21:43:38 19.04.2024
Stiri

INTERVIU // Vlad Plahotniuc: „PSRM se joacă de-a referendumurile eșuate, iar opoziția de dreapta a ajuns să fie reprezentată de criminali”

Politică 20.11.2017 15:00 Vizualizări23000 Autor: Vitalie Hadei
INTERVIU // Vlad Plahotniuc: „PSRM se joacă de-a referendumurile eșuate, iar opoziția de dreapta a ajuns să fie reprezentată de criminali”


Rezultatele referendumului eșuat din Chișinău ar arăta că „dreapta poate învinge stânga, dacă are un interes comun”, susține liderul Partidului Democrat din Moldova (PDM), Vlad Plahotniuc, într-un interviu acordat în exclusivitate Ziarului NAȚIONAL.

Întrebat de ce PDM nu le-a acordat sprijin până acum autorităților locale din capitală, promițând s-o facă abia de-acum încolo, democratul afirmă că acest ajutor „nu a fost cerut”.

Ce spune liderul PDM despre denunțul depus la Procuratura Generală împotriva sa de către Maia Sandu, despre acuzațiile killerului Proca, dosarul din România, despre parteneriatul mascat cu socialiștii și Igor Dodon sau despre remanierile anunțate în Guvern, aflați din interviul de mai jos.

Dle Plahotniuc, cum comentați rezultatele referendumului de ieri din Chișinău? Sunt voci care spun că, prin acest eșec al referendumului, Partidul Democrat va controla Primăria Chișinău până la alegerile locale…

Vlad Plahotniuc: Haideți să le luăm pe rând. Mai întâi de toate, trebuie să constatăm că acest referendum nu a fost câștigat în mod real de nimeni, dar avem o înfrângere clară a stângii, în special a socialiștilor care au încercat să preia forțat Primăria. Or, în realitate, o parte din vină pentru cum arată Chișinăul astăzi o are chiar PSRM, care blochează deja de atâta timp activitatea CMC, în diferite feluri. Eu cred că cetățenii au dat ieri un răspuns foarte clar socialiștilor, iar boicotul anunțat de partidele de dreapta, inclusiv de PDM, a avut un impact decisiv asupra rezultatului final.

Fără să fi planificat asta în mod special, dreapta a arătat că poate învinge stânga, dacă are un interes comun. Eu apreciez rezultatul referendumului de ieri ca pe o înfrângere usturătoare a stângii, reprezentată în aceasta situație de PSRM, PCRM și PN, partidele care au îndemnat oamenii să voteze pentru revocarea primarului.

În ceea ce privește situația de mai departe, trebuie să înțelegem că, din păcate, controlul în CMC continuă să fie deținut de PL și PSRM, deci nu se pune problema ca PDM să poată controla activitatea Primăriei Chișinău. Însă, PDM, prin intermediul guvernării centrale, ar putea să ajute Primăria, indiferent cine o conduce, că avem interimat sau nu, câtă vreme cei din Primărie vor veni cu proiecte concrete care să aducă rezultate pentru cetățeni.

Adică, ați fi gata să-l susțineți și pe Dorin Chirtoacă, dacă este anulată suspendarea lui?

Am spus că, indiferent cine e primar, dacă vine cu un plan concret de rezolvare a problemelor, vom ajuta. Și, evident, dacă va fi solicitat sprijinul Guvernului sau al PDM, fiindcă nu ne putem implica fără sa fim solicitați în acest sens, poate doar dacă apar situații de criză.

Dle Plahotniuc, de ce nu ați făcut același lucru până acum, mai ales că erați cu liberalii într-o coaliție la guvernare?

Am făcut-o atunci când ni s-a cerut sprijin, uneori și fără să ni se ceară, când au fost situații de criză. Amintiți-vă situația din aprilie, când am avut acel fenomen meteo, cu ninsori abundente, care a paralizat orașul. Atunci, Guvernul s-a implicat imediat și a gestionat acea criză, a sprijinit Primăria, care era depășită de amploarea fenomenului.

