15:11:22 20.04.2024
Stiri

Maia Sandu, editorial pentru Politico: „Moștenirea dependenței aproape depline de Rusia pentru gaz și electricitate și eșecul guvernelor succesive de a diversifica aprovizionarea amenință acum supraviețuirea noastră economică”

Actualitate 21.11.2022 12:23 Vizualizări1336 Autor: Ziarul National
Maia Sandu, editorial pentru Politico: „Moștenirea dependenței aproape depline de Rusia pentru gaz și electricitate și eșecul guvernelor succesive de a diversifica aprovizionarea amenință acum supraviețuirea noastră economică”


Războiul declanșat de Federația Rusă în Ucraina are „costuri dramatice” și „riscuri sporite” pentru deraierea R. Moldova de pe calea integrării europene, susține președinta Maia Sandu într-un editorial semnat pentru „Politico”.

„În ultimul an, am construit instituții mai puternice, am luptat împotriva corupției și am sprijinit redresarea post-pandemie. Drept urmare, economia noastră a crescut cu 14% în 2021; am sărit pe locul 49 în clasamentul Reporteri fără frontiere pentru libertatea presei; iar ratingul nostru împotriva spălării banilor a fost îmbunătățit de Consiliul Europei. Ca recunoaștere a implementării de către noi a reformelor dificile într-un context geopolitic provocator, UE a acordat Republicii Moldova statutul de candidat la aderare în luna iunie. Dar, în loc să se bucure de beneficiile unei integrări europene mai profunde, moldovenii se lupta acum să facă față unei crize energetice acute, unei crize economice severe și amenințărilor masive de securitate. Multe, dacă nu toate, națiunile europene se confruntă în prezent cu presiuni energetice serioase, desigur, dar ale noastre sunt existențiale. Moștenirea dependenței aproape depline de Rusia pentru gaz și electricitate și eșecul guvernelor succesive de a diversifica aprovizionarea amenință acum supraviețuirea noastră economică”, arată Maia Sandu.

Șefa statului amintește despre bombardarea, în noiembrie, de către Rusia a infrastructurii energetice a Ucrainei, tăierea în jumătate a exporturilor de gaze naturale către R. Moldova de către „Gazprom” și, drept consecință, eliminarea surselor tradiționale de energie electrică, dar și acțiunile Guvernului pentru a asigura securitatea energiei electrice a republicii.

„Ca răspuns, Guvernul a adoptat măsuri de austeritate energetică și a trecut unele industrii la combustibili alternativi. Măsurile de securitate energetică pe termen mai lung, inclusiv o interconectare electrică cu România, vor da rezultate, dar numai în câțiva ani. Prietenii și partenerii oferă, de asemenea, sprijin. România, vecinul nostru bun și susținător puternic, a intervenit, exporturile de energie electrică reprezentând acum aproximativ 80 la sută din consumul curent al R. Moldova”, a punctat Maia Sandu amintind de vizita recentă la Chișinău a președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, car a anunțat o nouă asistență pentru a ne ajuta la ameliorarea crizei din Republica Moldova.

În același articol de opinie, președinta adaugă faptul că această criză energetică și consecințele economice ale războiului din Ucraina au deja un impact semnificativ asupra vieții oamenilor, asupra economiei, inflația se apropie de 35 la sută, prețurile cresc vertiginos, rutele comerciale sunt perturbate, iar economia s-ar putea contracta.

Cea de-a treia întâlnire a Platformei de Sprijin pentru R. Moldova – o inițiativă condusă de Franța, Germania și România, care are loc astăzi la Paris, își propune să mobilizeze alt sprijin necesar înainte iernii care vine.

„R. Moldova caută să-și finanțeze achizițiile de gaz și electricitate din noi surse și să sprijine mecanisme sociale pentru cei mai vulnerabili, ceea ce va ajuta la încetinirea creșterii preturilor. În ultimele 12 luni, prețul gazelor în republica noastră a crescut de șapte ori, în timp ce prețul energiei electrice a crescut de patru ori. În această iarnă, moldovenii vor cheltui probabil până la 65 la sută din veniturile lor pe facturile la energie. Dacă putem lumina și încălzi casele din republica noastră și ne asigurăm că școlile și spitalele pot funcționa în continuare și economia se dezvoltă, aceasta ar însemna că moldovenii, alături de ucraineni, nu vor trebui să caute refugiu în altă parte a Europei în perioada rece”, a spus șefa statului.

În același articol, Maia Sandu subliniază că reprezentanții Rusiei și grupurile criminale și-au unit forțele pentru a exploata criza energetică și a alimenta nemulțumirea oamenilor.

„Ei speră să stimuleze tulburările politice. Folosind întregul spectru de amenințări hibride, inclusiv alerte false cu bombe, atacuri cibernetice, dezinformare, apeluri la tulburări sociale și mită, aceștia lucrează pentru a destabiliza Guvernul, eroda democrația noastră și pune în pericol contribuția R. Moldova la securitatea Europei. Vulnerabilitățile noastre ar putea slăbi rezistența Ucrainei, precum și stabilitatea pe restul continentului”, punctează președinta Maia Sandu.

Șefa statului mai spune că „Europa și Ucraina au nevoie de o R. Moldova puternică”, suficient de puternică „pentru a sprijini Ucraina în timpul războiului, pentru a menține pacea și stabilitatea în regiunea noastră, pentru a adăposti refugiați”, dar și „suficient de puternică pentru a deveni un centru natural pentru reconstrucția sudului Ucrainei după război”.

„Așa cum Rusiei nu trebuie să-i fie permis să câștige în Ucraina, tehnicile sale hibride nu trebuie să aibă succes nici în R. Moldova. Noi vom apăra valorile europene, în ciuda impedimentelor care ne sunt impuse. Prețul este mare și suntem pregățiți să ducem povara. Dar nu putem face asta singuri”, este apelul Maiei Sandu adresat către Occident pentru a ajuta R. Moldova.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md