Judecătorii nu au admis în acest an nici JUMĂTATE dintre sumele indicate de procurori pentru a fi recuperate de la inculpați: 2,1 milioane versus 7,85 de milioane de lei


Cheltuielile judiciare, suportate de stat pentru expertize judiciare, traduceri și extrădări, sunt de ordinul milioanelor și judecătorii nu acceptă întotdeauna ca acestea să fie recuperate de la inculpați.
Procuratura Generală (PG) susține că suma totală a cheltuielilor legate de urmărirea penală în cauzele expediate în judecată, indicate în rechizitorii, s-a ridicat în prima jumătate a acestui an la 7 856 166 de lei.
Totuși, judecătorii au admis doar suma de 2 187 614 lei, alte peste 269,5 mii de lei fiind achitate de învinuiţi în baza deciziilor procurorilor, neajungând în instanță.
În fiecare caz de condamnare a persoanelor, în care instanţa respinge solicitarea procurorilor de a încasa din contul inculpaţilor cheltuielile judiciare, Procuratura contestă şi insistă pe recuperarea banilor anume de către condamnat.
„În opinia Procuraturii Generale, recuperarea banilor din contul persoanelor culpabile de comiterea infracţiunilor va contribui la excluderea unor practicii defectuoase precum tergiversarea, inclusiv prin utilizarea abuzivă de către părţi a drepturilor procesuale, recuzările neîntemeiate, amânarea incontinuă a proceselor în judecată din cauza neprezentării părţilor sau a apărătorilor”, se arată într-un comunicat de presă al PG.













































































