DOC // LISTA oficialilor din R. Moldova INTERZIȘI în Federația Rusă: Documentul i-a fost înmânat Ambasadorului R. Moldova la Moscova, convocat luni la sediul MAE-ului rus


Ambasadorul Republicii Moldova la Moscova, Lilian Darii, a fost convocat luni la sediul Ministerului Afacerilor Externe (MAE) rus, fiindu-i exprimat un „protest ferm” în legătură cu „persecuţia politică” şi blocarea site-urilor presei de limbă rusă în Republica Moldova.
„Ca măsură asimetrică, Lillian Darii a fost informat că mai multor oficiali din Republica Moldova le este interzisă intrarea în Federaţia Rusă", se arată într-o scurtă notă a diplomației de la Moscova.
CITIȚI și DOC // LISTA celor 31 de PORTALUIRI web, inclusiv 21 gestionate direct de Federația Rusă, care vor fi BLOCATE pe teritoriul R. Moldova. Printre acestea se numără „Komsomolskaia Pravda” și site-urile televiziunilor lui Plahotniuc și Șor
Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), Igor Zaharov, a declarat pentru Ziarul NAȚIONAL că lista include 11 deputați.
„Pot să confirm convocarea Ambasadorului Lilian Darii la Moscova și interzicerea accesului pe teritoriul Federației Ruse pentru 11 deputați. Indiferent de deciziile sau răspunsurile Moscovei, ne angajăm să continuăm să protejăm spațiul nostru informațional împotriva oricărei ingerințe externe și să menținem o poziție fermă împotriva dezinformării, atacurilor hibride și încercărilor de destabilizare a republicii noastre”, ne-a spus Zaharov.
Zaharov ne-a transmis că nu ne poate oferi lista, dar documentul obținut de Ziarul NAȚIONAL arată că e vorba despre următorii deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate: Viorel Barda, Adrian Belîi, Larisa Voloh, Vitalie Gavrouc, Maria Gonța, Liliana Grosu, Natalia Davidovici, Alina Dandara, Dorian Istratii, Mariana Cușnir și Mihail Leahu.
Amintim că, în luna octombrie curent, Republica Moldova a blocat 31 de portaluri de internet, majoritatea controlate din Rusia. Printre acestea se regăseau portalurile marilor agenţii de presă ruse, precum TASS şi Interfax, ziarelor Izvestia sau Komsomolskaia Pravda, dar și ale unor posturi de televiziune influente, precum NTV, pentru că, potrivit Serviciului de Informații și Securitate, „alterează spațiul informațional al R. Moldova”.
În aprilie curent, Federația Rusă a mai interzis accesul pe teritoriul său pentru președintele Comisiei parlamentare pentru securitate națională, apărare și ordine publică, Lilian Carp, deputaților Olesea Stamate și Oazu Nantoi, dar și ministrei Afacerilor Interne de atunci, Ana Revenco.
Lilian Carp a declarat atunci că interdicția a fost impusă semnatarilor proiectului de lege care a incriminat separatismul în R. Moldova.



































