10:03:35 30.04.2025
Stiri

Maia Sandu enumeră CÂȘTIGURILE R. Moldova în urma organizării Summitului CPE: „Aderarea R. Moldova la UE este tot mai aproape. R. Moldova nu mai este văzută ca o țară care se lasă batjocorită de Kremlin, ci viitoare membră UE”

Actualitate 05.06.2023 13:13 Vizualizări2306
Maia Sandu enumeră CÂȘTIGURILE R. Moldova în urma organizării Summitului CPE: „Aderarea R. Moldova la UE este tot mai aproape. R. Moldova nu mai este văzută ca o țară care se lasă batjocorită de Kremlin, ci viitoare membră UE”

Misiunea de Parteneriat UE la Chișinău, lansată în zilele Summitului Comunității Politice Europene (CPE), va ajuta instituțiile R. Moldova să-și consolideze capacitățile de gestionare a crizelor, cetățenii din R. Moldova vor putea discuta cu rudele din UE la tarife de roaming mai mici, UE ne oferă, prin intermediul Instrumentului European pentru Pace, echipamente moderne pentru sistemul de apărare în valoare totală de 87 de milioane de euro, Polonia ne-a trimis șase avioane pline cu echipamente de protecție și tehnică de ultimă generație, pentru a ajuta Ministerul Afacerilor Interne să asigure ordinea și securitatea publică.

Totodată, Ungaria s-a alăturat altor donatori la Fondul de încredere NATO pentru R. Moldova cu o contribuție de 300 de mii de dolari, fond care va fi folosit pentru întărirea capacității de apărare a republicii noastre, Norvegia va acorda R. Moldova o donație de aproximativ 50 de milioane de euro pentru a putea procura gaze naturale, iar Planul de dezvoltare economică și investiții al UE destinat R. Moldova va crește de la 600 de milioane la 1,6 miliarde de euro. Acestea sunt doar câteva dintre beneficiile obținute de R. Moldova în cadrul Summitului CPE organizat pe 1 iunie curent la Bulboaca, raionul Anenii Noi, enumerate astăzi de președinta Maia Sandu în cadrul unei conferințe de presă organizate la Președinție.

„Pe 1 iunie, am scris împreună istorie. Întreaga Europă a venit la noi acasă pentru a confirma că R. Moldova este importantă și are loc în rândul țărilor importante, puternice, libere ale lumii. Pentru a ne sprijini să îndeplinim aspirațiile cetățenilor noștri de a trăi în pace și bunăstare, de a aduce Uniunea Europeană aici, acasă. Evenimentul din 1 iunie nu vine din noroc, vine din fermitatea cu care ne-am apărat democrația și libertatea și din credința noastră că R. Moldova va reuși. Toată Europa a arătat că are încredere în R. Moldova”, a spus Maia Sandu.

Potrivit șefei statului, Summitul CPE, la care au participat 49 de președinți, prim-miniștri și înalți oficiali europeni, a pus R. Moldova în centrul Europei și a arătat lumii întregi că noi, moldovenii, putem face orice ne propunem.



„Viitorul nostru este cuprins de incertitudini - nu putem controla toate evenimentele, iar destinul R. Moldova depinde de alegerile pe care le facem zilnic. Totuși, evenimentul care a adus toată Europa aici ne-a arătat câteva certitudini legate de R. Moldova:

1. R. Moldova este un partener respectat de toate țările europene. Moldovenii sunt tratați cu stimă și de la egal la egal pentru ceea ce suntem - un popor demn, omenos și liber. Găzduirea Summitului este un semnal clar că R. Moldova este importantă pentru UE și pentru alte țări pe de continentul nostru și că vocea noastră contează. R. Moldova nu mai este văzută, ca acum câțiva ani, drept un loc obscur, unde grupările criminale își împart averea statului. R. Moldova nu mai este văzută drept o țară care se lasă batjocorită de Kremlin. R. Moldova este percepută drept viitoare membră a UE. Această imagine înnoită ne va ajuta să aducem mai multe investiții, să dezvoltăm relații comerciale cu alte țări, să creștem exporturile și, respectiv, să creștem numărul locurilor de muncă și veniturile oamenilor noștri.



2. R. Moldova este în siguranță alături de prietenii republicii noastre. R. Moldova nu este singură în fața greutăților și pericolelor cu care se confruntă. Am primit puternice mesaje diplomatice de susținere - liderii europeni spun răspicat că R. Moldova nu este singură, că viitorul nostru este în UE.

