UTIL pentru viticultori! FACILITĂȚI la comercializarea strugurilor


Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) și Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) au decis să simplifice procedura de achiziționare a strugurilor tehnici de către procesatori.
Potrivit unui comunicat emis de ANSA, inspectorii din domeniul fitosanitar vor verifica producătorii de struguri care vând fabricilor de procesare. Va fi controlată corectitudinea ținerii Registrului de utilizare a produselor de uz fitosanitar și fertilizanți, în baza cărora vor emite certificatul privind respectarea regulilor de utilizare a produselor de uz fitosanitar și a fertilizanților, cu indicarea în certificate a denumirii substanței active a tuturor produselor utilizate pe perioada de vegetație. În baza solicitărilor, inspectorii vor elibera certificate de inofensivitate pentru strugurii tehnici conform procedurii simplificate.
La rândul lor, unitățile de procesare a strugurilor tehnici vor recepționa struguri pentru procesare în baza certificatelor de respectare a regulilor de utilizare a produselor de uz fitosanitar și fertilizanților, condiția fiind ca producția vinicolă va fi certificată la indicii de inofensivitate. Aceste condiții nu sunt necesare pentru producția vinicolă provenită din loturile de struguri însoțite de certificate de inofensivitate la reziduuri de pesticide.
Scopul acestor acțiuni este de a facilita procedura de achiziționare și de a spori gradul de siguranță a strugurilor tehnici.









































































