Lituania investește masiv în întărirea frontierei cu Rusia și Belarus: planuri militare ambițioase pentru securitatea națională


Lituania va investi 1,1 miliarde de euro pentru întărirea frontierei sale cu Rusia și Belarus, în special prin instalarea unor mine antitanc, a anunțat Ministerul Apărării din această țară, situată pe flancul estic al NATO.
Lituania, împreună cu Letonia și Estonia, foste republici sovietice, și-au întărit apărarea în urma invaziei Ucrainei de către forțele ruse. Aceste state au intensificat și măsurile de securitate la frontierele lor ca răspuns la un val de migranți, considerat a fi cauzat artificial de Moscova.
Acest efort financiar nou, care se va desfășura pe parcursul a 10 ani, va permite Lituaniei să „blocheze și să încetinească acțiunile statelor ostile”, a declarat Ministerul Apărării într-un comunicat emis luni. În ianuarie, Lituania și-a făcut publică intenția de a aloca între 5 și 6 procente din PIB pentru cheltuieli militare în fiecare an, între 2026 și 2030.
Ministerul a anunțat că sunt în curs de „lucrări intensive” pentru găsirea celor mai bune metode de „asigurare a integrității liniei de apărare baltice”. Din bugetul total, 800 de milioane de euro vor fi alocate pentru minele antitanc. Statele baltice, alături de Finlanda și Polonia, au decis în acest an să renunțe la Convenția de la Ottawa, care interzice achiziționarea, producerea, stocarea și utilizarea minelor antipersonal. Această decizie a fost criticată de organizațiile pentru drepturile omului, cum ar fi Amnesty International și Comitetul Internațional al Crucii Roșii (ICRC).
Dintre măsurile planificate, Lituania intenționează să stocheze arme antitanc și să construiască fortificații suplimentare în apropierea „coridorului Suwalki”, un culoar strategic de 70 de kilometri care leagă Belarusul de regiunea rusă Kaliningrad, trecând pe frontiera dintre Lituania și Polonia.
Lituania plănuiește să adâncească șanțurile de irigații care ar putea fi utilizate ca tranșee, să reîmpădurească zonele de frontieră și să planteze copaci pe drumurile principale pentru a proteja civilii și personalul militar. Printre măsurile suplimentare se numără „capacități de război electronic, sisteme antidrone și întărirea sistemului de observare și avertizare timpurie”, a adăugat ministerul.









































































