22:33:24 01.03.2024
Stiri

Limitele eliberării pentru eliberatori

Actualitate 15.10.2023 10:14 Vizualizări1346 Autor: Ziarul National
Limitele eliberării pentru eliberatori


Trustia, elegii politikoase

Prima a tras clopotele Kremlinului Maria Zaharova, vestind lumii de pe zidul crenelat că identitatea moldovenilor e în mare pericol gramatical și sintactic, după ce Dodon s-a rătăcit în păpușoaiele electorale, iar la Președinția reparată gratis de otomanul Erdogan, în schimbul profesorilor turci încătușați, a venit Maia Sandu care vorbește românește și deține cetățenia a două state românești. După Zaharova, în rolul de apărător al identității moldovenilor a evoluat, după cum era și firesc, șeful ei, nervosul Serghei Lavrov, considerat armăsar geopolitic, apoi apocalipticul și, în același timp, jucăușul Dmitri Medvedev, apoi termonucleara Margarita Simonian, de la Russia Today, care a promis să ne mai „elibereze” o dată, și, în sfârșit, Putin, în propria înfățișare, un pic ofilită, de proaspăt dictator.

El a spus că republicuța noastră „își pierde practic identitatea”, deoarece elita locală „nu este moldovenească”, ci se consideră identică etnicește cu cea de dincolo de Prut, de pe harta Moldovei pe care i-a dăruit-o cândva lui Dodon. Putin recunoaște, pe de o parte, că fiecare e în drept să se identifice după cum îi place, iar, pe de cealaltă parte, crede că „pierderea în totalitate a identității acestei țări este alegerea actualei guvernări”. Păi, cum iese? E de vină elita sau guvernarea? Sau și elita, și guvernarea?

Totuși, Putin nu se dă bătut, nu-i lasă pe moldoveni de capul lor. El le sugerează să-și apere identitatea molotovenească, reciclându-l pe Dodon sau alții ca el. De ce, totuși, nu ar începe o spețoperație militară, ca în Ucraina, ca să-i elibereze pe molotoveni de elită și de guvernare? De ce pe ucraineni Putin îi eliberează de naziști și narcomani, iar pe moldoveni îi lasă în voia sorții, sub jugul elitei și guvernării care se comportă de parcă hotarul instalat de Rusia pe Prut s-ar fi evaporat sau e pe cale să se evapore? Răspunsul e simplu: fiindcă ucrainenii nu se lasă eliberați repede, iar o nouă mobilizare i-ar strica reitingul lui Putin înainte de operațiunea numită alegeri prezidențiale în Rusia.

Acum stau și mă gândesc că aceasta nu e singura incoerență a lui Putin. El cheamă armata israeliană să fie atentă unde aruncă bombele și își îndreaptă rachetele, ca să nu cumva să aibă de suferit oamenii civili, nevinovați, dar de ce nu recomandă același lucru armatei ruse în Ucraina? Căci atunci când auzi că o rachetă Iskander a ucis 55 de oameni aflați la masa de pomenire a unui consătean de-al lor omorât de armata rusă ceva mai înainte, te gândești că ar trebui să existe și pentru eliberatori niște limite în procesul eliberării, nu-i așa?

Al vostru alahram, Ion Buraga


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
01.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Spețoperația hibridă...

26.02.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // După Maria Zaharova,...

23.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Doi ani de război se...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md