23:09:06 24.09.2020
 
Stiri

Legea cu privire la CSM, modificată în Guvern și Parlament timp de numai două zile: „Dodon a CAPTURAT CSM-ul”

Social 05.12.2019 18:30 Vizualizări1742 Autor: Ziarul National
Legea cu privire la CSM, modificată în Guvern și Parlament timp de numai două zile: „Dodon a CAPTURAT CSM-ul”


După ce Guvernul a aprobat ieri modificări la Legea cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), proiect propus pe ultima sută de metri, în debutul ședinței Cabinetului de miniștri, Parlamentul a și aprobat astăzi noua lege în două lecturi.

Graba cu care a acționat guvernarea socialistă, sprijinită de democrați și criticată de deputații din Blocul „ACUM”, ar fi numirea de urgență a unor noi membri la CSM, a cărui activitate este paralizată în ultimul timp.

Astfel, numărul membrilor CSM va fi extins de la 12 la 15, iar Consiliul Superior al Magistraturii va fi suplinit cu doi membri din rândul profesorilor de drept titulari, ce urmează a fi aleși de către Ministerul Justiției prin concurs public, dar și cu un membru din rândul judecătorilor.

De asemenea, este prevăzută o nouă modalitate de selectare a membrilor CSM de către Adunarea Generală a Judecătorilor din rândul judecătorilor. Mai exact, patru membri urmează a fi selectați din rândul judecătorilor care activează la nivel de primă instanță, doi membri – din rândul judecătorilor care activează la nivelul instanței de apel și un membru – din rândul judecătorilor Curții Supreme de Justiție.

În calitate de președinte al CSM urmează a fi ales unul dintre membrii săi din rândul membrilor judecători ai Consiliului. Totodată, în cazul în care survine interimatul funcției de președinte al CSM, acesta va fi asigurat de către decanul de vârstă din rândul membrilor judecători.

Pentru a deveni membru al CSM din rândul judecătorilor, magistrații trebuie să aibă o vechime în funcția de judecător de cel puțin trei ani, la ultima evaluare trebuie să fi obținut calificativul „foarte bine” și să nu fi fost sancționat disciplinar în ultimii trei ani.

„Dodon a capturat CSM-ul”, a comentat vicepreședintele Parlamentului Mihai Popșoi în timpul dezbaterilor din ședința de astăzi la acest proiect de lege.

CITIȚI și FOTO // Fostul președintele al CSJ, Ion Druță, acuzat de ÎMBOGĂȚIRE ilicită și amestec în procesul de înfăptuire a justiției, pe holurile Parlamentului: „Pe semne că deja a fost „ÎNFIAT” de PSRM”

„Aactivitatea CSM s-ar debloca imediat ce ministrul Justiției ar veni la ședințele CSM. Nici nu e nevoie de lege dacă se dorește realmente deblocarea. Dar, mă rog, cauza reală nu e nicidecum „deblocarea”, ci, mai degrabă, preluarea controlului… În al doilea rând, față de proiectul adoptat de Guvernul Maia Sandu – actuala majoritate spune că, de fapt, nu e vorba de un proiect nou, ci versiunea „ajustată” a proiectului vechi –, doar la o analiză sumară am identificat vreo 11 diferențe. La un proiect de trei pagini… Asta înseamnă că, de facto, e un proiect nou, care trebuia obligatoriu să parcurgă toate procedurile prevăzute de Legea privind transparența în procesul decizional”, a precizat și deputatul PAS, Sergiu Litvinenco.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
21.09.2020 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // CEC are probleme cu ...

18.09.2020 12:45 Ziarul National Dodon e de acord ca POLITICIENII să n...

18.09.2020 09:26 Nicolae Negru Nicolae Negru // E posibilă refacerea...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că alegerile prezidențiale, programate să aibă loc pe 1 noiembrie 2020, trebuie amânate din cauza pandemiei de COVID-19?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md