Mai mulți bani pentru serviciile medicale de înaltă performanţă, în 2023: Tomografie computerizată, rezonanță magnetică nucleară, colonoscopie, endoscopie etc., realizate gratuit pentru persoanele asigurate


Compania Naţională de Asigurări în Medicină (CNAM) a procurat mai multe servicii medicale diagnostice de înaltă performanță în anul 2023 pentru persoanele asigurate.
Este vorba despre tomografie computerizată, rezonanță magnetică nucleară, colonoscopie, endoscopie, investigații de laborator, medicină nucleară, imagistică medicală, ecocardiografie, investigații de radiodiagnostic, coronarografie.
Legea fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală pe anul 2023 prevede pentru serviciile de înaltă performanţă aproape 294 de milioane de lei, în creştere cu peste 34 de milioane sau cu 13% faţă de suma aprobată pentru anul 2022.
CNAM a încheiat deja contracte cu 34 de prestatori publici și 31 privați, iar valoarea totală a contractelor este de peste 255 de milioane de lei. Cel mai mare prestator de servicii medicale de înaltă performanță este Centrul Republican de Diagnosticare Medicală. Valoarea contractului semnat cu această instituție este de 90,8 milioane de lei, cu aproximativ 21 de milioane mai mult față de suma contractuală de la începutul anului 2022.
Cu Institutul Oncologic valoarea contractului este de 14,6 milioane de lei, în creștere cu peste 1,26 de milioane față de suma contractuală de la începutul anului 2022.
Persoana asigurată beneficiază fără plată de servicii medicale de înaltă performanță în condiții de ambulatoriu doar în baza biletului de trimitere eliberat de medicul specialist de profil sau medicul de familie. Când persoana este internată în spital, serviciile sunt acordate gratuit la indicația medicului curant sau consultant.
Menționăm că, începând din 1 ianuarie 2023, contractarea și evidența serviciilor medicale de înaltă performanță este efectuată doar online, prin intermediul Sistemului informațional „Raportarea și evidența serviciilor medicale” (Vedeți aici pașii necesari pentru a face o programare online la serviciul medical prescris).
În acest sistem informațional, programările pot fi efectuate pentru o perioadă de până la trei luni.









































































