16:28:01 02.06.2020
 
Stiri

Îngrijorările AVOCATULUI POPORULUI în legătură cu modificările operate de Parlament la Legea privind regimul stării de urgență: „Formularea lasă loc de interpretări și de acțiuni DISPROPORȚIONATE”

Social 17.03.2020 18:27 Vizualizări1303 Autor: Ziarul National
Îngrijorările AVOCATULUI POPORULUI în legătură cu modificările operate de Parlament la Legea privind regimul stării de urgență: „Formularea lasă loc de interpretări și de acțiuni DISPROPORȚIONATE”


Avocatul Poporului, Mihail Cotorobai, salută faptul renunțării deputaților la ideea ridicării interdicției de a organiza alegeri sau referendumuri odată cu instituirea stării de urgență, dar rămâne îngrijorat de decizia parlamentarilor de a permite modificarea și/sau abrogarea legislației în perioada stării de urgență.

Citește și: VIDEO, DECIS // Parlamentul a instituit STARE de URGENȚĂ în R. Moldova până pe 15 mai, în legătură cu pandemia de COVID-19

Temerile și rezervele Ombudsmanului sunt determinate de faptul că, în perioadele de situații excepționale cauzate de asedii, stare de război, cataclisme de diferit caracter etc. este foarte dificil, dacă nu imposibil, de a fi asigurat procesul democratic de legiferare: „Or, în condițiile regimului de urgență, din motive obiective, aceste mecanisme democratice nu pot fi puse în aplicare, existând pericolul comiterii unor abuzuri care ar atenta la drepturile și libertățile fundamentale ale omului”.

Citește și: VIDEO // Actuala guvernare ar intenționa să amâne ALEGERILE PREZIDENȚIALE din toamnă, în contextul instituirii stării de urgență: „Puterea aparține COALIȚIEI CORONAVIRUS, pot să amâne alegerile prezidențiale...”

Ombudsmanul mai este rezervat și în legătură cu modificările operate în Legea nr. 212 prin care, printr-o formulă generală – „măsuri necesare pentru aceste scopuri”, sunt admise acțiuni suplimentare celor prevăzute în actul legislativ.

CITIȚI și DOC // Ce presupune STAREA de URGENȚĂ instituită în R. Moldova pentru următoarele 30 de zile: Parlamentul se convoacă pentru a lua o decizie vizavi de prevenirea extinderii pandemiei de COVID-19

„Formularea lasă loc de interpretări și de acțiuni disproporționate, care ar putea conduce la restrângerea nejustificată a drepturilor omului sub pretextul regimului de urgență națională”.

CITIȚI și ZECE cazuri de COVID-19 în raionul Hâncești: Asistentul medical din Bălceana s-a îmbolnăvit de la femeia revenită din Italia și și-a infectat ulterior propria familie

În context, Avocatul Poporului menționează că în apelul recent al raportorilor speciali ONU pentru drepturile omului, dar și al experților internaționali în domeniul drepturilor omului, statelor membre ale ONU li se reamintește de faptul că orice măsuri de urgență ca răspuns la COVID-19 trebuie să fie proporționale, necesare și nediscriminatorii. „Odată cu instituirea stării de urgență, autoritățile nu pot face orice, oricând și cu oricine! Stare de urgență nu este echivalentă abuzului în drepturi”, citează Mihai Cotorobai.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..

Stiri relevante
Top stiri

macar 18.03.2020 01:19

De atata !!! Porcul este infectat !!! E urgent de lichidat !!!

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
02.06.2020 11:37 Ziarul National DOC // După ce s-au „odihnit” în peri...

01.06.2020 09:41 Nicolae Negru Nicolae Negru // Refugiul lui Ion Chicu

29.05.2020 09:08 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce va pierde Dodon

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Guvernul condus de Ion Chicu trebuie demis?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md