09:09:24 26.02.2024
Stiri

VIDEO // UE contribuie la SECURIZAREA spațiului aerian al R. Moldova: Un radar de supraveghere aeriană va ajunge în scurt timp la Chișinău

Actualitate 31.05.2023 21:20 Vizualizări1455 Autor: Ziarul National
VIDEO // UE contribuie la SECURIZAREA spațiului aerian al R. Moldova: Un radar de supraveghere aeriană va ajunge în scurt timp la Chișinău Delegația UE la Chișinău


R. Moldova a recepționat primul lot de echipamente destinate Armatei Naționale, livrat de Uniunea Europeană prin intermediul Instrumentului European pentru Pace.

Este vorba de drone, laptopuri, costume și truse de protecție individuală, kituri chirurgicale, echipamente de control, supraveghere etc., în valoare de șapte milioane de euro.Echipamentele au fost expuse la Agenția pentru Știință și Memorie Militară și inspectate, în seara zilei de astăzi, de către ministrul Apărării Anatolie Nosatâi, vicepremierul Nicu Popescu, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, și Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borrell.

„Echipamentele pe care le-ați văzut astăzi fac parte din pachetul de asistență de șapte milione de euro aprobat în 2021 și sunt destinate pentru subunitățile de geniu și medicale din cadrul Armatei Naționale. Acestea sunt primele livrări de bunuri. Până la finele anului curent, urmează să fie recepționate și alte echipamente precum ambulanțe, roboți de deminare, vehicule de transport și echipamente medicale. Toate bunurile vor veni la pachet cu serviciul de instruire pentru utilizarea acestora”, a anunțat ministrul Apărării, Anatolie Nosatâi.

În total, UE va livra R. Moldova echipamente în valoare de 87 de milioane de euro. Celelalte 80 de milioane de euro vor fi cheltuite pentru echipamente de logistică, comunicații și informatică, achiziționarea echipamentelor de radiolocație, ceea ce va contribui la sporirea capacităților naționale de supraveghere a spațiului aerian.

„Decizia respectivă este o dovadă elocventă a contribuției UE la consolidarea capacităților de apărare și sporirea rezilienței republicii noastre la provocările actuale de securitate”, a mulțumit Nosatâi UE pentru ajutorul oferit R. Moldova.

Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borrell, a anunțat că, în următoarea perioadă, în R. Moldova vor ajunge și alte echipamente, inclusiv un radar de supraveghere aeriană.Potrivit oficialului european, aceste echipamente vor contribui la „eforturile de consolidare a păcii” și reprezintă „doar începutul asistenței noastre”.

Vicepremierul Nicu Popescu a punctat, la rândul său, că primele echipamente achiziționate pentru Armata Națională prin intermediul Instrumentului European pentru Pace reprezintă o nouă etapă de cooperare a R. Moldova cu UE în calitate de stat candidat la aderare în domeniul apărării și securității și vor avea „un impact pozitiv pentru capacitatea noastră de apărare, de a menține pacea și calmul pe teritoriul nostru, într-un context regional complicat”.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
23.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Doi ani de război se...

19.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin în persoană și...

16.02.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Testul funcțional

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md