07:56:27 04.05.2024
Stiri

„Este esențial să ne mișcăm rapid”. În cât timp vor ajunge în Ucraina armele și munițiile promise de americani

Actualitate 20.04.2024 22:29 Vizualizări1089 Autor: ZiarulNational
„Este esențial să ne mișcăm rapid”. În cât timp vor ajunge în Ucraina armele și munițiile promise de americani


Camera Reprezentanților a SUA a votat pentru acordarea unui ajutor de 61 de miliarde de dolari Ucrainei și aliaților săi. 311 legislatori au votat în favoarea proiectului de lege.

Înainte de vot, congresmanii au respins toate amendamentele la proiectul de lege.

Proiectul de lege prevede:

- aproape 14 miliarde de dolari pentru achiziționarea de arme americane care vor fi transferate Ucrainei;

- 13 miliarde de euro pentru refacerea stocului de arme al Pentagonului;

- șapte miliarde pentru consolidarea poziției SUA în regiune, pentru a crește capacitatea de apărare a aliaților săi;

- aproape nouă miliarde de dolari pentru asistență economică sub forma unui împrumut.

Documentul se va întoarce acum la Senat pentru vot și apoi va fi promulgat de președintele Biden.

Liderul majorității din Senat, senatorul democrat Chuck Schumer, a declarat că Senatul are un ,,acord provizoriu" pentru a organiza marți după-amiază primul vot nominal asupra proiectului de lege privind ajutorul extern.

Schumer a precizat că toți cei 100 de senatori trebuie să fie de acord cu data finală a votului, iar în prezent colectează voturi.

,,Să sperăm că vom putea face un anunț în cursul acestei dimineți", a declarat liderul majorității din Senat.

Documentul va fi apoi trimis președintelui american Joe Biden pentru a fi semnat. Acesta a declarat că va semna imediat proiectul de lege.

Anterior, Camera Reprezentanților a susținut proiectul de lege privind transferul activelor rusești înghețate către Ucraina. Acum, acesta trebuie să fie aprobat de Senatul SUA. În plus, proiectul de lege nr. 8036, care prevede un ajutor de 8,1 miliarde de dolari pentru Taiwan, a primit numărul necesar de voturi.

Potrivit deciziei din Congres, forțele armate ucrainene vor primi armele necesare în mai puțin de o săptămână, după ce Joe Biden va semna legea.

Acest lucru este posibil datorită existenței unei rețele de locuri de depozitare în SUA și Europa care au deja muniția și componentele de apărare aeriană de care Kievul are disperată nevoie.

,,Este esențial să ne mișcăm rapid", a declarat joi directorul CIA, Bill Burns, care a avertizat că, fără un ajutor suplimentar din partea SUA, Ucraina ar putea pierde războiul în fața Rusiei până la sfârșitul acestui an.

Cum ar putea ajunge armele în Ucraina

Atunci când se anunță un pachet de ajutor pentru Ucraina, armele sunt furnizate fie prin intermediul autorității prezidențiale care permite armatei să le scoată imediat din stocurile, fie prin intermediul asistenței de securitate, care finanțează contracte pe termen mai lung cu industria de apărare pentru obținerea sistemelor.

Exercitarea autorității prezidențiale de retragere (PDA) a permis până acum armatei SUA să trimită în Ucraina muniții, lansatoare de rachete de apărare antiaeriană, tancuri, vehicule și alte echipamente în valoare de miliarde de dolari.

„În trecut, am văzut arme transferate prin intermediul autorității prezidențiale de retragere ajungând în câteva zile", a explicat Brad Bowman, director la centrul pentru putere militară și politică din cadrul Fundației pentru Apărarea Democrațiilor.

Aceste stocuri sunt scoase din bazele sau depozitele din SUA sau din locații europene unde SUA au suplimentat deja armele pentru a reduce timpul necesar pentru a le livra odată ce finanțarea va fi aprobată.

Pe măsură ce războiul din Ucraina s-a prelungit, SUA au început să trimită pe front sisteme din ce în ce mai mari, mai letale și mai scumpe. Acestea au inclus sisteme de apărare aeriană, vehicule blindate, rachete sofisticate - chiar și tancuri Abrams.

Înlocuirea acestor sisteme are costuri mari, prin urmare s-a îndatorat tot mai mult. În plus, în unele cazuri, armata a ales să înlocuiască sistemele mai vechi trimise în Ucraina cu altele mai scumpe și mai avansate din țară.

Drept urmare, liderii armatei au declarat recent Congresului că, în absența adoptării legii privind ajutorul extern, vor rămâne fără bani și vor fi nevoiți să transfere fonduri din alte conturi.

Armata americană dispune de depozite masive de armament în SUA în care se află milioane de muniții de toate mărimile, care ar fi gata de utilizare în caz de război.

De pildă, Fabrica de muniții McAlester din Oklahoma se întinde pe o suprafață de 45.000 de acri (70 de mile pătrate) conectată prin line ferată și are misiunea de a produce nu mai puțin de 435 de containere- fiecare putând transporta muniții în valoare de 15 tone- în cazul în care președintele ar da ordin în acest sens.

Potrivit unui oficial militar american, SUA ar putea trimite anumite muniții „aproape imediat” în Ucraina, deoarece există depozite în Europa.

Printre armele care ar putea pleca foarte repede se numără proiectilele de 155 mm și altă artilerie, alături de unele muniții de apărare aeriană. Oficialul a vorbit sub protecția anonimatului pentru a discuta despre pregătirile care nu au fost încă făcute publice.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
03.05.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu ne deprindem, ...

29.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Avatarul Partidului Șor

26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md