07:09:28 27.04.2024
Stiri

INTERVIU // „Două mandate pentru Transnistria este o ABERAȚIE totală”

Politică 06.11.2017 15:00 Vizualizări3436 Autor: Raisa Lozinschi
INTERVIU // „Două mandate pentru Transnistria este o ABERAȚIE totală”


Partidul favorizat de sistemul electoral mixt este cel al socialiștilor, iar modificările făcute la Codul Electoral sunt „absolut nepotrivite” pentru situația în care se află astăzi R. Moldova.

De această părere este analistul Oazu Nantoi care declară, într-un interviu pentru Ziarul NAȚIONAL, că circumscripțiile uninominale au fost trasate astfel, încât să câștige „un candidat sau altul”, exact ca în anul 1989.

Dle Nantoi, decizia privind trasarea circumscripțiilor uninominale a ajuns la Guvern, vom avea 48 de circumscripții deschise în interiorul R. Moldova, inclusiv două pentru Transnistria, plus câte una pentru diaspora din Est, Vest și cea din America de Nord. Vi se pare echitabilă această „împărțire”?

În anul 1989, au avut loc alegerile în Sovietul Suprem al URSS, cine mai ține minte cum a concurat părintele Buburuz, apoi au venit alegerile în Sovietul Suprem al RSSM, când toată republica era împărțită în 380 de circumscripții uninominale. Deja de atunci publicul a însușit această tehnologie când înțelegea că, în funcție de trasarea conturului circumscripțiilor uninominale, avea șanse mai mari să câștige un candidat sau altul. Atunci toți erau bătuți de cahla națională.

Acum situația se repetă, se reproduce, în pofida faptului că, în Ucraina vecină, se pune întrebarea să se renunțe la acest sistem electoral care facilitează procurarea de către oligarhi a locurilor în Parlament. Și în România experiența a fost nereușită.

Eu nu vreau să uit că schimbarea acestui sistem electoral este una absolut nepotrivită pentru situația în care se află R. Moldova. Pentru că se urmărește eliminarea diasporei, marginalizarea opoziției, folosirea resursei administrative și coruperea alegătorilor.

Se merge pe un sistem când se dorește ca așa-zisele alegeri să nu schimbe nimic. Nu am motive să am încredere în aceste comisii care sunt create de actuala guvernare și care trag, în mod evident, jăratecul la turta puterii.

CITIȚI și FINAL // HARTA circumscripțiilor uninominale a ajuns la Guvern: 48 pe teritoriul R. Moldova, trei - în afară

Granițele circumscripțiilor trasate, suprapuse rezultatelor ultimelor alegeri, cele prezidențiale din toamna anului trecut, ar delimita cumva voturile Pro-Vest și Pro-Est și ar desena o eventuală componență de opțiuni în viitorul Parlament. Dvs. vi se par previzibile rezultatele următoarelor alegeri parlamentare?

Eu nu sunt de acord cu faptul că deja ar fi clare rezultatele, din simplul motiv că noi nu știm cum va arăta tabloul politic la momentul înaintării candidaților.

Noi știm că actualul Cod Electoral prevede niște proceduri absolut aberante, de exemplu niște documente de integritate pe care trebuie să le elibereze nu știu cine, noi știm că partidele care se declară de opoziție, am în vedere PAS, PPDA și PLDM, încă nu s-au clarificat în ce privește modul de participare la acest scrutin.

Atunci când, pe 6 martie 2017, domnul Plahotniuc a venit cu inițiativa radicală și curajoasă de a trece la 101 circumscripții uninominale, rămâne întrebarea câtă hârtie igienică a fost produsă din acele 850 de mii de semnături, majoritatea false, ca să schimbe acest sistem electoral?

Domnul Igor Boțan a spus foarte clar că circumscripțiile uninominale într-un singur tur favorizează partidele dominante. Azi, chiar dacă lucrul acesta nu-mi place, partidul dominant este cel al socialiștilor.

Prin urmare, principiul moldovenesc „unde dai și unde crapă” rămâne în vigoare.

