09:08:24 29.03.2024
Stiri

Interviu EXCLUSIV // James D. Pettit: „Moldova ar avea de câștigat de la cooperarea cu FMI”

Politică 28.09.2015 08:30 Vizualizări5174 Autor: Raisa Lozinschi
Interviu EXCLUSIV // James D. Pettit:  „Moldova ar avea de câștigat de la cooperarea cu FMI”


Degetul pe rană // „Mai sunt încă multe de făcut pentru a reasigura comunitățile de donatori și investitori despre angajamentul Guvernului R. Moldova pentru reformele necesare”

Autoritățile R. Moldova trebuie să pună rapid în aplicare reformele care sunt extrem de necesare pentru ca Moldova să urmeze traiectoria europeană. Lipsa reformelor nu permite Moldovei să-și realizeze întregul său potențial și, drept rezultat, poporul din Moldova suferă.

Declarațiile au fost făcute de Ambasadorul SUA în R. Moldova, Excelența Sa James D. Pettit, în cadrul unui interviu acordat în exclusivitate Ziarului NAȚIONAL pe care îl puteți citi mai jos.

Excelență, mii de cetățeni ai R. Moldova protestează acum împotriva guvernării și cer inclusiv alegeri anticipate. De ce credeți că cetățenii R. Moldova au ieșit în centrul capitalei ca să se revolte?

Dreptul la libera exprimare este un drept fundamental în orice democrație și protestele recente din Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău evidențiază frustrarea resimțită de mulți moldoveni față de lipsa de reforme din țara lor. Moldovenii și-au dat seama că corupția nu le permite să devină o țară modernă, europeană.

Statele Unite ale Americii îndeamnă partenerii din Guvernul Moldovei să acorde atenție doleanțelor cetățenilor lor și să pună rapid în aplicare reformele de care va beneficia întreaga țară. În acest fel, Moldova poate demonstra că este responsabilă față de cetățenii săi, așa cum ar trebui să fie. Statele Unite sunt gata să ajute Moldova în aceste eforturi de reformare.

Ținând cont de situația din lume în acest moment (criza imigranților din Europa, războiul din Ucraina, Siria etc.), cât de conectați la realitățile din R. Moldova sunt acum partenerii de dezvoltare ai țării noastre?

Există multe situații în lume în acest moment, care necesită atenția și cooperarea tuturor, inclusiv conflictul din Ucraina, problemele de migrație din Europa, precum și situația tragică din Siria. Moldova rămâne o prioritate majoră pentru Statele Unite și Washingtonul urmărește îndeaproape evenimentele care au loc aici.

La întâlnirile de rutină cu alți parteneri de dezvoltare există o înțelegere deplină privitor la faptul că reformele sunt extrem de necesare pentru ca Moldova să urmeze traiectoria europeană și să meargă spre viitorul său ca națiune modernă și prosperă. Lipsa reformelor nu permite Moldovei să-și realizeze întregul său potențial și, drept rezultat, poporul din Moldova suferă.

Angajamentul de parteneriat al Statelor Unite cu Moldova este puternic și va rămâne puternic, dar vom continua să facem presiuni pentru reformele necesare, care vor aduce beneficii tangibile în această țară importantă.

Dle Ambasador, misiunea Fondului Monetar Internațional (FMI), aflată acum la Chișinău, nu mai negociază un nou Memorandum cu Guvernul R. Moldova, ci discută politicile care ar putea sta la baza unui viitor acord. Spuneți-ne, vă rugăm, la ce ar trebui să se aștepte cetățeanul de rând al R. Moldova, în condițiile în care autoritățile nu au reușit să convingă nici de această dată FMI?

Guvernul Republicii Moldova și-a exprimat determinarea de a se angaja în mod serios în discuțiile cu FMI, iar acest lucru va fi un prim-pas important spre abordarea provocărilor economice serioase ale Moldovei.

De ce este cooperarea cu FMI atât de importantă? Vasta experiență internațională arată că țările care se angajează într-un program cu FMI, când au probleme economice, beneficiază nu numai de stabilitate macroeconomică îmbunătățită, dar de asemenea de un ajutor substanțial și de fluxul investițiilor străine pe care astfel de programe, de obicei, le deblochează.

Moldova ar avea de câștigat de la cooperarea mai vastă cu FMI și de la implementarea mai cuprinzătoare a recomandărilor de politici ale FMI. Angajarea într-un program cu FMI este adesea văzută ca un angajament ferm al guvernului de punere în aplicare a măsurilor economice adecvate.

Dar mai sunt încă multe de făcut pentru a reasigura comunitățile de donatori și investitori despre angajamentul guvernului pentru reformele necesare.

Recent, SUA au decis să nu mai prelungească Programul „Compact” în R. Moldova, după ce au investit aici peste 260 de milioane de dolari. Cum să interpretăm acest lucru: este acesta un semn de neîncredere din partea SUA sau R. Moldova nu mai merită a fi sprijinită?

Programul „Compact” al Corporației „Provocările Mileniului” reprezintă o investiție a Statelor Unite ale Americii în Moldova de 262 milioane dolari SUA - cea mai mare investiție a unui donator din istoria Moldovei. Programul „Compact” a oferit infrastructură vitală, cum ar fi drumul M2 și reabilitarea a zece sisteme de irigare, care asigură agricultorii din Moldova cu instrumentele necesare pentru a avea succes pe piețele internaționale. Vedem acest program ca un succes major al parteneriatului nostru cu Moldova, care demonstrează că este posibil să se facă proiecte la scară largă în Moldova într-un mod transparent și consultativ.

Procesul de angajare într-un al doilea program „Compact” este unul mai dificil. Țările care au primit deja un Program „Compact” trebuie să dea dovadă de o performanță îmbunătățită a politicilor lor, o implementare cu succes a primului Program „Compact” și un angajament real pentru o reformă sectorială profundă. Discutarea celui de-al doilea Program „Compact” nu este automată; mai degrabă, un guvern interesat trebuie să demonstreze că poate corespunde standardelor.

Pe moment, R. Moldova nu face față anumitor indicatori, unul dintre cei mai importanți fiind indicatorul controlului asupra corupției. Aceasta prezintă un obstacol semnificativ pentru a obține un al doilea Program „Compact”. Am comunicat Guvernului Moldovei că sunt necesare reformele orientate spre combaterea corupției pentru ca Moldova să poată îndeplini indicatorii necesari, dar, în prezent, Moldova încă nu a îndeplinit această cerință.

Statele Unite ale Americii au un angajament ferm pentru viitorul Moldovei. În această săptămână, Adjunctul Directorului Executiv al Corporației „Provocările Mileniului”, Dna Nancy Lee, vine în vizită în R. Moldova pentru a sărbători sfârșitul primului Program „Compact” al Moldovei în valoare de 262 de milioane de dolari SUA.

Aceasta este cea mai mare investiție unică în R. Moldova făcută de un donator vreodată și a constituit un mare succes. Împreună cu toate celelalte programe extinse pe care SUA le are în Moldova, acest Program „Compact” demonstrează angajamentul nostru real de a ajuta R. Moldova în tranziția spre o națiune europeană prosperă.

Vă mulțumim!


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md