Maia Sandu: „Cu sprijinul Uniunii Europene, R. Moldova poate deveni un pol de stabilitate pe acest flanc al Europei”


R. Moldova poate deveni „un pol de stabilitate pe acest flanc al Europei”, iar autoritățile de la Chișinău sunt gata să „lucreze cu dăruire” pentru a face ordine în republică.
Mesajul a fost transmis astăzi de președinta Maia Sandu, în cadrul unei conferințe de presă comune cu președintele Guvernului Regatului Spaniei, Pedro Sanchez, aflat în vizită la Chișinău.
„Pe 3 martie, Republica Moldova a semnat cererea de aderare la Uniunea Europeană. Știm că parcursul european al R. Moldova va fi lung și complex. Nu căutăm scurtături pe această cale. Vom lucra cu dăruire pentru a face ordine în repulica noastră și dorim să fim apreciați după rezultatul muncii noastre. R. Moldova este o țară europeană, cu o istorie europeană. Vorbim una dintre limbile oficiale ale Uniunii Europene. Cetățenii noștri și-au dovedit atașamentul față de valorile europene atunci când s-au solidarizat fără ezitare cu vecinii lor cuprinși de război. Uniunea Europeană este un proiect de pace. Cu sprijinul Uniunii Europene, R. Moldova poate deveni un pol de stabilitate pe acest flanc al Europei”, i-a transmis șefa statului oficialului spaniol.
Maia Sandu a adăugat că războiul declanșat de Federația Rusă în vecinătate ne-a arătat că trebuie să avansăm rapid spre scopul propus, „pentru că mai târziu poate fi prea târziu”.
„Republica Moldova este, după Ucraina, a doua cea mai afectată țară de acest război. Importatorii nu mai pot livra produse prin porturile ucrainene, exportatorii nu mai au acces pe piețele din Est. Cetățenii noștri o duc mai rău din cauza prețurilor mari la produse, combustibili și resurse energetice. Trecem printr-o perioadă complicată și cu atât mai mult apreciem sprijinul pe care îl obținem din partea partenerilor noștri europeni. În pofida acestor provocări, ne dorim și suntem hotărâți să avansăm în implementarea programelor de dezvoltare, să consolidăm procesele și instituțiile democratice, să continuămreforma justiției, să consolidăm capacitatea instituțiilor care trebuie să prevină și să combată corupția. Să îmbunătățim mediul de afaceri, să atragem investiții ca să putem să creăm oportunități economice pentru cât mai mulți oameni, aici, acasă. În acest proces, Uniunea Europeană este principalul partener economic și de dezvoltare al Republicii Moldova”, a afirmat președinta R. Moldova.
În cadrul aceluiași discurs, Maia Sandu a spus că „țările lumii libere trebuie să facă totul pentru a opri agresiunea rusă împotriva Ucrainei”.
„Е datoria noastră morală față de bravii ucraineni, față de cetățenii țărilor noastre, față de generațiile prezente și viitoare din regiune și din întreaga Europă, care merită să trăiască în pace, libertate și bunăstate”, a concluzionat președinta R. Moldova.











































































