00:59:49 05.12.2021
Stiri

Leul moldovenesc împlinește 28 de ani: Expoziție pentru toți doritorii, la sediul BNM, pentru a afla istoria monedei naționale

Actualitate 25.11.2021 10:40 Vizualizări538 Autor: Ziarul National
Leul moldovenesc împlinește 28 de ani: Expoziție pentru toți doritorii, la sediul BNM, pentru a afla istoria monedei naționale


Pe 29 noiembrie 1993 era pus în circulație leul moldovenesc și moneda națională va împlini în curând 28 de ani.

Cu această ocazie, Banca Națională a Moldovei (BNM) organizează luni, 29 noiembrie, mai multe evenimente dedicate aniversării a 28-a de la introducerea leului moldovenesc.

Startul aniversării va fi dat de un eveniment festiv de lansare a unor monede comemorative și jubiliare, care se va desfășura la Biblioteca Națională a Republicii Moldova.

Tot luni, la muzeul Băncii Naționale a Moldovei, între orele 13.00 și 17.00, va avea loc o expoziție, la care vizitatorii vor putea să se familiarizeze cu istoria monedei naționale. Pentru a respecta normele sanitare, va fi permis accesul a câte 10 persoane în grup, care vor prezenta certificatul de vaccinare sau testul negativ Covid-19, cu excepția copiilor. Toți participanții vor purta mască de protecție. O vizită va dura 30 de minute. Doritorii se pot înregistra la adresa electronică edufin@bnm.md până pe 28 noiembrie 2021 inclusiv.

În aceeași zi, studenții de la Facultatea de jurnalism și științele comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova vor participa la un atelier de instruire cu genericul „Cum ajung banii în circulație”. Totodată, experții băncii centrale vor relata care sunt elementele de siguranță ale monedei naționale.

Guvernatorul BNM, Octavian Armașu, a declarat, în ajunul aniversării, că punerea în circulație, în urmă cu 28 de ani, a monedei naționale - leul moldovenesc - a devenit parte a istoriei noastre alături de alte atribute statale care „ne determină ca țară suverană și independentă”: „Moneda națională este nu doar un atribut al statului, dar joacă un rol foarte important în economie. Sporirea calității monedei naționale și a nivelului de utilizare a plăților fără numerar reprezintă unul din obiectivele strategice ale BNM”.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

ion 25.11.2021 12:59

Măcar un mesaj de mulțumire pentru cei care au propus/insistat LEUL în calitate de denumire a monedei naționale, pentru cei care au elaborat monedele, pentru cei care au muncit la pregătirea monedei precum și introducerea ei în circulație, totuși cu o întârziere de aproape un an și jumătate!!! Tot din sentimentul de frică - ce o să zică Moscova!!! S-a introdus doar după ce șuera vântul prin toate magazinele și Moscova nu oferea lichidități/ruble s-a decis să fie introdusă moneda LEUL... Iar bnm a predat vagoane de ruble gratis către trezoreria de la Moscova - spre deosebire de țările baltice, care au ”mărfuit” rublele după introducerea monedelor lor naționale!!! Acum bnm a reușit să distrugă cu succes sistemul bancar al rm și se laudă că 90% din capitalul băncilor aparține străinilor. Asta înseamnă căte UN MILIARD de LEI profit anual (din dobânzi și comisioane) către străini!!!

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
03.12.2021 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Aisbergul lui Șor

29.11.2021 13:58 Ziarul National Ioan Aurel Pop, președintele Academie...

29.11.2021 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre r...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce notă îi puneți Guvernului condus de premierul Natalia Gavrilița pentru activitatea din primele 100 de zile de activitate?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md