18:09:51 26.04.2024
Stiri

Legea despre care nimeni NU vorbeşte. Şoferii din R. Moldova pot plăti doar 25% din amenda stabilită, dar poliţiştii evită să propună această opţiune

Social 05.01.2020 09:30 Vizualizări19726 Autor: Ziarul National
Legea despre care nimeni NU vorbeşte. Şoferii din R. Moldova pot plăti doar 25% din amenda stabilită, dar poliţiştii evită să propună această opţiune
Poză simbol


Fiecare șofer cunoaște că, dacă reușește să-și achite amenda în timp de 72 de ore de la întocmirea procesului-verbal, atunci plătește doar 50% din suma integrală. Însă în lege mai este stipulat un punct despre care nimeni nu vorbește, iar șoferii nu sunt informați.

În luna decembrie a anului 2018 au intrat în vigoare un șir de modificări a Codul Contravențional, care a fost completat cu un nou capitol: ”Proceduri simplificate de constatare și examinare a contravenției”, scrie autoexpert.md.

Această procedură presupune achitarea unor amenzi mai mici, și anume o doime din minimul amenzii plătite, în cazul examinării contravenției în baza constatărilor personale ale agentului constatator sau o doime din maximul sancţiunii sub formă de amendă în cazul încheierii unui acord de colaborare.

Astfel, legea prevede posibilitatea încheierii unui acord de colaborare între agentul constatator, după caz, procuror și contravenient, care își recunoaște vina, integral, în schimbul unei pedepse reduse. Acordul poate fi încheiat în orice moment al procesului contravenţional pînă la soluţionarea în fond a cauzei.

Examinarea faptei contravenționale în baza constatărilor personale
ale agentului constatator
(1) În cazul depistării unei fapte ce constituie contravenție, agentul constatator nu încheie proces-verbal cu privire la contravenţie dacă sînt întrunite cumulativ următoarele condiţii:
a) contravenția poate fi constatată în temeiul constatărilor personale ale agentului constatator și nu necesită acumulare de probe;
b) persoana acceptă constatările agentului constatator, ca fiind suficiente pentru demonstrarea vinovăţiei, şi recunoaşte săvîrşirea contravenţiei;
c) examinarea contravenției și aplicarea sancțiunii țin de competența agentului constatator;
d) contravenția nu este pasibilă de sancțiunea confiscării bunurilor în conformitate cu art. 4397.
(2) În cazul săvîrșirii contravenției de către un minor, procedura simplificată poate fi aplicată doar în condițiile asistării acestuia de către reprezentantul său legal.
(3) În cazul tragerii la răspundere contravențională în condițiile alin. (1), agentul constatator va emite o decizie prin care va aplica o sancțiune egală cu o doime din minimumul sancțiunii sub formă de amendă prevăzută în partea specială a cărţii a doua.

Așadar, în cazul în care sunteți deacord cu fapta săvârșită, cereți agenților INP să fie întocmit actul de colaborare pentru procedura simplificată! După care achitați amenda în timp de 72 de ore și profitați de ”reducerea” de 75% din suma integrală a amenzii!


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md