„Insinuări”: Reacția Ambasadei Rusiei în R. Moldova la implicarea angajatului misiunii diplomatice în scandalul de spionaj de la Chișinău
„Insinuări” îndreptate spre o nouă „tentativă de a intensifica sentimentele antirusești din R. Moldova” și care ar avea legătură cu campania electorală din această toamnă. Așa a comentat Ambasada Federației Ruse în R. Moldova noul scandal de spionaj în favoarea Moscovei, în care ar fi implicat asistentul atașatului militar al Kremlinului la Chișinău, Dmitri Kelov.
Mai exact, potrivit Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), Kelov i-ar fi recrutat pe șeful Direcției Generale Juridice a Parlamentului R. Moldova, Ion Creangă, și pe un polițist de frontieră care activează la Aeroportul Internațional Chișinău să-i furnizeze informații legate de procesele care au loc în R. Moldova în schimbul unor remunerări financiare.
Potrivit unor imagini video făcute publice de PCCOCS, angajatul Ambasadei Federației Ruse se întâlnea cu cei doi funcționari din R. Moldova în localuri, dar și în parcurile din Chișinău.
Misiunea diplomatică rusă condusă de Oleg Vasnețov amintește în context cazul expulzării de anul trecut a 45 de angajați ai aceleiași ambasade după un alt scandal de spionaj în favoarea Federației Ruse.
„Atunci, cazul s-a încheiat cu decizia oficială a Chișinăului de a reduce drastic numărul angajaților misiunilor diplomatice ruse în R. Moldova și, bineînțeles, cu măsuri de răspuns din partea noastră. Nu este exclus ca și acum să se pregătească terenul pentru un pas similar”, se arată în reacția Ambasadei Federației Ruse.
Aceeași sursă își exprimă speranța că autoritățile R. Moldova „vor da dovadă de bun-simț și se vor abține de la adoptarea unor decizii neprietenoase față de misiunea diplomatică rusă și angajații acesteia pe baza unor falsuri grosolane fabricate”.
Amintim că Ion Creangă a fost reținut, în noaptea de 30 spre 31 iulie curent, în momentul în care îi transmitea lui Dmitri Kelov informații într-un local din Chișinău.
La scurt timp, oamenii legii l-au reținut și pe un polițist de frontieră care activează la Aeroportul Internațional Chișinău și care îi furniza informații legate de ce se întâmplă la acest obiectiv strategic aceluiași reprezentant al serviciilor speciale rusești.
Cei doi funcționari din R. Moldova, reținuți pentru 72 de ore, au fost monitorizați de organele de drept mai bine de un an.
Vedeți mai multe detalii despre acest caz AICI.
Maia Sandu, discuții cu Nicolae Ciucă: ,,Cu sprijinul României, cel mai important partener economic al nostru, dezvoltăm economia și extindem comerțul, creând noi oportunități pentru cetățeni și îmbunătățindu-le calitatea vieții"
Polonia pregătește o ALIANȚĂ europeană în sprijinul Ucrainei ca răspuns anticipat la revenirea lui Trump la Casa Albă: Epoca externalizării geopolitice s-a încheiat
Încă trei farmacii subvenționate din bugetul de stat, deschise la sate: Numărul acestora a ajuns la 34