Lista celor 13 instituții publice care și-at digitalizat în proporție de 100% serviciile: Aproape 80% din servicii, solicitate online în primul trimestru din 2024
Treisprezece instituții din R. Moldova și-au digitalizat totalmente serviciile prestate populației.
Potrivit Ministrului Dezvoltării Economice și Digitalizării (MDED), este vorba despre Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică, Camera de Stat pentru Supravegherea Marcării, Casa Națională de Asigurări Sociale, Compania Națională de Asigurări în Medicină, Camera de Comerț și Industrie, Agenția Națională a Arhivelor, Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură, Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Serviciul Vamal, Biroul Național de Statistică, Agenția pentru Mediu și Agenția Națională de Reglementare a Activităților Nucleare și Radiologice.
Totodată, nivel ridicat de digitalizare raportează și Agenția Națională Transport Auto - 91,3%, precum și Agenţia de Stat pentru Proprietatea Intelectuală - 77,3%.
La polul opus se situează Ministerul Educații și Cercetării, Ministerul Justiției, Ministerul Muncii și Protecției Sociale, Agenția Proprietății Publice, Agenția de transplant, Centrul Național pentru Energie Durabilă, Agenția Națională de Asigurare a Calității în Educatie și Cercetare, Centrul de Stat pentru Atestarea şi Omologarea Produselor de Uz Fitosanitar şi a Fertilizanţilor, Centrul tehnico-criminalistic și expertize judiciare (CTCEJ) și Inspectoratul Social de Stat cu zero progres în digitalizarea serviciilor.
Potrivit datelor MDED, 79,8% din solicitările serviciilor G2B au fost online în primul trimestru al anului 2024 și doar 20% din solicitări sunt încă la ghișee. Astfel, 2,5 din 3 antreprenori preferă să utilizeze serviciile online.
„Din 1 257 256 de solicitări de diverse servicii, 1 003 871 au fost prestate online, iar 253 385 – la ghișeu. Digitalizarea serviciilor publice înseamnă eliminarea oricărui focar de corupție, reducerea birocrației și îmbunătățirea eficienței”, arată MDED.
Un copil de șapte ani a DECEDAT în urma unui accident rutier produs în apropierea satului Egorovca, raionul Fălești. Mercedesul condus de o șoferița de 35 de ani a derapat de pe carosabil și s-a izbit de un copac
Radu Marian, despre noile măsuri de sprijin pentru fermierii de cerealiere: ,,Niciodată nu va fi suficient, dar nu trebuie admis ca nemulțumirile justificate să fie exploatate politic de către tot felul de bandiți"
Codul secret care îți încarcă bateria telefonului cu 50%: Ce trebuie să tastezi atunci când telefonul se descarcă până la 2-3%