Justiția americană blochează reluarea emisiei Vocea Americii la dorința lui Trump de a desființa postul


Justiția americană a decis, sâmbătă, să nu permită reluarea emisiei și întoarcerea la muncă a jurnaliștilor de la postul de radio internațional Vocea Americii (VoA), pe care președintele Donald Trump dorește să îl desființeze împreună cu alte media publice.
O sentință a unei curți de apel din Washington, cu doi judecători pentru și unul împotrivă, a anulat hotărârile instanțelor inferioare din capitală și New York, emise în martie și aprilie, care se opuseseră ordinului Casei Albe de suspendare a emisiei VoA.
Steve Herman, un vechi jurnalist al VoA, a postat pe X despre această decizie și a menționat că este „puțin probabil ca jurnaliștii VoA să revină la lucru luni” 5 mai, așa cum se așteptau.
Conform AFP, noul șef al USAGM, organismul federal care supervizează mai multe mass-media publice americane, Kari Lake, un politician ultraconservator apropiat de Donald Trump, a salutat pe X o „Mare victorie judiciară (...) și o victorie uriașă pentru președinte” al Statelor Unite.
Totuși, avocații organizației franceze "Reporters sans frontières" (RSF) și VoA aflaseră mai devreme dintr-un e-mail al Ministerului Justiției că echipele acestei instituții media emblematice își vor putea relua activitatea în curând, un anunț primit cu satisfacție de RSF.
Potrivit mesajului, „conturile a 1.406 angajați și contractanți ai USAGM și VoA au fost reactivate” pentru „reluarea programării săptămâna următoare”.
La mijlocul lunii martie, administrația Trump a trimis jurnaliștii în concediu și a început să disponibilizeze o parte dintre ei de la VoA și alte instituții publice de presă.
„Scoaterea VoA din comă va necesita timp și un efort herculean pentru a ne restabili serviciile în aproape 50 de limbi și pentru a încerca să ne recuperăm cei aproximativ 340 de milioane de ascultători de dinainte de suspendarea emisiei”, a avertizat din nou Herman, înainte de decizia instanței de apel.
Directorul RSF, Thibaut Bruttin, a făcut și el apel la „prudență” în fața „parcursului neregulat” al administrației Trump și a solicitat să fie oferite „garanții privind continuitatea finanțării alocate de Congresul SUA tuturor mijloacelor de informare în masă din USAGM”.
Vocea Americii, care poate fi comparată cu serviciile externe BBC sau RFI, a fost creat; în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Împreună cu Radio Europa Liberă, înființat în timpul Războiului Rece, și Radio Asia Liberă, creat în 1996, aceste posturi de radio transmiteau „vocea Americii” în întreaga lume, în special în țările conduse de regimuri autoritare. La jumătatea lunii martie, Donald Trump a semnat un ordin executiv care clasifică USAGM și cei 3.384 de angajați ai săi drept „părți inutile ale birocrației federale”.









































































