06:02:01 20.06.2024
Stiri

Lovitură dură pentru Putin și intențiile sale de a pune în genunchi Ucraina. Statele UE au decis ca veniturile din activele înghețate ale Rusiei vor fi direcționate către apărarea militară și reconstrucția Ucrainei

Actualitate 21.05.2024 18:30 Vizualizări919 Autor: ZiarulNational
Lovitură dură pentru Putin și intențiile sale de a pune în genunchi Ucraina. Statele UE au decis ca veniturile din activele înghețate ale Rusiei vor fi direcționate către apărarea militară și reconstrucția Ucrainei


Consiliul Uniunii Europene a adoptat marți o serie de acte juridice care garantează că profiturile nete rezultate din activele înghețate ale Rusiei vor fi utilizate pentru a sprijini militar Ucraina, dar și reconstrucția acestei țări, decizia fiind luată având în vedere continuarea războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.

Astfel, conform sursei citate, actele adoptate garantează că „profiturile nete rezultate din veniturile neașteptate și extraordinare obținute de depozitarii centrali de valori mobiliare (CSD) din UE, ca urmare a punerii în aplicare a măsurilor restrictive ale UE, vor fi utilizate pentru continuarea sprijinului militar acordat Ucrainei, precum și pentru capacitățile și reconstrucția industriei de apărare a acesteia”.

Aceasta înseamnă că CSD-urile care dețin active suverane și rezerve rusești de peste 1 milion de euro vor aduce o contribuție financiară din profiturile lor nete corespunzătoare, acumulate începând cu 15 februarie 2024.

Sumele vor fi plătite de către CSD-uri către UE pe o bază bianuală și vor fi utilizate pentru continuarea sprijinului militar acordat Ucrainei prin intermediul Facilității europene de sprijin pentru pace, precum și pentru sprijinirea capacităților industriei de apărare și a nevoilor de reconstrucție ale Ucrainei prin intermediul programelor UE, în conformitate cu următoarea distribuire a sumelor: 90% pentru Instrumentul european pentru Pace și 10% pentru programe UE finanțate de la bugetul Uniunii.

Această alocare va fi revizuită anual și pentru prima dată înainte de 1 ianuarie 2025.

Parafarea deciziei oficiale vine după ce la data de 8 mai, în ajunul Zilei Europei, țările UE au ajuns la un acord ca veniturile din activele înghețate ale Rusiei să fie direcționate către apărarea militară a Ucrainei.

Decizia a fost posibilă după ce, în luna martie, liderii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene au agreat o decizie de moment prin care au invitat Consiliul Uniunii Europene să ducă mai departe discuțiile privind utilizarea profiturilor din activele înghețate ale Rusiei pentru a cumpăra arme pentru Ucraina.

Șeful diplomaţiei Uniunii Europene Josep Borrell a propus ca Uniunea Europeană să utilizeze 90% din veniturile obţinute din activele ruseşti îngheţate în Europa pentru a cumpăra arme pentru Ucraina, iar restul de 10% să fie utilizat pentru a spori capacitatea de industriei ucrainene de apărare.

În conformitate cu planul lui Borrell, banii ar urma să fie direcționați către Instrumentul European pentru Pace (EPF), un fond extra-bugetar creat la inițiativa Franței înainte de invazia Rusiei în Ucraina și care s-a dovedit extrem de util pentru a sprijini Ucraina. Josep Borrell a subliniat că propunerea vizează utilizarea profiturilor din activele ruse blocate în Europa mai degrabă decât activele însele. El a estimat la 3 miliarde de euro anual profiturile care se pot obţine din acest active.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
18.06.2024 15:59 Ziarul National Nicolae Enciu // „Au început trecerea...

17.06.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Pentru cine sună ala...

14.06.2024 09:03 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce diferă preferi...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md