ÎNFRÂNGERE pentru SOCIALIȘTI și Episcopul Marchel, care a interzis accesul reprezentanților guvernării la biserică: „Termenul „gen” din Convenția de la Istanbul nu urmărește să înlocuiască termenii de femeie și bărbat”


Legea privind ratificarea Convenției de la Istanbul, contestată de deputații socialiști, dar și de preoții Eparhiei de Bălți și Fălești, în frunte cu Episcopul Marchel, a fost declarată constituțională de către Înalta Curte a R. Moldova.
„Convenția de la Istanbul nu urmărește să elimine diferențele dintre bărbați sau femei sau să sugereze că femeile și bărbații sunt la fel. Prin urmare, Convenția nu vine în conflict cu art. 31 din Constituția R. Moldova din perspectiva libertății conștiinței sau cu articolul referitor la educație”, a declarat astăzi președinta Curții Constituționale, Domnica Manole, în cadrul unui briefing de presă.
Autorii sesizării au susținut că ratificarea Convenției ar presupune încălcarea libertății conștiinței, garantată de articolul 31 din Constituție, a dreptului la învățătură, garantat de articolul 35 din Constituție, și a instituției familiei stabilită de articolul 48 din Constituție.
„Analizând titlul și preambulul Convenției, Curtea a observat că aceasta urmărește să combată violența împotriva femeilor și violența domestică. Preambulul Convenției subliniază că realizarea egalității de drept și de fapt între femei și bărbați este un element cheie în prevenirea violenței împotriva femeilor. Convenția seaplică tuturor formelor de violență împotriva femeilor, inclusiv violenței domestice. Curtea a constatat că noțiunea de „gen” din Convenție are în vedere rolurile, comportamentele, activitățile şi atributele construite social, pe care o societate le consideră adecvate pentru femei şi bărbaţi. Această definiție „socială” nu este în niciun caz menită să înlocuiască definiția biologică”, a precizat Manole.
Curtea a observat că prin introducerea noțiunii de „gen” s-a dorit evidențierea faptului că fenomenul violenței împotriva femeilor și violenței domestice se bazează pe inegalitatea de gen și pe stereotipurile de gen.
„Curtea a observat că termenul „gen” din Convenție nu urmărește să înlocuiască termenii de „femeie” și de „bărbat” utilizați în Constituție. Deși Convenția de la Istanbul oferă o definiție a „genului”, ea nu le impune statelor părți să introducă această definiție în ordinea lor juridică. Convenția de la Istanbul nu le cere statelor părți să ia vreo măsură pentru a recunoaște persoanele care se identifică cu un alt gen decât cel așteptat de societate sau pentru a le acorda vreun statut juridic special”, a adăugat președinta Curții Constituționale.
Totodată, Convenția de la Istanbul nu urmărește să „elimine diferențele” dintre bărbat și femeie sau să sugereze că bărbații sau femeile sunt sau trebuie să fie „la fel”.
„Convenția îndeamnă statele părți să adopte măsuri în vederea combaterii ideii că femeile le sunt inferioare bărbaților. Prin urmare, Convenția de la Istanbul nu vine în conflict cu articolul 31 din Constituția R. Moldova, din perspectiva libertății conștiinței, sau cu articolul 35 din Constituție, referitor la dreptul la educație. Curtea a reținut că prevederile Convenției nu afectează obligația statului de a proteja familia, așa cum aceasta este stabilită de articolul 48 din Constituție. De altfel, potrivit Comisiei de la Veneția, Convenția de la Istanbul nu conține nicio definiție a familiei și nici a relațiilor dintre parteneri sau a relațiilor de același sex și nici nu promovează în vreo formă specială astfel de relații. Convenția de la Istanbul se referă la instituția căsătoriei doar în contextul căsătoriei forțate. Convenția de la Istanbul nu obligă statele părți să legalizeze căsătoria între persoane de același sex. Prin urmare, Convenția de la Istanbul nu contrazice în niciun fel constituțiile naționale care definesc căsătoria ca pe o uniune între o femeie și un bărbat. Concluzia Curții a fost că sesizarea nu întrunește condițiile de admisibilitate și nu poate fi acceptată pentru examinare în fond”, a conchis Domnica Manole.
Amintim că reprezentanții Eparhiei de Bălți și Fălești, în frunte cu Episcopul Marchel, au decis în octombrie 2021 să nu le mai permită reprezentanților actualei guvernări să mai calce pragul bisericilor din subordine, după ce aceștia au aprobat Convenția Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice. De altfel, aceștia au reluat retorica lui Igor Dodon și a socialiștilor, care au contestat legea la Curtea Constituțională.









































