Unul dintre colegii Dvs. afirma recent că suntem într-o „campanie electorală prematură”, explicând astfel atacurile la adresa PDM. Opinia publică, însă, a notat în ultima perioadă mai multe populisme electorale și din partea partidului pe care îl conduceți. Suntem deja într-o campanie pentru alegerile din 2018?

Posibil unii au început campania electorală prematur, dar dacă vorbim de partidele de opoziție eu cred că pentru noi asta e bine, arată de pe acum că nu au teme serioase și își dezvăluie capacitățile reduse.

Într-un an de zile, cât mai avem până la alegeri, oamenii tocmai vor înțelege ce hram poartă fiecare dintre aceste partide din opoziție. Pe de o parte, PSRM se joacă de-a referendumurile eșuate, pe de altă parte - opoziția de dreapta a ajuns să fie reprezentată de criminali. Liderii lor au rămas fără teme politice și au devenit portavocea unor indivizi cu condamnări serioase, pentru fapte extrem de grave.

În ceea ce privește PDM, noi nu suntem azi preocupați de campanii electorale și nu sunt sigur că va fi prea mult timp pentru asta nici înainte de alegeri. Obligația principalului partid de la guvernare nu este să facă promisiuni, ci să obțină rezultate și cu asta să meargă în fața oamenilor. Paradoxal, dar atunci când rezolvi problemele oamenilor, unii tot consideră că asta e populism. Foarte bine, să ne numească populiști, pe noi ne interesează ce beneficii ajung la oameni, nu ce povești spune opoziția despre noi.

Dle Plahotniuc, nu numai populismul vi se impută, dar și uzurparea puterii în stat. Maia Sandu chiar a depus și un denunț în acest sens la Procuratura Generală, iar procurorii v-au găsit curat ca lacrima…

Privesc cu multă înțelegere ceea ce a făcut Maia Sandu, e normal ca ea să încerce să devieze atenția publicului de la un subiect care o deranjează, să acopere cumva situația legată de închiderea abuzivă a școlilor, legată de dezastrul care este în învățământ. Până la urmă, e o tactică politică oarecum logică, ea înțelege foarte bine neplăcerile sociale generate de anumite reforme pe care ea, fiind încă ministru, le-a declanșat în educație, fără o evaluare corectă a impactului.

Însă, dincolo de politică, rămân problemele. O parte dintre școli trebuie redeschise cât mai rapid, procedurile birocratice pentru profesori trebuie eliminate, iar taxele suplimentare care le-au fost impuse pentru cursurile de formare trebuie excluse, curricula de învățământ este cu totul inadecvată și urgent trebuie de lucrat la simplificarea ei.

La drept vorbind, e bătaie de joc la adresa copiilor ceea ce se întâmplă acum. Și aici nu îi adresez un reproș Maiei Sandu, ci tuturor celor care au administrat domeniul educației în ultimii ani. Ministrul actual al Educației are sarcina foarte concret formulată - să înceapă să lucreze pentru rezolvarea acestor probleme și să găsească soluții.

Vreau să fie clar, nu m-am trezit eu brusc specialist în educație, dar primesc o mulțime de plângeri ale cetățenilor, în mod special pe acest domeniu. Acesta e și motivul pentru care aproape în fiecare ședință săptămânală cer să ne fie prezentat un raport cu identificarea soluțiilor la mai multe probleme semnalate de părinți și profesori. Nu le putem rezolva azi sau mâine, dar măcar să începem să căutam soluții și să le implementăm pe etape.

În legătură cu acuzațiile de uzurpare, constat că unii politicieni iarăși confundă preocuparea noastră pentru problemele țării cu povești despre uzurpare. E o gravă eroare în gândirea acestor politicieni.

Noi discutăm la partid problemele cetățenilor și cerem instituțiilor unde PDM a delegat reprezentanți să le rezolve, dar dacă cineva consideră că asta înseamnă uzurpare, atunci nu are decât să considere așa, dar cu riscul să devină cu timpul ridicoli în ochii propriilor alegători, ale căror probleme guvernarea, apropo, le soluționează și le va soluționa metodic.

