19:08:09 17.06.2024
Stiri

LISTA deputaților CHIULANGII: De două luni n-au călcat deloc pragul Parlamentului, după ce anterior au mers din când în când la muncă

Actualitate 02.06.2023 14:06 Vizualizări2238 Autor: Ziarul National
LISTA deputaților CHIULANGII: De două luni n-au călcat deloc pragul Parlamentului, după ce anterior au mers din când în când la muncă
Membrii fracțiunii parlamentare a Partidului „Șor”


Cei cinci deputați ai Partidului „Șor” nu se arată deloc în Parlament deja de două luni. Totodată, începând cu luna noiembrie 2022, aceștia au ajuns la muncă mai rar.

Este vorba despre Petru Jardan, Marina Tauber, Apostolova Reghina, Vadim Fotescu și Denis Ulanov. Nici anterior aceștia nu au fost exemplari la muncă, lipsind de la mai multe ședințe ale Legislativului.

Dintre aceștia, doar Tauber și-ar putea motiva unele absențe pentru perioadele în care a stat în arest preventiv, fiind cercetată penal în dosarul care vizează finanțarea ilegală a Partidului „Șor”. Recent, și liderul acestor deputați, Ilan Șor, a rămas fără mandatul de deputat, după ce a fost condamnat definitiv la 15 ani de pușcărie în dosarul fraudei bancare. Oricum, acesta nu s-a prezentat niciodată la ședințele actualului Legislativ, fiind fugit din R. Moldova din iunie 2019.

În lista chiulangiilor îl regăsim și pe fostul socialist Alexandr Nesterovschi, actualmente deputat neafiliat. În ultimele două luni, după ce a părăsit fracțiunea comuniștilor și socialiștilor, acesta și-a îndeplinit misiunea de legislator în proporție de doar 75%. În luna aprilie curent, gestul i-a fost urmat și de către colegii săi Irina Lozovan și Alexandr Suhodolschi.

Fostul deputat socialist, Gaik Vartanean, a lipsit în martie jumătate de lună, iar comunistul Constantin Starîș a avut absențe în noiembrie anul trecut.

Și ex-deputatul PAS, Dumitru Alaiba, și-a îndeplinit obligațiile de legislator în proporție de 50% în decembrie anul trecut, după ce a fost numit ministru al Economiei și a avut o lună la dispoziție să combine cele două funcții.Asociația „Promo-LEX”, care a monitorizat absențele legislatorilor, susține că Parlamentul a sancționat în total 11 deputați pentru absențe nemotivate, fiindu-le reținute o parte din salariu și indemnizații lunare. Secretariatul Parlamentului a dispus, în martie curent, suspendarea achitării drepturilor salariale, indemnizațiilor și compensațiilor deputaților fracțiunii Partidului Politic Șor până la reluarea participării acestora la ședințele plenare/ comisiilor permanente din care fac parte.

Potrivit Regulamentului Parlamentului, absenţa fără motiv întemeiat a deputatului pe parcursul unei luni la trei şedinţe ale Parlamentului sau ale comisiei permanente din care face parte se sancţionează cu pierderea a 50% din salariu şi din alte indemnizaţii pentru luna următoare. Iar absenţa fără motiv întemeiat a deputatului pe parcursul unei luni la patru şi mai multe şedinţe ale Parlamentului sau ale comisiei permanente din care face parte se sancţionează cu pierderea a 75% din salariu şi din alte indemnizații pentru luna următoare.

Asociația „Promo-LEX” cere ca informațiile despre absențele motivate și nemotivate ale deputaților de la ședințele plenare sau cele ale comisiilor permanente din care fac parte, precum și măsurile de sancționare pecuniare dispuse în privința acestora să fie făcute publice, pentru asigurarea transparenței activității deputaților.

Totodată, „Promo-LEX” consideră că motivele absențelor deputaților privind îndeplinirea unei însărcinări, dar și neparticiparea la ședințe în semn de protest trebuie reflectate în mod separat de celelalte motive întemeiate.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.06.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Pentru cine sună ala...

14.06.2024 09:03 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce diferă preferi...

10.06.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Europenii vor schimb...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md