00:13:43 26.06.2024
Stiri

VIDEO // Au umplut R. Moldova cu CARDURI, prin intermediul cărora sunt finanțate unele partidele politice. „Au renunțat la KULIOACE și au pus în aplicare carduri. Știm originea banilor, știm cine a pus banii pe carduri, tot, tot…”

Actualitate 05.10.2023 13:55 Vizualizări1943 Autor: Ziarul National
VIDEO // Au umplut R. Moldova cu CARDURI, prin intermediul cărora sunt finanțate unele partidele politice. „Au renunțat la KULIOACE și au pus în aplicare carduri. Știm originea banilor, știm cine a pus banii pe carduri, tot, tot…”


Exponenții unor grupări criminale au identificat o nouă formă de a finanța partidele, cu speranța că vor lăsa mai puține urme. Este vorba de excluderea operării cu surse financiare în numerar și crearea unui nou mecanism prin intermediul cartelelor PYYPL și a tehnologiilor digitale.

În acest context, ieri, 4 octombrie, organele de drept au descins cu 70 de percheziții la sediile unui partid politic, la domiciliile și în automobilele unor figuranți, a dezvăluit astăzi, în cadrul unui briefing de presă, șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, și șeful Inspectoratului General de Poliție, Viorel Cernăuțeanu.

„Pe 4 octombrie au avut loc 70 de percheziții în mai multe localități de întreg teritoriu R. Moldova. În cadrul acestor percheziții au fost colectate probe privind sursele de finanțare ilegală a partidelor politice din R. Moldova. De ceva timp, reprezentanții unor grupări criminale au pus în aplicare o nouă metodă de finanțare a partidelor. Vă aduceți aminte că, în septembrie, a fost curmată o tentativă de a introduce în R. Moldova 1 975 de carduri, care urmau să fie utilizate pentru transferul unor sume bănești către coordonatorii din interiorul unor partide politice. Cardurile urmau să ajungă la unele persoane-cheie din rândul unui partid politic. Mulțumim celor care cooperează și au raportat aceste infracțiuni. Asta ne-a permis să pornim dosare penale”, a declarat șeful Inspectoratului General de Poliție (IGP).


Sursa citată a precizat că toți figuranții documentați erau asigurați cu astfel de carduri, cu telefon mobil și tablete. „În tablete și telefoane era instalată aplicația, prin care erau efectuate transferurilor. A fost identificată o persoană specială, care participa la toate ședințele partidului și avea rolul să instaleze pe telefoane și table această aplicație. În cadrul celor 70 de percheziții au fost ridicate și înscrisuri, care demonstrau implicarea acestor persoane în diferite acțiuni, inclusiv proteste spontane. De asemenea, au fost ridicate și liste cu candidații din scrutin și sumele pentru fiecare. Au fost ridicate și sume bănești, în valută străină și națională, precum și o armă deținută ilegal. Urmează să stabilim toate acțiunile ulterioare”, a punctat Cernăuțeanu.

Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a recomandat persoanelor care dețin în posesie aceste carduri să vină și să le predea imediat, pentru că doar în felul acesta vor scăpa de statutul de învinuit în dosarul de spălare de bani.

„Vrea să vă spun că nu este vorba despre finanțarea unui singur partid. În cadrul perchezițiilor au fost depistate anumite lucruri care au legătură cu Partidul „Șor”, scos în afara legii. Deci, în cadrul investigațiilor nu ne focusăm pe un singur partid. Le recomand cetățenilor care au beneficiat de carduri și le mai au, pentru a nu fi subiecți ai investigațiilor pe criteriul de spălare de bani, să vină și să le predea. Unii oameni consideră că e mai puțin riscant să umbli cu astfel de carduri, decât cu sacoșele de bani. Dar lucrurile sunt mai grave, pentru că aici e vorba de spălare de bani. Folosirea acestor carduri în loc de kulioace negre cu bani reprezintă o infracțiune mult mai gravă. Deja știm mai multe informații, știm originea banilor. Știm cine a pus banii pe carduri, tot, tot... Persoanele care au așa carduri sunt complici la comiterea infracțiunii – spălare de bani. Așa că veniți și și predați cardurile benevol. În așa fel veți fi martori în dosar și nu veți fi trași la răspundere”, a conchis Veronica Dragalin.

Potrivit unei investigații realizate de Deschide.md, „gruparea criminală condusă de Ilan Șor a găsit o nouă modalitate de a finanța partidele politice din R. Moldova cu scopul de a destabiliza situația din republică”.

În cadrul examinării cauzei penale pornite pentru finanțarea ilegală a partidelor politice, oamenii legii au depistat că Ilan Șor și exponenții acestuia utilizează platforma PYYPL - un portofel digital multi-valută, care permite oamenilor din întreaga lume să-și folosească banii online în siguranță. Platforma PYYPL este o soluție de ultimă generație, care oferă servicii financiare și plăți digitale fără a avea nevoie de un cont bancar sau un card de credit fizic.

„Schema utilizată de gruparea lui Șor nu ar fi fost posibilă fără implicarea factorilor de decizie de la Moscova. Mai exact, la sfârșitul lunii septembrie 2022, Grupul rus Qiwi a procurat un pachet de circa 9,9% de acțiuni în cadrul Advanced Digital Applications Holdingb LTD – compania-mamă a PYYPL LTD. Conform acestei tranzacții, grupul Qiwi are un loc asigurat în Consiliul de administrație al Advanced Digital Applications Holdingb LTD. Totodată, el a obținut gratuit posibilitatea de a-și majora pachetul de acțiuni în viitor cu până la 26%, până la sfârșitul lunii aprilie 2024. Astfel, utilizând platforma serviciilor speciale ruse și a oligarhilor afiliați Kremlinului, Ilan Șor reușește cu succes să introducă bani la Chișinău pentru a finanța ilegal diverse proiecte politice”, dezvăluia Deschide.md.Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
24.06.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Scepticii și cobitorii

21.06.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cu Europa sau cu Asi...

18.06.2024 15:59 Ziarul National Nicolae Enciu // „Au început trecerea...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md