De ce nu acceptați o confruntare televizată cu Maia Sandu, inclusiv pe problemele din educație?

Eu cred că opoziția este deranjată de faptul că începem să rezolvam probleme sensibile ale societății și încearcă sa ne oprească, de teamă să nu continue evoluția noastră pozitivă în sondaje. Oamenii asta așteaptă de la partidul aflat la guvernare, să-i asculte și să le rezolve problemele, să se implice în acest lucru, nu să stea pe la televiziuni și să se lupte cu oponenții politici prin declarații necontenite și promisiuni.

Amintiți-vă că, în discursul meu când am fost ales președinte al PDM, am făcut o singură promisiune, dar una mare și importantă, că partidul nostru se va apropia tot mai tare de cetățeni și le va rezolva problemele. Asta facem și asta vom face, acesta e principalul nostru obiectiv.

Ați comentat fugitiv acuzațiile killerului Proca, dar și dosarul în care sunteți vizat în România. Sunt acuzații care cer niște explicații și poate ni le oferiți în acest interviu...

Un prim comentariu este că unele instituții media au dat-o grav în bară în ambele cazuri. Fără să verifice măcar superficial informațiile, s-au apucat să le publice deja cu concluzii.

Dosarul din România este, de fapt, o plângere făcută de condamnatul Platon, în spatele căruia stă unul dintre serviciile speciale ale Federației Ruse - FSB, serviciu supărat tare pe guvernarea de la Chișinău și pe mine personal pentru faptul că în Republica Moldova instituțiile abilitate au sistat procesul spălării a peste 22 de miliarde de dolari SUA din Rusia și s-au apucat să investigheze acest caz, făcându-l pe larg cunoscut în întreaga lume.

Chiar dacă acest proces, această plângere a lui Platon este ghidată de FSB, instituțiile din România sunt obligate, când primesc o plângere, să o verifice, așa se explică acel dosar de verificare a faptelor.

Ce înseamnă că apare numele meu în dosar? Nimic altceva decât doar că numele meu a fost scris de Platon în plângere. Atât. Însă, mai multe instituții media s-au grăbit să dea știrea că eu sunt urmărit penal, ceea ce e o informație total falsă, dezmințită imediat și de autoritățile din România. A fost un fake news, o manipulare ordinară, care din păcate arată și cât de independentă e presa așa-zis liberă din R. Moldova și cât de pripite îi pot fi interpretările și concluziile.

În cazul celuilalt condamnat aflat în România, care a făcut declarații și acuzații la adresa mea, lucrurile sunt de asemenea cusute cu ață albă. Din ce au anunțat public procurorii din Republica Moldova încă un an în urmă, dacă nu greșesc, există un dosar penal în investigare unde un individ, protejat de același FSB și suspectat de organizarea tentativei de omor a lui Gorbunțov, a încercat să-l plătească pe Proca să facă aceste acuzații. Dosarul, deci, e pornit cu mult timp înaintea acestui interviu. Asta arată clar cum e situația în realitate, arată cine și ce scenarii murdare stau în spatele interviului.

Credibilitatea acelor acuzații este zero. S-a trezit un criminal după atâția ani să spună diverse lucruri, nu vă pare ciudată această preschimbare radicală a sa? E foarte clar cine l-a trezit și pentru ce. Haideți să fim serioși. Orice om de bună credință înțelege că e o declarație falsă. Condamnatul acesta este doar o portavoce a altor interlopi, aflați încă în libertate, care sunt în serviciul FSB-ului, care controlează unele partide de opoziție din R. Moldova și instituții media.

Respectivul criminal nu e primul și nici ultimul idiot util în mâinile celor care vor să fenteze justiția, pentru a scăpa de răspunderea penală.

Dle Plahotniuc, atunci când cineva îl acuză de astfel de lucruri pe liderul principalului partid de la guvernare, e o lovitură grea de imagine...

