Kremlinul intensifică atacurile cu drone asupra Kievului, dar afirmă că nu există soluții diplomatice pentru conflictul din Ucraina și urmărește declarațiile lui Trump


Kremlinul a afirmat vineri că, în prezent, „nu este posibil” să-și „atingă” obiectivele în Ucraina pe cale diplomatică. Aceasta vine după ce a început cel mai amplu atac cu drone de la invazia din 2022.
Informatia vine la o zi dupa un apel telefonic fără succes între Vladimir Putin și Donald Trump, în contextul în care președintele american urma să discute și cu Volodimir Zelenski. Negocierile de pace par stagnante, iar Donald Trump a recunoscut că nu a făcut „niciun progres” cu Putin. O a treia rundă de discuții ruso-ucrainene nu a fost încă stabilită, la mai mult de o lună de la ultima întâlnire din Turcia, care nu a dat rezultate semnificative.
Vladimir Putin continuă să ceară Ucrainei să cedeze patru regiuni și să renunțe la NATO, alaturi de Crimeea anexată în 2014. Aceste condiții sunt inacceptabile pentru Ucraina, care solicită retragerea trupelor ruse. Putin a reiterat că Moscova „nu va renunța” la aceste obiective. „Atât timp cât acest lucru nu este posibil, vom continua operațiunea militară specială”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.
Kremlinul nu a ignorat declarațiile lui Trump și a afirmat că Rusia urmărește cu atenție afirmațiile fostului președinte american, care s-a arătat „foarte dezamăgit” de ultima convorbire cu Putin. Trump a spus că nu crede că liderul rus încearcă să oprească conflictul. Dmitri Peskov a confirmat că Putin i-a spus lui Trump că preferă atingerea obiectivelor prin diplomație, dar va continua operațiunea militară până atunci.
Atacul rusesc în cursul nopții a fost catalogat drept record. A fost lansat cel mai mare număr de drone vreodată de către Rusia de la începutul conflictului, conform forțelor aeriene ucrainene. Aceste atacuri au dus la incendii, inclusiv la Kiev, și cel puțin 23 de răniți. Armata ucraineană pretinde că a doborât 478 din cele 550 de drone lansate de Rusia. O clădire a ambasadei poloneze a fost și ea avariată, potrivit Varșoviei.
Armata rusă a declarat că a lovit un aerodrom militar și o rafinărie de petrol. Germania discută intens despre achiziționarea de sisteme antiaeriene Patriot pentru Ucraina, după ce Statele Unite au suspendat livrarea unor arme către Kiev. Între timp, europenii își mențin sprijinul pentru Ucraina.
Pe front, armata rusă a anunțat capturarea unei noi localități în estul Ucrainei și s-a relatat despre un nou schimb de prizonieri între ruși și ucraineni. În timp ce susținerea americană pare să șovăie, europenii rămân constanți în sprijinul lor. Premierul britanic și președintele francez vor coprezida o reuniune a țărilor care susțin Ucraina. În plus, Volodimir Zelenski solicită consolidarea cooperării în cadrul UE și NATO, organizații la care Ucraina dorește să adere.









































































