20:05:34 01.04.2020
 
Stiri

INTERVIU // Vlad Musteață, despre CREȘTEREA fără precedent a tranzacțiilor de pe piața imobiliară în 2019. Prognozele pentru 2020

Economie 16.01.2020 14:14 Vizualizări1616 Autor: Ziarul National
INTERVIU // Vlad Musteață, despre CREȘTEREA fără precedent a tranzacțiilor de pe piața imobiliară în 2019. Prognozele pentru 2020


Volumul tranzacțiilor cu apartamente în 2019 a înregistrat un record absolut pentru R. Moldova, atingând cifra de 28 674 de locuințe. Nici cele mai optimiste prognoze nu arătau ca piața de vânzare/cumpărare a apartamentelor să crească în anul 2019 cu peste 40%, remarcă analistul IDIS Viitorul Veaceslav Ioniță.

Într-un interviu acordat Ziarului NAȚIONAL, Vlad Musteață, directorul Proimobil.md, cea mai mare companie imobiliară din R. Moldova, explică ce factori au determinat această creștere fără precedent a tranzacțiilor pe piața imobiliară din R. Moldova.

Domnule Vlad Musteață, ați resimțit, în 2019, o creștere a tranzacțiilor imobiliare, ca urmare a intensificării muncii managerilor Proimobil.md?

Anul trecut ne-am mărit echipa și, evident, am simțit o creștere semnificativă a tranzacțiilor realizate de compania noastră. Acest succes ne-a motivat să ne dezvoltăm și mai mult și, bineînțeles, să investim în angajații noștri, organizându-le, în acest sens, training-uri tematice care să-i ajute să devină cei mai buni agenți imobiliari de pe piață. Noi prețuim oamenii acestei țări și depunem tot efortul ca să păstrăm profesioniștii aici, acasă. Totodată, tindem să le oferim cele mai bune servicii celor care revin acasă și sunt gata să investească în domeniul imobiliar, procurându-și un apartament, o casă sau închiriind un oficiu pentru a-și dezvolta propria afacere.

Creditele ipotecare au contribuit la creșterea tranzacțiilor pe piața imobiliară?


Indiscutabil! Creditele ipotecare, inclusiv proiectul „Prima casă”, dar și flexibilitatea/capacitatea de adaptare a băncilor la condițiile existente în Republica Moldova au determinat o oarecare creștere a numărului de tranzacții imobiliare. Conform estimărilor noastre, s-ar putea ca și în acest an, 2020, numărul de tranzacții efectuate cu ajutorul creditelor ipotecare sau cele oferite de companiile de construcție să depășească procentul de vânzări cu sume integrale.

Citește și: Expertul Vlad Musteață: Prognozele anului 2020 privind piața imobiliară

Câți dintre clienții Proimobil aleg să procure apartamente în ipotecă?

Aproape jumătate dintre ei. Vorbim aici de 50-60% din clienții Proimobil care își cumpără apartamente în ipotecă. Printre altele, creditele imobiliare au impulsionat vânzările de apartamente în ultimul timp, creând o nouă nișă de clienți. Inspirându-se din țările europene, oamenii refuză să investească toți banii pe care i-au agonisit într-un imobil. Este suficient să achite o primă rată de 10-20% pentru ca să-și poată achiziționa propria locuință. Restul investițiilor le fac în timp, fapt care le permite să utilizeze o parte din bani într-o afacere, de exemplu, care să le aducă profit. Dacă în țări precum SUA tranzacțiile imobiliare efectuate cu ajutorul creditelor ipotecare sunt în proporție de 95%, atunci în R. Moldova acestea abia ajung la 50%. Dar cum se pare că acest procentaj va fi în creștere în următoarea perioadă, probabil se va mări și mai mult numărul de tranzacții, dar și cel al construcțiilor noi.

Puteți să ne menționați și alți factori, în afară de cei enunțați de Veaceslav Ioniță, care au dus la mărirea numărului de vânzări de apartamente?

Anul trecut, o mare parte din cei care au procurat apartamente prin intermediul Proimobil.md au fost investitori din Italia, Franța, Rusia, Japonia, Israel etc. Oamenii de afaceri străini, în mod special, preferă să achiziționeze locuințe aflate încă la etapa de construcție pentru a obține, ulterior, un anumit profit la revânzarea sau răscumpărarea acestora prin chiria lunară. Apropo, țara noastră a devenit un mediu propice pentru investiții în domeniul imobiliar. Și asta pentru că rata de rentabilitate dintr-o astfel de investiție în R. Moldova este de 8-14%, comparativ cu Israel, unde această cotă nu depășește 6%.

Pe final, trebuie să recunosc, cel mai mare aport la creșterea numărului de vânzări de locuințe l-au avut concetățenii noștri care au revenit de peste hotare și au decis să-și achiziționeze un imobil.

Dle Musteață, vă mulțumim pentru interviu!

Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.03.2020 10:00 Nicolae Negru Nicolae Negru // Unirea rațională (2)

27.03.2020 09:29 Nicolae Negru Nicolae Negru // Unirea rațională sau...

23.03.2020 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // La plecarea lui Petr...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți mulțumiți de felul în care acționează autoritățile R. Moldova pentru combaterea extinderii pandemiei de COVID-19?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md