Credeți? Eu cred că e o lovitură în credibilitatea celor care au lansat aceste teme, dar și a celor care le-au promovat. Și mă bucur că lipsa altor teme de atac la adresa PDM și a guvernării i-a adus în situația să construiască aceste falsuri cu un an înainte de alegeri.

Oamenii au timp suficient să le vadă și să înțeleagă ce stă în spatele lor. Pe de altă parte, e rău că opinia publică e obligată să asiste la aceste show-uri ale unor criminali, promovate de instituții media aservite acestora. Ca și în cazul tentativei de asasinat asupra lui Gorbunțov care a eșuat, vă spun sigur că și tentativa de asasinat mediatic asupra mea și a PDM a eșuat.

Mai sus ați invocat „evoluția PDM din sondaje”. Pe ele vă bazați, atunci când spuneți că atacul asupra partidului pe care îl conduceți „a eșuat”?

Nu doar, mă bazez pe modul vădit în care s-au decredibilizat cei care au promovat aceste falsuri, utilizând interlopi condamnați la ani grei de pușcărie. În ceea ce privește sondajele, eu niciodată nu citesc pur și simplu cifrele, dar urmăresc tendințele pe mai multe capitole, nu doar scorul partidelor. Avem măsurări la fiecare două luni.

Ultimul sondaj nu l-am dat publicității, tocmai pentru că evoluția PDM era pozitivă și nu am vrut să stârnim comentarii. Au apărut însă alte sondaje, care au arătat deja și publicului ceea ce noi cunoaștem de mai multe luni. Dar încă suntem departe de potențialul nostru real. PDM se va apropia mult mai tare de cetățeni și își va demonstra potențialul prin rezultate, nu prin promisiuni. Respectiv, va continua să crească și susținerea oferită de cetățeni. Ratingul politic al PDM din 2018 va fi un nou motiv de dureri de cap pentru opoziție.

Dle Plahotniuc, vi se reproșează foarte des parteneriatul mascat între PDM și PSRM. În ce relații sunteți cu președintele Igor Dodon?

Nu există niciun parteneriat politic între PDM și PSRM și spun asta foarte categoric, indiferent dacă sunt alte percepții. La nivel instituțional, există o comunicare între instituții, dar din câte înțeleg nici asta nu este foarte bună. Mai degrabă se lasă cu blocaje, decât cu soluții.

Mulți își doresc un război între PDM și PSRM, în mod special între Plahotniuc și Dodon. De ce își doresc acest război cei din opoziția de dreapta? Pentru că ei vor instabilitate în țară, sunt speriați de faptul că Guvernul activează în liniște, îndeplinește angajamentele asumate față de partenerii externi și încep să se vadă rezultate concrete. Pentru ei e un dezastru, dacă Guvernul va continua să muncească așa. Până la alegeri, opoziția ar putea să nu mai conteze prea mult. De aceea, au nevoie de scandal, de oameni în stradă, de războaie, de blocarea finanțării externe, de orice care ar putea să blocheze activitatea Guvernului.

Ei nu sunt capabili să lupte cu guvernarea și au nevoie de astfel de situații de criză. Pentru cetățeni, însă, e foarte important să existe stabilitate economică și politică, să fie liniște și Guvernul să se ocupe de problemele lor, nu de războaie politice. Iată care este miza acestor încercări ale opoziției - de a ne provoca să declanșăm un război cu Dodon sau PSRM. Pentru asta ei insinuează că ar exista o relație PDM-PSRM, ca să ne provoace la reacții de negare, la unele gesturi nechibzuite, dovedind că nu suntem aliați, ci oponenți reali. Însă, PDM are alte griji decât să combată zvonurile și insinuările supte din deget ale opoziției de dreapta.

Nu avem de gând să întreținem agenda politică a altora, nici a dreptei, nici a stângii. Ne ocupăm de agenda proprie, care e plină de responsabilități extrase din realitate, nu din ficțiuni.

