Înșelau instituții publice din statele UE, care le transferau în conturi MILIOANE de euro: Încă patru cetățeni ai R. Moldova, reținuți pentru spălarea a cel puțin șapte milioane de euro provenite din fraude informaționale


Telefonau la instituții publice din statele Uniunii Europene, în special din Spania, și se dădeau drept reprezentanți ai firmelor care le prestau deja servicii acestora, mințind că și-au schimbat datele bancare. Escrocii erau atât de convingători, încât plățile către furnizorii tradiționali ajungeau în conturile unei grupări criminale, deschise în mai multe state, din care făceau parte și cetățeni ai R. Moldova.
Prin intermediul acestei scheme ar fi fost spălate peste șapte milioane de lei, iar conturile bancare erau deschise inclusiv pe numele unor sărmani din R. Moldova, care primeau până la 100 de euro pentru că le permiteau membrilor grupării să le folosească datele personale.
Ofițerii Direcției investigații infracțiuni spălarea banilor și finanțarea terorismului a Inspectoratul Național de Investigații și procurorii anticorupție anunță că au reținut, cu suportul și în colaborare cu Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism din România, alți patru membri ai grupului infracțional organizat de talie internațională, specializat în săvârșirea infracțiunilor de spălare de bani în proporții deosebit de mari, înșelăciune, fraudă informatică, confecționarea, deținerea, vânzarea sau folosirea documentelor false, care își desfășurau activitatea ilegală infracțională pe teritoriul mai multor state.
Cei patru bărbați au vârste cuprinse între 35 și 50 de ani, doi dintre ei fiind din raionul Strășeni, iar alții doi - din regiunea transnistreană.
Anterior, în luna februarie curent, în cadrul aceleiași cauze penale pornite în iunie 2020, a fost reținut pe teritoriul Republicii Moldova un alt membru grupului, care era un bărbat de 48 de ani din Chișinău.
Conturile bancare utilizate de membrii grupării erau deschise în Republica Moldova, România, Slovacia, Polonia, Cehia, Spania, Italia, Marea Britanie, Germania etc.
Oamenii legii susțin că, în perioada anilor 2018-2020, în conturile bancare deschise pe numele mai multor persoane în băncile din Republica Moldova au fost identificate tranzacții suspecte, manifestate prin recepționarea în aceste conturi a unor sume impunătoare din conturile din străinătate, care ulterior erau retrase prin intermediul bancomatelor din țările europene.
„Au fost identificați mai mulți membri ai grupului infracțional organizat, care racolau persoane din Republica Moldova convingându-le să-și deschidă pe numele lor mai multe conturi la diferite bănci din Republica Moldova și din străinătate. Titularii conturilor erau dintre persoanele fără posibilități financiare, iar pentru deschiderea acestora primeau între 50 și 100 de euro, folosind acte de identitate reale sau false, oferind ca date de contact numere de telefon indicate de către racolatori. Astfel, în perioada menționată, pe conturile acestor persoane au fost recepționate mijloace bănești în sumă totală de circa 7 milioane de euro, care ulterior au fost ridicate în numerar, în ziua transferului sau în zilele imediat următoare, de alți membri ai grupului infracțional organizat la bancomate din România, Slovacia, Marea Britanie etc.”, cităm din comunicatul de presă al Poliției.
Oamenii legii au reușit să aplice sechestru în această cauză penală pe mijloace bănești în sumă de 120 000 de euro.
Dacă vor fi găsite vinovate, persoanele reținute riscă închisoare de până la 10 ani.
Procurorii și polițiștii desfășoară în continuare acțiuni comune cu organele de drept ale altor state europene pentru stabilirea și documentarea tuturor membrilor grupării infracționale internaționale, atragerea la răspundere penală a acestora, precum și recuperarea prejudiciului cauzat.








































































