Începutul sfârșituluiu pentru regimul lui Putin? Rusia este în pragul colapsului economic. Toate rezervele sunt epuizate, iar „țara se află într-o stare de stagflație”


Super armata Moscovei a înregistrat un eșec răsunător prin invazia țării vecine, neîndeplinindu-și obiectivele inițiale. După 40 de luni de război, Vladimir Putin primește o veste sumbră la Kremlin. Boom-ul militar din 2023 și 2024 este acum de domeniul trecutului, iar Rusia este în pragul colapsului economic. Motorul industrial rusesc dă semne clare de epuizare - o realitate pe care Kremlinul începe să o recunoască.
La aproape trei ani și jumătate după ce Vladimir Putin a dat ordinul de invadare a Ucrainei - arzând astfel toate punțile cu Occidentul - Rusia este acum prinsă într-un labirint fără o ieșire ușoară: creștere lentă și prețuri în urcare, cu scumpiri anuale de două cifre, potrivit El País.
Forumul Economic Internațional de la Sankt Petersburg, cândva o vitrină și un simbol al puterii Rusiei pe piața globală, s-a transformat acum câteva săptămâni într-o paradă a putinismului - deși nu una deosebit de veselă.
„Suntem în pragul unei recesiuni”, a recunoscut ministrul Dezvoltării Economice, Maxim Reșetnikov. Rezervele care au susținut finanțele țării în ultimii ani, a adăugat guvernatorul Băncii Centrale, Elvira Nabiullina, „sunt epuizate”.
Puțin a mai rămas din Rusia de la sfârșitul anului 2021, când ciocnirile verbale cu Kievul se intensificau, dar foarte puțini bănuiau pasul pe care Putin urma să-l facă. Astăzi, în iulie 2025, Banca Centrală a Rusiei se află într-o răscruce paradoxală: duce o dublă luptă împotriva inflației și împotriva Kremlinului însuși. Ceva ca și cum ai dansa un vals pe un butoi de dinamită.
„Țara se află într-o stare de stagflație”, a declarat Centrul pentru Analiză Macroeconomică și Prognoză pe Termen Scurt (TsMAKP). „Dinamica economică scade rapid și există riscul unei recesiuni tehnice în al doilea și al treilea trimestru, dar inflația rămâne ridicată”.
Situația, însă, rămâne gravă. Inflația oficială se situează încă în jurul valorii de 10% față de anul precedent, deși mai multe institute independente estimează că cifra reală este peste 15%. Cu cheltuielile militare încă în creștere, „riscurile rămân înclinate spre inflație”, a avertizat Nabiullina. „Abordarea noastră privind reducerea ratei dobânzii necesită o mai mare prudență.”
Maxim Oreshkin, consilier economic al atotputernicului Oficiu Executiv Prezidențial, a declarat că împăratul este gol chiar înaintea Forumului de la Sankt Petersburg: „Modelul care a asigurat creșterea în ultimii ani și-a atins în mare măsură limita.”
Rata șomajului, se laudă ea, este minimă - puțin peste 2%. Oficiul național de statistică al Rusiei, Rosstat, subliniază că salariul mediu lunar a depășit, pentru prima dată, pragul de 100.000 de ruble (aproximativ 1.300 de dolari), o creștere de 40% față de 2022.
Aceasta este imaginea în termeni nominali - nu în termeni reali. Chiar și conform cifrelor oficiale (și igienizate), inflația a crescut cu 24% în această perioadă. „Guvernul și alții ascund cifrele reale ale inflației, deoarece, dacă dezvăluie adevărul, ar trebui să majoreze salariile în sectorul public, pensiile și alte plăți”, a avertizat parlamentarul Nikolai Arefiev.
Cheltuielile militare - singurul motor al economiei ruse din februarie 2022, alături de exporturile de petrol și gaze - au stimulat artificial activitatea economică în 2023 și 2024, alimentate de cererea mare de arme și de salariile umflate ale recruților. Dar acest boom, tipic economiilor din timpul războiului, începe acum să se estompeze. Parțial din cauza sancțiunilor occidentale - dar nu numai din cauza lor.
Și la orizont se profilează o mare întrebare: ce se întâmplă dacă se instaurează pacea? Este greu de imaginat că soldații - care câștigă în prezent peste 2.000 de euro pe lună, un salariu foarte respectabil în Rusia - vor fi dispuși să revină la câștigarea a doar un sfert din această sumă odată ce luptele se vor termina.













































