Unii cred că tocmai Dvs. ați fi capabil să opriți elanul președintelui Igor Dodon, care pledează pentru schimbarea cursului R. Moldova…

Pot să vă asigur că noi avem altă strategie de a reduce avântul PSRM, una din care să nu aibă de suferit cetățenii și să nu implice instituțiile statului. Așa cum deja am demonstrat, știm bine să acționăm pe greșelile adversarului, care din fericire sunt suficiente.

Dar nu vom declanșa războaie politice cu niciun partid sau lider politic, indiferent dacă vorbim de opoziția de dreapta sau de stânga, deoarece orice conflict de amploare ar putea să afecteze stabilitatea în țară. Dacă însă vom fi atacați, dacă se va atenta la stabilitatea țării, vom răspunde ferm și vom opri aceste acțiuni, vom proteja bunul mers pe care începe să-l aibă Republica Moldova, în special pe zona economică.

Ați mai spus că nu o să luptați cu partidele de dreapta, dar PDM a atacat-o dur pe Maia Sandu în ultimul timp, inlusiv spicherul Andrian Candu.

Greșiți. PDM nu a atacat-o pe Maia Sandu și nici partidele de dreapta. Singurele noastre reacții au fost atunci când am fost acuzați pe nedrept și chiar voi, jurnaliștii, presa, ne-ați cerut comentarii la diferite declarații ale opoziției de dreapta. Noi, însă, nu am lansat niciun atac din proprie inițiativă la adresa opoziției de dreapta, care e și așa vlăguită de puteri. Dimpotrivă, am invitat partidele din opoziția proeuropeană să-și unească eforturile și să consolideze dreapta, să nu o mai divizeze.

Ăsta-i mărul acela cu „vitamine”?

Sunt gata să mușc eu întâi din acest măr, apoi opoziția de dreapta, dacă unii încă sunt dominați de spaima că ar putea fi măr otrăvit. Dar cred că problema nu e ce conține mărul, problema e în faptul că unii, pur și simplu, nu pot face politică pentru stat, nu-i interesează țara. Ei sunt obsedați de mine sau de PDM și asta le întunecă gândirea și le blochează evoluția politică.

De ce credeți că ultimul sondaj IRI arată o creștere a PDM și o scădere a opoziției? Pentru că mulți cetățeni au început să înțeleagă ceea ce tocmai v-am spus. Într-un interviu, anul trecut, spuneam că partidele care sunt obsedate de mine vor ajunge sub pragul electoral, așa cum s-a întâmplat și cu altele înaintea lor. Tocmai a mai căzut unul sub pragul electoral, iar celălalt a început să scadă serios. Dacă aș fi egoist, m-aș bucura. Însă, înțeleg că o să ne trezim după alegeri fără suficiente mandate pe dreapta ca să menținem guvernarea proeuropeană. Or, cursul european a fost, este și va continua să fie dezideratul nostru major.

Recent ați anunțat remanieri în Guvern. Cine ar putea pleca în decembrie?

E devreme să vorbim despre asta. Sunt mulțumit de cum activează Guvernul și de buna activitate a primului-ministru, activitate care este apreciată inclusiv în exteriorul țării. Însă, există domenii în care nu se face suficient și s-ar putea să fie nevoie de schimbări.

Nu excludem că unele schimbări să fie chiar și mai devreme de termenul anunțat, dacă va fi cazul. Urmează să facem evaluările necesare împreună cu premierul și colegii din partid, apoi să luăm decizii. Criteriul de bază după care ne ghidăm este modul în care instituțiile reușesc să fie eficiente în rezolvarea problemelor cu care se confruntă cetățenii.

Am zis și repet: noi înșine ne autoevaluăm după rezultatele și beneficiile sociale pe care le produce guvernarea. Și vom face tot ce e necesar ca mecanismul guvernării să funcționeze eficient, competent, corect, cu oameni potriviți în funcții potrivite.

Domnule Vlad Plahotniuc, vă mulțumim pentru interviu!


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md