08:46:06 24.04.2024
Stiri

Maia Sandu le arată din deget șefilor care se acoperă cu INDEPENDENȚA instituțiilor pe care le conduc: „Nu poți să-i ajuți pe oameni când bugetul este FURAT. Aceasta nu e presiune pe justiție, ci pe lipsa justiției”

Actualitate 26.01.2021 16:37 Vizualizări2048 Autor: Ziarul National
Maia Sandu le arată din deget șefilor care se acoperă cu INDEPENDENȚA instituțiilor pe care le conduc: „Nu poți să-i ajuți pe oameni când bugetul este FURAT. Aceasta nu e presiune pe justiție, ci pe lipsa justiției”


E foarte greu să le oferi oamenilor o viață mai bună atât timp cât din bugetul de stat se fură, iar organele de drept rămân impasibile.

Aceasta este replica pe care a ținut s-o dea președintele Maia Sandu reprezentanților instituțiilor de drept, în care au sfătuit-o să-și vadă de treabă și să nu se amestece în înfăptuirea justiției din R. Moldova.

„R. Moldova a ajuns cea mai coruptă țară din regiune. Printr-o singură schemă de corupție s-a furat 12% din PIB. Mă refer aici la furtul miliardului. Nicăieri în altă parte nu s-au făcut spălări de bani în valoare mai mare de câteva ori decât PIB-ul țării. Între timp, noi ne-am pricopsit cu o sumedenie de instituții menite să facă justiție, să combată corupția, au fost elaborate o sumedenie de strategii și elaborate legi. Cetățenii plătesc salarii mari, da, mari în comparație cu salariul mediu pe economie, angajaților acestor instituții, în timp ce corupția crește și înflorește.

În toată această situație nu se vede niciun efort, oricât de plăpând, oricât de mic, al instituțiilor noastre, care să demonstreze că vor să se apuce de lucru. Niciunul. Eu nu exagerez. Între timp, conducătorii instituțiilor de drept ne recomandă să ne căutăm de treaba noastră, să rezolvăm problemele economice și sociale ale cetățenilor și să nu știrbim din independența lor și a justiției care trebuie să combată corupția.

Citește și: VIDEO // Stoianoglo și Motuzoc reclamă „ATACURI din sfera politicului” asupra Procuraturii: „Ei vor o Procuratură independentă, dar care ar depinde doar de ei”

Vreau să vă comunic faptul că a-i ajuta pe oameni când bugetul țării este furat, permanent se scot miliarde din banii publici prin scheme din sistemul bancar, prin scheme la achiziții publice, atunci când nu se face nimic pentru a opri contrabanda și evaziunea fiscală, atunci nu rămân bani pentru ca să crești pensiile, să fie și ele un pic mai bune, pentru că, dacă discutăm astăzi despre pensia medie pentru muritorii de rând, ea este de 2 000 de lei. În aceste condiții nu poți să ajuți nici familiile cu mulți copii, nici pe oamenii cu probleme de sănătate ș.a.m.d., pentru că e nevoie ca banul public să fie păstrat, ca să poți să-l aloci pentru cei care au nevoie de el.

Atunci când se fură un miliard de dolari din sistemul bancar, atunci când prin țara ta se spală zeci de miliarde de dolari, atunci când funcționarii care iau mită, care cer mită, care hărțuiesc mediul de afaceri, rămân nepedepsiți, atunci este foarte greu să convingi investitorii domestici sau pe cei străini să vină și să investească în țara aceasta, să deschidă întreprinderi și să deschidă locuri de muncă. Pur și simplu nu poți să rezolvi problemele economice ale țării”, a menționat astăzi Maia Sandu, în debutul ședinței Consiliului Suprem de Securitate (CSS).

Citește și: Nicolae Negru // Declarația politică a lui Stoianoglo și Motuzoc

Președintele s-a referit și la declarațiile făcute anterior de procurorul general, Alexandr Stoianoglo, deși nu a dat nume.

„Atunci când cei care trebuie să investigheze spălările de bani ne povestesc că banii spălați nu sunt ai noștri și, respectiv, nu ar trebui să ne intereseze, atunci nu ai cum să construiești un sistem bancar credibil. Pentru că, din cauza acestor operațiuni de spălare de bani, R. Moldova a ajuns în lista zonelor off-shore și băncile străine serioase nu vor să aibă legături comerciale cu băncile noastre. Suferă, iarăși, consumatorii, clienții băncilor din R. Moldova. Atunci când, în sfârșit, unele bănci din R. Moldova încearcă să impună reguli pentru a opri spălările de bani, iar justiția, judecătorii iau decizii în favoarea spălătoriilor de bani, atunci e clar că nu poți să construiești un sistem bancar sănătos. (...) După șase ani de la furtul bancar nimeni nu este pedepsit, niciun ban nu este recuperat. E greu să le explici oamenilor cum cei care au furat, după șase ani sunt lăsați în continuare să cheltuiască banii pe care i-au furat, mai mult decât atât – să-și construiască partide politice și să pretindă la funcții înalte în stat”, a spus șeful statului.

Citește și: VIDEO // Mesaje DURE transmise de către președintele Maia Sandu la prima ședință a Consiliului Suprem de Securitate

Potrivit Maiei Sandu, situația în care ne aflăm „este o mare rușine pentru toate instituțiile și pentru toți conducătorii acestor instituții”.

Unii dintre Dvs. o să-mi spuneți că este prea mult de lucru, că sunt prea multe dosare pe mesele Dvs. și că nu reușiți. Vreau să vă spun că, dacă ați fi investigat măcar două, trei, patru, cinci cazuri de corupție mare și ar fi fost finalitate, iar cei care au fost implicați ar fi fost sancționați dur, conform legii, noi astăzi nu am mai fi avut atât de multe cazuri de corupție. Dar tocmai pentru că, în țara asta, nimeni, niciodată n-a fost pedepsit pentru corupția mare, tocmai de aceea avem atât de multe cazuri de corupție. Până acum noi am văzut mai multă fărădelege decât aplicarea legii.

Din păcate, nu reușiți să vă ocupați de corupția mare, pentru că puține dosare care au fost intentate în raport cu judecători corupți sunt mușamalizate cu viteză mare, nu mai zic deja de oameni cu funcții înalte – deputați, miniștri, politicieni etc. Acolo nu vedem niciodată nicio finalitate. Despre schemele de corupție ale lui Nichiforciuc și Andronachi știu deja și copiii de la grădiniță, numai instituțiile noastre de combatere a corupției nu vor să știe despre aceste scheme.

Centrul Național Anticorupție nici nu știe ce se întâmplă cu cazurile de achiziție frauduloasă. Dle director, eu stau și mă întreb: cu ce cazuri complicate vă confruntați Dvs. și care sunt mai importante, dacă despre asta nici nu știți la ce etapă sunt? Se creează impresia că unii conducători de instituții acoperă aceste scheme sau nu se interesează deloc.

La discuțiile pe care le-am avut cu unii dintre Dvs., ați arătat cu degetul unii la alții. Procurorii spun că judecătorii dau decizii ilegale, judecătorii spun că procurorii nu anchetează judecătorii corupți. Eu vreau să vă spun că Dvs. aveți toate instrumentele ca sistemul să înceapă să funcționeze. Dacă toate instituțiile care sunt în această sală, plus CSM, ar colabora și și-ar dori ca sistemul să înceapă să funcționeze... Dacă nu o să opriți Dvs. corupția, oamenii o să iasă în stradă și o să vă pedepsească așa cum știu ei. Acest dezmăț, când în fiecare zi auzim că încă un judecător corupt a fost promovat în funcție, când vedem că au mai fost sustrase niște proprietăți ale statului, când vedem deputați, judecători, procurori, tot felul de angajați ai agențiilor publice care se îmbogățesc peste noapte, fără ca să-și poată dovedi proveniența legală a acestor averi, acest sistem pur și simplu nu mai poate fi tolerat de către oameni.

Unii dintre Dvs. s-au arătat nedumeriți sau chiar s-au ofensat de interesul pe care l-am arătat eu pentru activitatea instituțiilor pe care le conduceți. Se tot pomenește de independența justiției, de independența instituțiilor care trebuie să combată corupția. Vreau să clarificăm aici lucrurile. Independența pe care o cere legea și pe care o cer instituțiile internaționale nu este pentru ca să se comită abuzuri sau pentru ca să nu se facă nimic în aceste instituții. Aceasta nu este presiune pe justiție. Aceasta este presiune pe lipsa justiției. Această presiune trebuie să vă pună pe toți pe gânduri și să vă pună să lucrați. În echipă, ca un stat, în primul rând să începeți a curăța sistemul justiției”, a conchis Maia Sandu.


Stiri relevante

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md