17:50:51 24.04.2024
Stiri

Îngrijorările AVOCATULUI POPORULUI în legătură cu modificările operate de Parlament la Legea privind regimul stării de urgență: „Formularea lasă loc de interpretări și de acțiuni DISPROPORȚIONATE”

Social 17.03.2020 18:27 Vizualizări1827 Autor: Ziarul National
Îngrijorările AVOCATULUI POPORULUI în legătură cu modificările operate de Parlament la Legea privind regimul stării de urgență: „Formularea lasă loc de interpretări și de acțiuni DISPROPORȚIONATE”


Avocatul Poporului, Mihail Cotorobai, salută faptul renunțării deputaților la ideea ridicării interdicției de a organiza alegeri sau referendumuri odată cu instituirea stării de urgență, dar rămâne îngrijorat de decizia parlamentarilor de a permite modificarea și/sau abrogarea legislației în perioada stării de urgență.

Citește și: VIDEO, DECIS // Parlamentul a instituit STARE de URGENȚĂ în R. Moldova până pe 15 mai, în legătură cu pandemia de COVID-19

Temerile și rezervele Ombudsmanului sunt determinate de faptul că, în perioadele de situații excepționale cauzate de asedii, stare de război, cataclisme de diferit caracter etc. este foarte dificil, dacă nu imposibil, de a fi asigurat procesul democratic de legiferare: „Or, în condițiile regimului de urgență, din motive obiective, aceste mecanisme democratice nu pot fi puse în aplicare, existând pericolul comiterii unor abuzuri care ar atenta la drepturile și libertățile fundamentale ale omului”.

Citește și: VIDEO // Actuala guvernare ar intenționa să amâne ALEGERILE PREZIDENȚIALE din toamnă, în contextul instituirii stării de urgență: „Puterea aparține COALIȚIEI CORONAVIRUS, pot să amâne alegerile prezidențiale...”

Ombudsmanul mai este rezervat și în legătură cu modificările operate în Legea nr. 212 prin care, printr-o formulă generală – „măsuri necesare pentru aceste scopuri”, sunt admise acțiuni suplimentare celor prevăzute în actul legislativ.

CITIȚI și DOC // Ce presupune STAREA de URGENȚĂ instituită în R. Moldova pentru următoarele 30 de zile: Parlamentul se convoacă pentru a lua o decizie vizavi de prevenirea extinderii pandemiei de COVID-19

„Formularea lasă loc de interpretări și de acțiuni disproporționate, care ar putea conduce la restrângerea nejustificată a drepturilor omului sub pretextul regimului de urgență națională”.

CITIȚI și ZECE cazuri de COVID-19 în raionul Hâncești: Asistentul medical din Bălceana s-a îmbolnăvit de la femeia revenită din Italia și și-a infectat ulterior propria familie

În context, Avocatul Poporului menționează că în apelul recent al raportorilor speciali ONU pentru drepturile omului, dar și al experților internaționali în domeniul drepturilor omului, statelor membre ale ONU li se reamintește de faptul că orice măsuri de urgență ca răspuns la COVID-19 trebuie să fie proporționale, necesare și nediscriminatorii. „Odată cu instituirea stării de urgență, autoritățile nu pot face orice, oricând și cu oricine! Stare de urgență nu este echivalentă abuzului în drepturi”, citează Mihai Cotorobai.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md