03:57:07 31.05.2023
Stiri

Maia Sandu așteaptă o invitație OFICIALĂ de la PUTIN, iar ulterior va decide dacă participă sau nu la SUMMITUL șefilor de stat din CSI: „Totul depinde de ordinea de zi”. Despre ce ar fi interesată șefa statului să discute cu omologul său rus

Actualitate 27.12.2021 16:59 Vizualizări21722 Autor: Ziarul National
Maia Sandu așteaptă o invitație OFICIALĂ de la PUTIN, iar ulterior va decide dacă participă sau nu la SUMMITUL șefilor de stat din CSI: „Totul depinde de ordinea de zi”. Despre ce ar fi interesată șefa statului să discute cu omologul său rus noi.md


Președinta Maia Sandu susține că nu a fost invitată la summitul informal al șefilor de stat din Comunitatea Statelor Independente (CSI) și din acest motiv nu va merge la Sankt Petersburg, acolo unde ar putea să se întâlnească pentru prima dată de la învestire cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin.

„Nu am primit încă o invitație oficială. Dacă va fi, o voi studia și voi lua o decizie”, a declarat vineri-seară Maia Sandu, în cadrul emisiunii „Vineri cu Anatolie Golea” de la RTR-Moldova.

Șefa statului a ținut să sublinieze că nu ar merge cu orice preț la Sankt Petersburg să se întâlnească cu Putin, așa cum a sfătuit-o recent Igor Dodon.

Citește și: Putin ar vrea să se ÎNTÂLNEASCĂ cu Maia Sandu până la finele anului curent. MESAJUL transmis de Dodon, după ce a venit de la Moscova: „Să plece la Sankt Petersburg și să se întâlnească cu Putin. Cetățenii R. Moldova își doresc asta”

„Totul depinde de ordinea de zi. Dacă acestea sunt probleme de cooperare economică, atunci sunt gata să discut. Dacă va fie vorba de altceva, inclusiv chestiuni legate de apărare, atunci probabil că nu”, a subliniat Maia Sandu.

În cadrul aceleiași emisiuni, șefa statului a explicat de ce R. Moldova nu este interesată să participe, în calitate de observator, la ședințele Uniunii Economice Eurasiatice.

„Problemele ce țin de cooperarea economică sunt discutate în cadrul CSI sau pe bază bilaterală. Noi suntem pentru funcționarea deplină a Acordului privind zona de liber schimb a CSI. Toate bunurile din țările CSI au acces liber pe piața moldovenească. Nici noi nu avem probleme cu exportul în statele-membre CSI, cu excepția Rusiei. Există restricții pentru mărfurile noastre din partea Rusiei”, a conchis Maia Sandu.

Revenit recent de la Moscova, socialistul Igor Dodon o îndemna pe Maia Sandu să plece în această săptămână la Sankt Petersburg, acolo unde este programat pe 28 decembrie summitul informal al șefilor de stat din CSI. Potrivit lui Dodon, Maia Sandu ar avea o oportunitate foarte mare să discute în premieră cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, inclusiv despre problema gazelor.

„Pe 28 decembrie, Vladimir Putin va organiza un summit informal cu șefii statelor CSI. Maia Sandu va face o greșeală enormă dacă nu va pleca la această întrevedere. Aș vrea să-i dau un sfat prietenesc, chiar s-o rog să lase într-o parte emoțiile și să plece la summitul de săptămâna viitoare. Coroana nu-i va cădea. Îi propun președintelui să profite de această oportunitate, să plece la Sankt Petersburg, să se întâlnească cu Putin și să discute informal despre problema gazelor. Este foarte important. Chiar dacă ei personal nu-i place acest lucru sau nu-i permit cei din Occident, trebuie s-o facă nu pentru sine, ci pentru cetățenii R. Moldova, ei își doresc aceasta”, a subliniat Dodon.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.05.2023 09:04 Ziarul National Nicolae Negru // „La ce bun o lume în...

26.05.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Integrarea europeană...

24.05.2023 09:14 Cazimir Țino Cazimir Țino // Învățămintele ultimul...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că R. Moldova va adera la Uniunea Europeană până în 2030?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md