06:08:28 04.05.2025
Stiri

Ajutor din Liechtenstein // LABORATOARE moderne şi UTILAJ performant pentru tinerii BUCĂTARI din Bălţi

Social 14.11.2014 15:40 Vizualizări4678
Ajutor din Liechtenstein // LABORATOARE moderne şi UTILAJ performant pentru tinerii BUCĂTARI din Bălţi

Patru laboratoare moderne, dotate cu tehnică şi utilaj performant, au fost deschise astăzi în cadrul Şcolii Profesionale nr.2 din Bălţi.

Cei peste 400 de tineri care îşi fac studiile la meseriile de bucătar, cofetar şi brutar au deja posibilitatea de a urma cursurile practice în laboratoare moderne. Elevii sunt încântaţi de noile condiţii de studiu.

„Acum ne e mai ușor să învățăm”

„Îmi place să fac colaci. Mă descurc foarte bine. Am ales cofetăria, căci îmi place să fac torte, prăjituri. Acum şi mamei îi dau sfaturi. În noul laborator ne este mult mai uşor să lucrăm, ustensilele sunt noi, calitative, nu ca în acel vechi. După absolvire, vreau să lucrez în domeniul cofetăriei”, ne spune Stanislav Rotaru, elev în anul întâi.

„Acum fac aluatul, forma de trandafiri pentru încheietura colacului. Am avut lecţii şi în laboratorul vechi, dar aici este mult mai performant, sunt multe utilaje noi şi este mult mai comod pentru lucru şi aparatele funcţionează mult mai bine. Îmi place această meserie, am preparat plăcinte, colaci, este foarte interesant. După absolvire, vreau să urmez această meserie, la fel ca şi sora mea, îmi place mult să gătesc şi să lucrez cu aluatul”, zâmbeşte Ina Tofan, o altă elevă în primul an.

Bucurie și pentru profesori

Noile laboratoare sunt o mare bucurie şi pentru profesori, care spun că de azi, lecţiile vor fi mult mai interesante nu doar pentru elevi, dar şi pentru ei.

„Aici e mai bine, condiţiile sunt mult mai bune. Este mai curat, sala este mai luminoasă, mai mare, dotată cu tot necesarul pentru un tânăr bucătar. Este şi mai igienic. Avem cuptoare bune. Colacii îi degustăm, nu facem în cantităţi mari. Vedem cum are loc procesul tehnologic, este mult mai util şi pentru elevi”, ne arată Elena Darie, maistru instructor în cadrul şcolii.

Cele patru ateliere au fost renovate și dotate cu tehnică performantă în cadrul proiectului CONSEPT, care este finanțat și implementat de Fundația Liechtenstein Development Service (LED) în parteneriat cu Ministerul Educației al Republicii Moldova.

O colaborare mai veche

Reprezentanţii din Liechtenstein au fost prezenţi la eveniment, au vizitat laboratoarele, au învârtit colaci alături de elevi, iar la final au şi gustat din ei.



„Colaborarea cu Fundația Liechtenstein a început în anul 2012. Iniţial, clădirea unde ne aflăm acum a găzduit laboratoarele pentru şcoala de construcţii, deoarece, mai demult, şcoala noastră pregătea specialişti în domeniul construcţiei. Din 2007, s-au reorganizat două şcoli din domeniul alimentaţiei şi domeniul construcţiei şi, în final, s-a decis pregătirea specialiştilor în domeniul alimentaţiei publice. În 2012, am fost selectaţi pentru a participa în proiectul CONSEPT şi a început renovarea acestei clădiri. Construcţia a fost reparată capital, atât pe interior, cât şi pe exterior“, a precizat directorul şcolii, Silvia Proţiuc.

A doua parte a clădirii va fi renovată pentru a finaliza a doua parte a proiectului. În prezent, şcoala lucrează la un plan de afaceri, pentru construirea unei cafenele atât pentru elevi, cât şi pentru cetăţeni.

„Vrem să avem producţia proprie, pentru a fi livrată, iar banii obţinuţi vor fi transferaţi în bugetul şcolii“, a mai adăugat directorul şcolii.

„Am înţeles că trebuie să facem ceva”

„Această şcoală este una dintre cele mai bune din proiectul nostru. Aici sunt mai multe grupe de bucătari şi cofetari. Problema era că elevii nu aveau spaţiu pentru lecţiile practice şi, din această cauză, am înţeles că trebuie să facem ceva. Acesta este primul pas, dar urmează să mai fie realizate proiecte, vom merge pas după pas“, a menţionat Pius Frick, reprezentantul LED în R. Moldova.

La rândul său, viceministrul Educaţiei, Liliana Nicolaescu-Onofrei, a precizat că realizarea acestor laboratoare se datorează profesorilor şi reprezentaţilor care activează în domeniul învăţământului profesional tehnic, sponsorilor şi elevilor.

„În baza strategiei dezvoltării învăţământului profesional tehnic care a fost aprobată, avem direcţii prioritare de activitate care ţin atât de dezvoltarea resurselor umane în domeniu, precum şi de perfecţionarea bazei tehnico-materiale. Există un proiect, cu sprijinul Uniunii Europene, care va însuma, în următorii ani, circa 25 de milioane de euro, suplimentar la un proiect de asistenţă tehnică care deja se derulează. Aceste proiecte vin în sprijinul strategiei, pentru că avem nevoie de cadre calificate care anterior au fost lăsate pe planul doi“, a declarat viceministrul.

Investiții de cinci milioane de lei

Pentru renovarea celor patru laboratoare au fost investite peste 5 milioane de lei, iar lucrările au durat doi ani.

La Școala Profesională nr.2 din Bălți își fac studiile 471 de elevi cu vârstele cuprinse între 16 şi 19 ani. Instituția este specializată în domeniul servicii și alimentația publică și pregătește specialiști la meseriile bucătar, cofetar, barmen, chelner, brutar și controlor casier.

Proiectul CONSEPT este la cea de-a II fază de implementare și colaborează cu 24 de instituții de învățământ, iar investițiile pentru dotarea tehnică și infrastructura acestor școli se ridică la suma de 26 de milioane de lei. La fel, în cadrul proiectului, cadrele didactice beneficiază de un program de formare metodologică.

Autor: Daniela Hadei
Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Sondaj
Credeți că lupta împotriva corupției mari va fi impulsionată prin comasarea Procuraturii Anticorupție și PCCOCS?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte