Jaful tezaurului dacic din Olanda, legăturile cu lumea interlopă din România și un posibil scandal diplomatic


Furtul tezaurului dacic de la Muzeul Drents din Assen a fost orchestrat de lumea interlopă românească, cu ajutorul bandei interzise de motocicliști, Hardliners. Aceștia au recrutat executanții spargerii, conform surselor din mediul interlop şi din ancheta poliţiei olandeze. Obiectele valoroase, inclusiv coiful de aur de la Coțofenești, au fost furate ca monedă de schimb pentru ca un criminal român să evite închisoarea, menționează surse bine informate.
Cel mai probabil scenariu indică faptul că coiful dacic, vechi și neprețuit, este încă intact. O sursă apropiată anchetei a declarat că sunt dovezi că acesta nu a fost topit. Probabil obiectul de valoare se află în continuare în Olanda. „Probabil se află în apropiere de Heerhugowaard, înfăşurat într-un prosop”, a adăugat sursa. Hoții au pătruns în Muzeul Drents în noaptea de 24 spre 25 ianuarie, unde au spart vitrinele expoziției „Dacia, împărăţie de aur şi argint” folosind ciocane. În doar patru minute, au fugit cu coiful și trei brățări de aur, cu o valoare totală asigurată la 5,8 milioane de euro. Interesant este că, în timpul jafului, hoții au scăpat coiful la un moment dat, conform unei surse.
Forțele de ordine au acționat imediat pentru a recupera comoara românească. Ancheta s-a axat rapid pe zona Heerhugowaard, fiind efectuate percheziții și reținându-se șapte suspecți. Printre aceștia se numără și Douglas W. (36 de ani), Bernhard Z. (35 de ani) și Jan B. (20 de ani). În cazul lui Jan B., autoritățile au efectuat o operațiune sub acoperire, dându-se drept cumpărători ai coifului. Aceștia au oferit 400.000 de euro, sumă refuzată de B. Când operațiunea a eșuat, Jan B. a fost arestat.
Bărbații ar fi fost recrutați prin intermediul bandei Hardliners. Conform surselor, fiecăruia i s-au promis 15.000 de euro. Unul dintre suspecți ar fi aspirat la statutul de membru al bandei. Hardliners a fost creată în 2019 în închisoarea Zaanstad de membri ai Hells Angels. Până acum, membrii au fost condamnați pentru diverse infracțiuni. Liderul bandei, Lysander de R., este încarcerat din 2018 pentru suspiciunea de conducere a unei organizaţii criminale.
Surse independente au relatat pentru RTL Nieuws că furtul a fost comandat din România de un mare interlop. Acesta ar intenționa să returneze comorile dacice în schimbul reducerii sau anulării pedepsei. Poliţia continuă investigarea, însă „se axează tot mai mult pe un comanditar român”, potrivit unei surse apropiate anchetei. Nu ar fi neobișnuit ca infractorii să folosească opere de artă pentru reducerea pedepselor, explică RTL Nieuws. Exemple similare includ dispariția tablourilor de Van Gogh din 2003 și a unui tablou de Frans Hals.
REACŢII. „SE VA DECLANŞA IMEDIAT UN SCANDAL DIPLOMATIC”
Parchetul olandez a refuzat să comenteze despre existența unui comanditar. Au transmis că afirmațiile rămân responsabilitatea celor care le-au făcut. De asemenea, nu au răspuns la întrebările legate de Hardliners. Potrivit unei surse, parchetul păstrează secretul deliberat. „Este un caz foarte delicat. Dacă Olanda discută despre un comanditar român, se va isca imediat un scandal diplomatic”, a explicat sursa.
„Pentru clientul meu și pentru mine, este o informație nouă”, a spus Dennis Vlielander, avocatul lui Douglas W., referindu-se la sursele RTL Nieuws despre implicarea bandei și comanditarului român. „Clientul meu nu se recunoaște în aceste afirmații.” Micha Jonge Vos, avocatul lui Bernhard Z., a fost laconic: „Am ascultat cu interes, dar nu am niciun comentariu.”
RTL Nieuws a investigat furtul în ultimele luni, discuțiile axându-se pe surse din poliție și justiția olandeză și română, avocați și infractori. Din motive de siguranță personală, unele surse au ales să rămână anonime, iar RTL Nieuws a respectat această alegere.









































































