05:59:34 14.07.2024
Stiri

Încă un procuror din Secția juridică a Procuraturii Anticorupție a demisionat din funcție înaintea demarării vetting-ului: Câți procurori anticorupție rămân să gestioneze circa 700 de dosare

Actualitate 14.06.2024 12:13 Vizualizări1361 Autor: Ziarul National
Încă un procuror din Secția juridică a Procuraturii Anticorupție a demisionat din funcție înaintea demarării vetting-ului: Câți procurori anticorupție rămân să gestioneze circa 700 de dosare


Numărul procurorilor de la Procuratura Anticorupție (PA) care au depus cereri de demisie înaintea demarării procesului de evaluare externă a integrității etice și financiare se ridică la zece.

Procuratura condusă de Veronica Dragalin se declară „îngrijorată”, fiindcă „această situație creează un risc major pentru activitatea instituției, având în vedere impactul direct asupra capacității de gestionare a dosarelor de corupție de nivel înalt”.

În Procuratura Anticorupție au rămas 38 de procurori care au în gestiune aproximativ 700 de cauze penale, inclusiv 200 la faza de urmărire penală și 500 în instanța de judecată.

PA precizează că patru din 38 de procurori din cadrul aparatului central al Procuraturii Anticorupție au demisionat, trei fiind din cadrul Secției judiciare. În această secție au rămas șase angajați, după ce un alt procuror de aici a fost delegat să exercite interimatul de adjunct al procurorului-șef al Procuraturii mun. Chișinău.

„Astfel, din cei 10 procurori din secția judiciară, rămân doar șase procurori pentru a gestiona toate dosarele trimise în instanță de către Procuratura Anticorupție. În prezent, avem peste 500 de cauze pe rol, ceea ce reprezintă o sarcină formidabilă pentru un număr atât de redus de procurori ce reprezintă acuzarea. Mai mult decât atât, un procuror din una dintre direcțiile de urmărire penală responsabil de investigarea cauzei penale denumită generic frauda bancară a decis să demisioneze, lăsând un gol semnificativ în echipa care lucrează la acest caz complex și de importanță majoră pentru societate”, se arată în comunicatul PA.

CITIȚI și Nouă procurori anticorupție pleacă din sistem înaintea demarării vetting-ului, iar Veronica Dragalin regretă demisia unuia dintre ei: „Chiar este o pierdere foarte mare pentru Procuratura Anticorupție și pentru statul nostru”

De asemenea, de la Oficiul Nord al Procuraturii Anticorupție, au demisionat patru din șase procurori au demisionat, însă oficiile Nord și Sud ale Procuraturii Anticorupție urmează să fie lichidate conform modificărilor legislative referitor la competența Procuraturii Anticorupție.

Alți doi procurori care au ales să-și încheie activitatea activau în alte procuraturii decât Procuratura Anticorupție la momentul depunerii a cererilor de demisie.

Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a declarat ieri, în cadrul unei emisiuni televizate, că procurorul care gestiona dosarul ce vizează frauda bancară a ales să plece pentru că „nu se simte sigur că va avea o evaluare obiectivă” din partea Comisiei vetting.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
12.07.2024 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Loialitatea lui Alex...

08.07.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Krasnoselski se plân...

05.07.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Va dispărea Republic...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md