16:51:58 03.10.2023
Stiri

Lista ONG-urilor care au câștigat granturi de la MMPS pentru promovarea îmbătrânirii active în R. Moldova

Actualitate 29.05.2023 18:59 Vizualizări586 Autor: Ziarul National


Lista ONG-urilor care au câștigat granturi de la MMPS pentru promovarea îmbătrânirii active în R. Moldova

Șase organizații nonguvernamentale au fost desemnate de către Ministerul Muncii și Protecției Sociale (MMPS) câștigătoare ale Programului de Granturi mici, ediția 2023, dedicat susţinerii şi promovării îmbătrânirii active în Republica Moldova.

Câștigătorii au prezentat proiecte privind organizarea unor întâlniri culturale, înființarea unui cor al bunicilor, crearea centrelor dotate cu echipamente sportive, organizate seminarelor despre importanța activităților fizice, traininguri sportive, fizioterapie, curs pentru utilizarea serviciilor online, întâlniri comunitare, ateliere culinare etc.

La concurs au participat în total 26 de organizații nonguvernamentale care implementează proiecte şi iniţiative cu impact asupra promovării politicii în domeniul îmbătrânirii active atât la nivel naţional, cât şi regional.

Organizațiile au prezentat la concurs proiecte care au avut drept scop elaborarea și aprobarea, în comun cu autorităţile administraţiei publice locale, a strategiilor de integrare a perspectivei îmbătrânirii, promovarea participativă a vârstnicilor prin implementarea programelor de instruire, activități social – culturale în mediul rural, implicarea vârstnicilor în activități de voluntariat şi dialog intergenerațional.

Lista orgaizațiilor care au câștigat granturi:

Uniunea Pensionarilor din Republica Moldova, mun. Chișinău, care vor organiza pentru vârstnici întâlniri culturale și prezentarea cărții „Magia anotimpurilor”, care conține 1 111 poeme. Volumul va fi repartizat vârstinicilor la prezentările de carte din mai multe biblioteci din capitală și unele raioane.

Asociația Muzical-Corală, mun. Chișinău, pentru proiectul „Corul bunicilor” își propun să selecteze 34 de beneficiari din toate raioanele și municipiile R. Moldova, 17 femei și 17 bărbați ce iubesc muzica. Persoanele de la 60 de ani și peste ce vor participa într-un workshop de 6 zile, formând un cor care va prezenta un concert alături de Orchestra de Tineret a Moldovei în incinta Muzeului de Istorie a Moldovei. În cadrul workshop-ului, vor fi oferite beneficiarilor ore de sport, ore de marketing, ore de dicție, completate cu cele de muzică.

Clubul Sportiv GALATA, mun. Chișinău, are ca obiectiv îmbunătățirea sănătății și stării de bine a vârstnicilor prin promovarea activităților sportive intergeneraționale. Proiectul va include crearea de grupuri de interes pentru reducerea izolării sociale a vârstnicilor și instruirea acestora în utilizarea tehnologiilor informaționale și comunicațiilor. De asemenea, vor fi organizate evenimente sportive intergeneraționale, cu scopul de a încuraja implicarea tinerilor și de a spori interacțiunea intergenerațională.

Asociația obștească PLAI din satul Viișoara, raionul Edineț, își propune să promoveze îmbătrânirea activă și sănătoasă și a conceptului de educație continuă și învățare pe tot parcursul vieții, prin implicarea vârstnicilor în activități de voluntariat și dialog intergenerațional.

Centrul de dezvoltare comunitară Suhuluceni din raionul Telenești își dorește să influențeze pe termen lung participarea în viața socială a vârstnicilor, pentru ca vocea lor să fie luată în calcul. Va fi creat Centrul Seniorilor, dotat cu echipamente sportive, organizate seminare despre importanța activităților fizice, traininguri sportive, fizioterapie, curs pentru utilizarea serviciilor online, întâlniri comunitare, vizită de studio și atelier culinar.

Camera tinerilor antreprenori- JCI Ungheni a inițiat idea de amenajarea a unei zone prietenoase practicării tenisului de masă în aer liber pentru vârstnici.

Durata implementării proiectelor este de șase luni, iar suma totală oferită spre finanţare este de 400 de mii de lei, acordată din bugetul de stat.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
02.10.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Druță, ideologul...

29.09.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mărul transnistrean ...

27.09.2023 08:52 Cazimir Țino Cazimir Țino // UNIREA – IDEAL NAȚIONAL

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de acord ca R. Moldova să părăsească structurile Comunității Statelor Independente (CSI)?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md