Legislativul moldovean dezbate reforme cheie pentru alinierea la standardele UE și sprijinirea dezvoltării economice naționale


Deputații s-au reunit în ședința plenară a Parlamentului, având pe ordinea de zi multiple subiecte. Acestea vizează armonizarea legislației naționale cu cea a UE. Potrivit legislativului, proiectele se concentrează pe managementul situațiilor de criză, securitatea și sănătatea în muncă, consolidarea independenței media și protecția interesului public în contextul tehnologiilor digitale. Alte subiecte includ publicitatea de stat, siguranța produselor, și utilizarea bunurilor confiscate în scopuri sociale sau publice.
Agenda include diverse proiecte aflate în lectura a doua, vizând simplificarea deschiderii și dezvoltării afacerilor. De asemenea, se urmărește reducerea poverii administrative asupra mediului de afaceri, reglementarea activităților economice independente, oferirea tichetelor de masă și înființarea parcului „Moldova HiTech Park”.
Proiectele de lege discutate acoperă și domeniul securității, inclusiv securitatea națională și infrastructura critică. De asemenea, se vizează securitatea spațiului aerian și măsurile restrictive internaționale. Tot în lectura a doua sunt analizate proiecte ce se referă la acordarea de locuințe participanților la lichidarea avariei de la Cernobîl și veteranilor războiului de pe Nistru. Alte inițiative vizează prevenirea și sancționarea violenței și hărțuirii la muncă, evaluarea judecătorilor și procurorilor, emiterea electronică a documentelor de stare civilă și crearea Fondului Național al Cinematografiei.
Se analizează și revizuirea sistemului; distincțiilor de stat. În prima lectură se propun inițiative legislative privind Fondul național pentru dezvoltarea sistemului de documente normative în construcții. Alte măsuri vizează eficiența administrării proprietății publice, procesul de privatizare, precum și delimitarea regimului de depozitare și producție în zonele economice libere (ZEL).
Legislativul va ratifica diverse acorduri, printre care acorduri între Republica Moldova, Asociația Internațională pentru Dezvoltare și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare. Acestea vizează sprijinirea oportunităților economice și tranziția climatică. Alte proiecte, cum ar fi „Aprovizionarea descentralizată cu apă potabilă” sunt esențiale pentru peste 55 000 de locuitori din 85 de localități. Proiectele „Spitale Regionale din Republica Moldova”, „Optimizarea sistemului de alimentare centralizată cu energie termică în municipiul Chișinău” și „Eficiența energetică în Republica Moldova” în valoare de 30 de milioane de euro sunt incluse de asemenea. Continuarea proiectului „Moldova drumuri III” este și ea pe agendă.









































































