INFOGRAFIC // Deputații din R. Moldova, călătorii în valoare de peste 4,3 milioane de lei în 2023: Statele în care au plecat cel mai des legislatorii de la Chișinău
Cheltuielile suportate de Parlament pentru deplasările de serviciu ale deputaților s-au ridicat, în anul 2023, la suma de peste 4,3 milioane de lei, cifră de trei ori mai mare în comparație cu cea din 2019, adică înainte de declanșarea pandemiei COVID.
O analiză a Asociației „Promo-LEX” arată că, în semestrul doi al anului trecut, au fost emise în total 82 de dispoziții de delegare în deplasare, din bugetul Parlamentului fiind cheltuite 1,9 milioane de lei. În cazul a 41% din deplasări, costul integral sau parțial al acestora a fost achitat de organizatori, precizează „Promo-LEX”.
Aceeași sursă arată că 67% din totalul cheltuielilor au fost efectuate pentru deplasările de serviciu în străinătate ale deputaților fracțiunii majoritare a Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), 27% – pentru cele ale personalului Secretariatului Parlamentului, iar 6% – pentru deplasările deputaților din fracțiunea Blocului comuniștilor și socialiștilor.
Cea mai mare parte a cheltuielilor efectuate au fost pentru achitarea diurnelor persoanelor delegate - 43,6%, pentru transport - 39,2% și pentru serviciile de cazare - 21,7%.
„Deputații din fracțiunea PAS dețin atât topul deputaților cu cele mai mari cheltuieli pentru deplasări (cu Igor Grosu – lider al topului), cât și topul deputaților cu cele mai mici cheltuieli pentru deplasări (cu Petru Frunze – lider al topului)”, cităm din analiza Asociației „Promo-LEX”.
Cele mai multe deplasări de serviciu ale deputaților au fost efectuate în SUA - 7, urmate Belgia - 6, România - 5, Franța, Austria, Cehia, Germania și Italia - câte 3 fiecare, Georgia, Danemarca, Norvegia, Spania, Finlanda, Lituania, Polonia și Serbia - câte 2 fiecare, Estonia, Japonia, Marea Britanie, Suedia, Țările de Jos, Croația, Grecia, Macedonia de Nord, Irlanda, Portugalia, Slovacia și Israel - câte una fiecare.
Mai multe jumătate sau 63% din totalul deplasărilor au fost în scop de participare la diverse evenimente regionale și internaționale, în timp ce 37% au fost vizite oficiale, de studiu și de lucru.
În total, legislatorii au plecat în 161 de deplasări peste hotare în 2023.
Premierul slovac, Robert Fico, își dorește ca R. Moldova să încheie rapid negocierile și să adere la UE: „A fi membru al UE este cel mai bun lucru care i se poate întâmpla unui stat din acest spațiu”
Ion Basoc va primi 2,6 milioane de lei, iar Oleg Crețul - două milioane, pentru medaliile obținute la Jocurile Paralimpice de la Paris: Sportivii, întâmpinați ca niște eroi la aeroport
Exporturile de struguri din R. Moldova, de aproape două ori și jumătate mai mari pe piața UE în acest an