INIȚIATIVĂ // Liderii SEPARATIȘTI de la Tiraspol, în lista de sancțiuni a UE? „Ei sunt antistataliști, anti-R. Moldova și sunt marionetele Moscovei. Guvernarea ar trebui să se gândească la aceasta”


Uniunea Europeană ar trebui să includă pe lista sa de sancțiuni și liderii regimului separatist transnistrean, consideră fostul ministru al Apărării, Anatol Șalaru.
Potrivit lui Șalaru, există toate argumentele ca Vadim Krasnoselski & Co să fie în această listă, în condițiile în care sunt antistatalist și anti-R. Moldova și nu fac altceva decât jocurile Moscovei.
„Referitor la această listă, eu aș lărgi-o cu mult, fiindcă mi se pare că e cam scurtă aceasta. Aici ar trebui incluși și liderii separatiști din Tiraspol, fiindcă ei sunt antistataliști, anti-Republica Moldova și sunt de ani de zile marionetele Moscovei și cred că guvernarea ar trebui să se gândească la aceasta. Acești oameni trebuie incluși pe aceste liste, fiindcă noi, de exemplu, garantăm liderului de la Tiraspol să treacă prin aeroport, să circule prin R. Moldova, el nu are niciun fel de probleme, dar el este dușmanul R. Moldova. Vă imaginați dacă acești lideri de la Tiraspol ar fi incluși pe listele de sancțiuni, nu cred că ar mai fi doritori să candideze la funcția de președinte. Acest Krasnoselski are proprietăți și în Ucraina, și în alte părți, dacă s-ar aplica aceste sancțiuni, el ar rămâne fără proprietăți și ar putea merge doar în Turcia sau în Rusia”, a declarat ieri Șalaru, în cadrul unei emisiuni de la TVR Moldova.
La rândul său, președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică din Parlament, Lilian Carp, a precizat că lista impusă de UE vine să confirme faptul că aceste persoane vin să destabilizeze procesul de integrare a R. Moldova la UE.
„Nu sunt primele sancțiuni care sunt impuse la o parte din ei. Să nu uităm de sancțiunile aplicate de către SUA în raport cu Plahotniuc și Șor. E clar că acum, lista impusă de UE, care include și pe Tauber, Cavcaliuc și alții, vine să confirme faptul că aceste persoane astăzi vin să tărăgăneze procesul de integrare în UE, iar deciziile și acțiunile lor sunt coordonate cu Federația Rusă. Sperăm că aceste sancțiuni să ajute ca acești fugari să fie aduși în R. Moldova sau, cel puțin, activele și acțiunile pe care le au ei în UE să fie înghețate. Principalul semnal pe care noi trebuie să îl înțelegem e că UE spune pe față despre faptul că aceste persoane sunt implicate în procese de destabilizare la indicația Rusiei, pe teritoriul R. Moldova” menționează Carp.
Amintim că, ieri, Uniunea Europeană a anunțat că se pregătește să impună sancțiuni împotriva a cinci persoane acuzate că ar fi implicate în tentativele de destabilizare a R. Moldova. Este vorba despre Ilan Șor, Marina Tauber, Gheorghe Cavcaliuc, Vladimir Plahotniuc și Igor Ceaika. În afară de lista celor sancționați pentru acțiuni de destabilizare a R. Moldova, Înaltul reprezentant pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate al UE a mai propus ca doi cetățeni moldoveni, Grigore Caramalac și Alexandr Kalinin, să fie sancționați pentru „acțiuni care subminează sau amenință integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei”.











































