Eu nu mă grăbesc, ținând cont de multitudinea acestor factori confuzi, să fiu categoric cu prezicerea rezultatelor. Mai ales că este vorba de un proces netransparent și noi nu știm încotro vom ajunge în toamna anului 2018, când va veni momentul înaintării candidaților.

Dle Nantoi, două mandate pentru Transnistria e mult, e puțin?

Două mandate pentru Transnistria este o aberație totală. Este o sfidare a oricăror noțiuni de edificare a statului, deoarece noi am văzut acest teatru al absurdului moldovenesc, când pe de o parte Curtea Constituțională declară că malul stâng este teritoriu ocupat, pe de altă parte noi am văzut cum pe de malul stâng au fost aduși 16 788 de alegători care au votat ca turma pentru Igor Dodon.

Deci, noi ce dorim? Ce fel de reprezentare a Transnistriei? Intrați cinci minute pe site-urile celea din Transnistria cu școala de suvoroviști, cu aplicații comune ale așa-zisei armate transnistrene cu armata rusă. Ce fel de Transnistrie? Refuz să ne delege oameni în Parlamentul Moldovei.

Se discuta o idee ca aceste mandate să fie suspendate, până la preluarea controlului, de către puterea de la Chișinău, asupra malului stâng. Cum ar arăta Parlamentul cu 99 de deputați, dacă e să anticipăm?

În Codul Electoral eu nu văd așa ceva. Eu nu vreau să anticipăm nimic, fiindcă mie îmi place să analizez post-factum sau post-mortem. În cazul dat, am avut mai multe precedente.

Să nu uităm că am avut în primul Parlament 367 de deputați aleși în cele 380 de circumscripții uninominale. Pe urmă a venit Parlamentul tranzitoriu cu 104 locuri, acum avem 101, dar majoritatea sunt într-un buzunar. Prin urmare, 101 sau 99 contează mai puțin.

Contează calitatea, dar dacă și calitatea va fi aceeași…

De ce credeți că, prin trasarea circumscripțiilor electorale, a fost „marginalizată” diaspora?

Nu vreau să dezvolt acest subiect, dat fiind faptul că în R. Moldova poți să-ți gestionezi cardul bancar prin Internet. În Estonia, lumea demult votează prin Internet. Apare întrebarea: de ce eu pot să-mi gestionez cardul bancar, lăsăm în afara temei câți bani sunt pe card (râde – n.r.), dar nu pot azi, în secolul XXI, să votez prin Internet? Pentru ca diaspora să nu aibă posibilitatea să stea umilită la secțiile consulare.

Personal am vorbit, la alegerile din 13 noiembrie 2016, prin Skype în cadrul unei emisiuni cu un tânăr care zbura 3 000 de kilometri de pe insula Sfânta Elena la New York ca să dea un vot. Asta ce-i? Bătaie de joc. În timp ce din stânga Nistrului sunt aduși cu turma…

Partidele despre care ați pomenit, PAS, PPDA și PLDM, critică schimbarea sistemului electoral și felul în care au fost trasate aceste circumscripții uninominale. Având în vedere acest lucru, ar trebui să participe aceste partide la viitoarele alegeri, a căror corectitudine o pun la îndoială din start?

Și eu critic aceste lucruri și nici nu vreau să aud despre așa-zisul boicot. Dacă aceste partide nu ar vrea să participe la alegeri, până în toamna viitoare, într-un an de zile, vor mai apărea vreo două-trei partide și pe dreapta, și proeuropene și vor participa la alegeri.

Nu vreau să trasez programul minim și maxim, deoarece nu suntem în anul 1903, dar este clar că opoziția trebuie să mobilizeze toate forțele pentru ca să lupte ca la aceste alegeri, chiar și în condiții absolut inegale și netransparente, să fie elemente de competiție, ca în viitorul Parlament să apară un nucleu sănătos. Nu sunt gata să spun din câți deputați să fie acest nucleu, 15 sau 20, sau în genere cinci. Mai avem timp.

Dle Nantoi, vă mulțumim pentru interviu!


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md