13:33:35 03.10.2023
Stiri

Kazahstanul îl scoate pe fostul dictator Nazarbaev de pe bancnote. Va fi înlocuit cu un vultur

Actualitate 30.09.2022 18:59 Vizualizări942 Autor: Ziarul National
Kazahstanul îl scoate pe fostul dictator Nazarbaev de pe bancnote. Va fi înlocuit cu un vultur


Banca Centrală a Kazahstanului a prezentat, vineri, un nou design al bancnotelor, identic cu cel de dinainte cu o singură excepție – fostul lider al țării, Nursultan Nazarbaev, a fost înlocuit cu silueta unui vultur, relatează Reuters.

Decizia este cea mai recentă luată în țara central-asiatică pentru a elimina cultul de personalitate al fostului lider, al cărui eră s-a încheiat la începutul anului cu proteste sângeroase și o intervenție rusească pe teritoriu kazah. Nazarbaev, care a condus fosta republică sovietică vreme de trei decenii, și-a dat demisia în 2019 și l-a instalat ca succesor pe diplomatul de carieră Kasim-Jomart Tokaev, păstrând, însă, puteri extraordinare în statul kazah, ca șef al consiliului de securitate.

Relația dintre Tokaev și Nazarbaev s-a rupt în ianuarie, după ce protestele anti-guvernamentale au degenerat în cele mai sângeroase violențe din Kazahstan de când acesta și-a obținut independența în 1991.

Tokaev a preluat, atunci, și funcția predecesorului său la șefia consiliului de securitate, iar rudele și apropiații lui Nazarbaev au fost dați afară din funcțiile în care fuseseră instalați de fostul dictator. Luna această, un nepot al lui Nazarbaev a fost condamnat la șase ani de închisoare pentru corupție. Noua bancnotă de 20.000 de tenge, adică 42 de dolari, păstrează același design precum cel din printul original.

Totuși, ea nu îl mai avea chipul lui Nazarbaev alături de imaginea palatului prezidențial. Banca Centrală kazahă a anunțat că noua bancnotă o va înlocui gradual pe cea veche. Bancnota veche va rămâne în circulație pentru o perioadă. Recent, Kazahstanul a mai luat o măsură simbolică – capitala țării a revenit la numele ei anterior, Astana. Ea fusese redenumită Nur-Sultan.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
02.10.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Druță, ideologul...

29.09.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mărul transnistrean ...

27.09.2023 08:52 Cazimir Țino Cazimir Țino // UNIREA – IDEAL NAȚIONAL

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de acord ca R. Moldova să părăsească structurile Comunității Statelor Independente (CSI)?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md