10:40:24 06.05.2025
Stiri

LEGE // Denumirile geografice de pe teritoriul R. Moldova, scrise în limba română: Cum vor fi anunțate localitățile în care trăiesc minorități naționale

Actualitate 26.04.2024 09:30 Vizualizări13795
LEGE // Denumirile geografice de pe teritoriul R. Moldova, scrise în limba română: Cum vor fi anunțate localitățile în care trăiesc minorități naționale
Denumirea UTA Găgăuzia va fi scrisă în limbile română și găgăuză

Denumirile geografice de pe teritoriul Republicii Moldova, precum cele ale localităților, gărilor, aeroporturilor, aerodromurilor, porturilor, podurilor, râurilor, zonelor istorice și culturale etc. vor fi scrise în limba română.

Singura excepție constituie ariile locuite tradițional sau în număr substanțial de persoane aparținând minorităților naționale și dacă există o cerere suficientă. Aici, denumirile geografice vor fi scrise, pe lângă română, și în limbile minoritare vorbite de către locuitorii din aceste localități.

Controlul utilizării denumirilor geografice în actele oficiale va fi efectuat de către Inspectoratul național pentru supraveghere tehnică, stabilește proiectul de lege cu privire la denumirile geografice, votat joi în lectură finală de către Parlament.

Potrivit documentului, cererea de atribuire sau de schimbare a denumirilor geografice urmează a fi depusă la Comisia națională pentru denumiri geografice, însoțită de decizia autorității publice centrale/ autorității administrației publice locale/ grupului de experți/ persoanei fizice și/ sau juridice ce are afiliere cu obiectul denumirii geografice adoptată în urma consultărilor publice.

Comisia națională pentru denumiri geografice, constituită din reprezentanți de nivel decizional delegați de către autoritățile publice centrale și locale, din savanți și reprezentanți din societatea civilă, urmează să verifice corectitudinea denumirii propuse, iar avizul Comisiei naționale pentru denumiri geografice va fi expediat autorităților publice centrale și celor ale administrației publice locale.

Legea va intra în vigoare la expirarea a trei luni de la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Menționăm că, până în prezent, R. Moldova nu a avut un cadru normativ care să reglementeze domeniul denumirilor geografice, acest lucru fiind lăsat, începând cu anul 1990, pe seama Academiei de Științe a Moldovei.

Autor:
Stiri relevante
Top stiri

Sondaj
Credeți că lupta împotriva corupției mari va fi impulsionată prin comasarea Procuraturii Anticorupție și PCCOCS?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte