Lituania recunoaşte rolul de lider al României în ceea ce priveşte parcursul european al Republicii Moldova


Doar calitatea de membru NATO îi poate oferi Ucrainei garanţii de securitate şi o capacitate de descurajare a unor viitoare agresiuni din partea Rusiei expansioniste, a declarat, marţi, ministrul lituanian de Externe, Gabrielius Landsbergis.
El a avut o intervenţie în cadrul sesiunii ,,De la Marea Baltică la Marea Neagră: sporirea securităţii şi conectivităţii", cuprinsă în programul Reuniunii Anuale a Diplomaţiei Române, și a declarat că țara sa recunoaşte rolul de lider al României în ceea ce priveşte parcursul european al Republicii Moldova.
,,Avem nevoie de curaj. Avem nevoie să fim hotărâţi şi cuvântul acesta, ,,hotărât", descrie felul în care noi, în Lituania, vedem politica externă a României. Vă considerăm un pilon-cheie în demersul de a ajuta Ucraina să învingă agresiunea rusă. Eforturile dumneavoastră sunt indispensabile, căci transportaţi o cantitate impresionantă de cereale ucrainene către piaţa globală. Vă recunoaştem rolul de lider în ceea ce priveşte parcursul european al Republicii Moldova", a afirmat ministrul, citat de Agerpres.
Gabrielius Landsbergis a amintit asemănările între experienţa Lituaniei şi cea a României.
,,Istoria ţării mele, ca şi istoria României, demonstrează că, dacă în anii '90 ne-am fi temut să mergem către libertate, democraţie şi ordinea bazată pe reguli, imperiul sovietic încă ar fi controlat jumătate din Europa. Pentru că dacă ne e frică să fim alături de Ucraina ne-ar putea fi teamă şi să fim alături de Lituania, România sau oricine altcineva. Trebuie să ne asigurăm că Europa şi comunitatea internaţională au suficientă voinţă şi capacitate de descurajare pentru a împiedica mai multe agresiuni şi pentru a face agresorul să bată în retragere. Altfel, Putin şi alţii asemenea lui vor avea un avantaj", a punctat acesta.
Demnitarul lituanian a încurajat parcursul european al Republicii Moldova şi al Ucrainei şi a vorbit de eventuale temeri legate de primirea de noi ţări membre în comunitate.









































