În zilele Summitului, a fost anunțată lansarea Misiunii de Parteneriat UE la Chișinău. Această misiune va ajuta instituțiile noastre să-și consolideze capacitățile de gestionare a crizelor și va contribui la sporirea rezilienței republicii la amenințările hibride, inclusiv în ceea ce privește securitatea cibernetică și contracararea acțiunilor străine de dezinformare. UE ne ajută să sporim capacitatea de apărare și să modernizăm armata noastră. Prin intermediul Instrumentului European pentru Pace, în valoare totală de 87 de milioane de euro, în aceste zile R. Moldova a primit prima donație de echipamente moderne pentru sistemul de apărare.



Suplimentar, Polonia a anunțat o donație de șase avioane cu echipamente de protecție și tehnică de ultimă generație, pentru a ajuta Ministerul Afacerilor Interne să asigure ordinea și securitatea publică. De asemenea, în aceste zile, Ungaria s-a alăturat altor donatori la Fondul de încredere NATO pentru R. Moldova cu o contribuție de 300 de mii de dolari, fond care va fi folosit pentru întărirea capacității de apărare a republicii noastre. În aceste zile, cerul nostru a fost protejat de orice pericol de forțele aeriene ale partenerilor noștri - anume aceasta înseamnă să ai alături prieteni, parteneri alătură, pe care te poți baza și care nu ne vor lăsa la nevoie. Așa ne vedem viitorul - unul în care toți copiii R. Moldovei sunt în siguranță, își trăiesc copilăria sub un cer protejat și nimeni nu se teme.



3. R. Moldova este tot mai conectată. Un beneficiu concret al legăturilor noastre strânse cu UE este faptul că moldovenii vor putea fi mai aproape de cei dragi și vor putea vorbi la telefon mai ieftin și mai des. Tarifele la roaming în UE vor fi reduse semnificativ din 1 ianuarie 2024. De asemenea, în cadrul Summitului am convenit cu președintele Ucrainei, domnul Zelenskiy, că în cel mai scurt timp va fi semnat acordul bilateral pe construcția podului Cosăuți-Yampil.

4. R. Moldova beneficiază de sprijin concret pentru a face față crizei energetice. Pe 1 iunie, prim-ministrul Norvegiei a anunțat că ne oferă o donație de aproximativ 50 de milioane de euro pentru ca să putem cumpăra gaze naturale. R. Moldova deja a început să cumpere gaz mai ieftin și ar trebui să vedem, în cel mai scurt timp, reducerea tarifului pentru consumatorii de gaze.

5. R. Moldova se ridică și merge pe calea dezvoltării. UE și partenerii europeni și-au reafirmat angajamentul de a ne sprijini în continuare pentru ca noi să putem îmbunătăți viața oamenilor. Președinta Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, a anunțat că Planul de dezvoltare economică și investiții destinat R. Moldova, inițiat în iunie 2021, va crește de la 600 de milioane la 1,6 miliarde de euro. Aceste resurse reprezintă oportunități pentru companiile noastre și vor contribui la dezvoltarea economiei”, a enumerat Maia Sandu.

În același context, președinta Sandu a subliniat că „evenimentul organizat de R. Moldova pe 1 iunie a demonstrat că aderarea la UE este tot mai aproape și aduce beneficii concrete pentru oameni”. Astfel, șefa statului s-a referit și la costurile organizării evenimentului.



„Doar în familia europeană putem fi siguri de stabilitatea și pacea din republica noastră. Vocea noastră contează când se iau decizii importante, iar calea pe care am ales-o - calea europeană - are susținerea țărilor UE. Avem în față un drum clar, știm unde mergem - vrem să construim R. Moldova europeană acasă. Pentru a reuși, avem nevoie de unitate, de alegeri înțelepte și de foarte multă muncă. Suntem pe drumul cel bun și sunt convinsă că vom reuși - pentru părinții noștri și pentru copiii noștri. Avem toate motivele să avem încredere în republica noastră, în oamenii noștri, în capacitatea noastră de a construi acasă UE. Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene are toate detaliile despre costurile organizării evenimentului. Aceste costuri vor fi făcute publice. Au fost și niște cheltuieli acoperite de Consiliul UE. Dar vă spun cu toată certitudinea că beneficiile pe care le-a obținut R. Moldova depășesc cu mult costurile pentru organizarea Summitului”, a conchis Maia Sandu.

Autor:
Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Sondaj
Credeți că lupta împotriva corupției mari va fi impulsionată prin comasarea Procuraturii Anticorupție și PCCOCS?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte