a declarat Maia Sandu la Vilnius.

Șefa statului a amintit data de 6 iulie 1949, când R. Moldova comemorează victimele deportărilor staliniste și a accentuat că, la fel ca Lituania, și noi avem experiența „ocupației străine”.

„De aproape opt secole, Lituania rămâne o voce importantă în istoria europeană, cunoscând atât perioade de ascensiune și glorie, cât și momente de grea încercare. Ocupația străină a încercat să distrugă elitele naționale și a adus teroare, colectivizare forțată și valuri de deportări. În pofida acestor provocări, astăzi vocea distinctă, independentă a Lituaniei continuă să răsune și să conteze, pe continentul european și în lume. Și Moldova are experiența ocupației străine. Astăzi, pe 6 iulie, repunblica noastră comemorează victimele deportărilor staliniste, care au despărțit zeci de mii de familii, au distrus zeci de mii de destine. Ținem minte aceste crime și suntem datori să nu mai admitem vreodată repetarea lor”, a afirmat Maia Sandu.

Președinta s-a referit, în context, la tancurile rusești care au invadat Ucraina pe 24 februarie curent.

„De patru luni și jumătate, Ucraina luptă cu armata rusă, care îi omoară cetățenii și îi distruge orașele. Ucraina luptă pentru libertatea sa, pentru libertatea și viitorul Europei. R. Moldova și Lituania s-au solidarizat cu Ucraina din prima zi. Am pledat pentru oprirea ororilor acestui război și ne-am oferit ajutorul. R. Moldova găzduiește zeci de mii de refugiați ucraineni, oferindu-le casă și masă. Lituania acordă sprijin economic, politic și militar Ucrainei. Într-o perioadă în care unii încearcă să ne convingă că legea pumnului trebuie să domine în secolul 21, noi optăm în continuare pentru respect reciproc, cooperare și dialog între țări, în interesul și beneficiul oamenilor, pentru păstrarea și consolidarea păcii și a securității. Războiul a aruncat regiunea noastră în incertitudine și ne-a amintit un lucru important: libertatea nu e un dat, nu e un cadou gratuit, pe care putem conta indiferent de circumstanțe. Libertatea trebuie apărată. Pacea trebuie să redevină valoarea supremă a civilizației umane”, a mai arătat în discursul său de la Vilnius Maia Sandu.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

ion 06.07.2022 13:39

De fapt, românii din Basarabia, nu moldovenii, au avut curajul recunoașterii independenței Lituaniei.

TUN 06.07.2022 14:21

Domnilor, fitzi mai rigurosi . Basarabia este plina de moldoveni care se impart in doua grupe :::::::: Romani si Maldafani ( anti romani ).

TUN 06.07.2022 14:21

Domnilor, fitzi mai rigurosi . Basarabia este plina de moldoveni care se impart in doua grupe :::::::: Romani si Maldafani ( anti romani ).

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
12.08.2022 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Guvernul Nataliei Ga...

08.08.2022 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Dacă Putin îi ucide ...

05.08.2022 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Himera URSS și front...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că fostul președinte Igor Dodon trebuie investigat penal pentru TRĂDARE de PATRIE și CORUPȚIE?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md