04:26:00 30.04.2024
Stiri

Igor Șarov, despre PRIORITĂȚILE sale în funcția de rector al USM: „Vreau să spun câteva ADEVĂRURI, adesea ocolite, subînțelese dar nespuse direct…”

Actualitate 07.12.2020 13:59 Vizualizări1601 Autor: Ziarul National


Igor Șarov, despre PRIORITĂȚILE sale în funcția de rector al USM: „Vreau să spun câteva ADEVĂRURI, adesea ocolite, subînțelese dar nespuse direct…”

Universitatea de Stat din Moldova își va alege peste două zile un nou rector. Unul dintre candidații la această funcție, fostul ministrul al Educației, Igor Șarov, are un plan de acțiuni ambițios în ceea ce privește creșterea vizibilității, dar și prestigiului instituției. Candidatul mai spune că o prioritate importantă o va constitui asigurarea condițiilor decente de activitate pentru cadrele didactice și pentru studenți.

„Planul de acțiune pe care l-am gândit pornește de la convingerea că în condițiile unei dinamici accentuate pe piața educațională și pe piața muncii, în general, orice instituție de învățământ este obligată să se adapteze cerințelor pentru a supraviețui. În acest context, prima prioritate ar fi digitizarea USM, care ar duce la transparență, eficientizarea serviciilor și a relației cu studenții, la modernizarea resurselor educaționale, creșterea vizibilității, precum și multe alte dezvoltări care să răspundă cerințelor moderne. Bineînțeles, toate acestea necesită atragerea de fonduri și nu puține, aceasta constituind o altă prioritate a managementului. O altă prioritate importantă va constitui asigurarea condițiilor decente de activitate, pentru cadrele didactice și pentru studenți, inclusiv investiții în mediile de învățare, dar și consolidarea relațiilor cu studenții prin susținerea organizațiilor autoguvernanței studențești”, a declarat fostul ministru într-un interviu pentru Realitatea.md.

În opinia lui Igor Șarov, digitizarea nu mai poate fi privită doar ca o soluție de avarie în timpul pandemiei, când am fost obligați să trecem la învățământul on-line.

„Dinamica de pe piața educațională, dar și de pe piața muncii, în general, impune aceste măsuri. Nu vorbim doar despre debirocratizare, dar și despre simplificarea unor proceduri care să faciliteze studenților accesul la resurse. Procesul de digitizare a USM necesită analize și activități bine corelate. Pentru început, îmi propun să elaborăm o strategie de digitizare pentru o perioadă de cinci ani, cu promovarea unei politici coerente de protecție/conservare/arhivare a datelor pe suport electronic în vederea creșterii calității și performanței instituționale. Un prin pas în acest sens ar fi integrarea eficientă a diverselor sisteme digitale din facultăți pe direcțiile e-educație, e-cercetare, e-administrație și e-cazare și interconectarea bazelor de date în ce privește cadrele, studenții, resursele, orarul etc. cu scopul de digitizare a procesului educațional și administrativ. Un alt factor important în digitizarea universității este digitizarea proceselor educaționale și administrative prin implementarea de servicii electronice pentru ca studenții să fie informați și să aibă acces online la servicii, astfel reducând la maxim interacțiunea studentului cu personalul administrativ al universității”, a explicat Șarov.

Candidatul la funcția de rector are și un plan privind integrarea studenților pe piața muncii. „În cadrul USM există Centrul de ghidare în carieră, care are misiunea de acordare a serviciilor consultative în domeniul alegerii profesiei, cât şi a consilierii studenților vis-a-vis de situația și cerințele pieței muncii din R. Moldova. Pentru a fi mai aproape de studenți în acest proces este nevoie să avem o participare bună a tuturor partenerilor noștri, precum agenți economici, directori de școală, reprezentanții mediului de afaceri etc. Iar participarea lor este, de regulă, nu doar în oferirea de locuri pentru stagiile de practică și locuri de muncă, dar și contribuția la dezvoltarea programelor de studii, participarea în predarea unor cursuri, în comisiile de examene etc. Această dimensiune o voi consolida prin susținerea financiară a Centrului de ghidare în carieră, precum și a resursei umane, care va oferi aceste servicii principalilor beneficiari-studenții. Mai mult ca atât este nevoie de încheierea de noi parteneriate pentru dezvoltarea de noi programe de studii la toate ciclurile de studii superioare mult mai aplicative pentru a răspunde rapid și efectiv solicitărilor de pe piața muncii”.

Igor Șarov a vorbit și despre faptul când USM va genera cunoaștere și nu doar va preda cunoașterea generată de alții.

„R. Moldova de câțiva ani face tentative de a pune în practică o schimbare a sistemului de cercetare. Consider că a venit timpul să vorbim deschis și onest despre acest proces. Vreau să spun câteva adevăruri, adesea ocolite, subînțelese dar nespuse direct. Indiferent de arhitectura sistemului, fără finanțare adecvată rezultatele nu vor veni și aici statul trebuie să-și asume responsabilitatea în mod adecvat, iar administratorii proceselor de cercetare trebuie să caute continuu soluții alternative. Tendința la nivel mondial, pe care nu o putem nici noi ocoli, este o mai mare integrare a învățământului superior cu cercetarea. Oricât ne-am dori să fie altfel, suntem o țară mică, ceea ce ne obligă să ne focalizăm pe cercetările care sunt cât mai conectate cu mediul economic. Cercetările legate de componenta culturală, limbă, istorie, arte sunt și trebuie să rămână un pilon important. Drumul cercetării din R. Moldova trebuie conectat cu drumul cercetării europene și mondiale. Cercetarea este o activitate a performanței intelectuale, o competiție nemiloasă. Alocarea resurselor trebuie așadar să urmeze performanța dar trebuie spus sus și tare: nu poți face performanță fără condiții de echipamente și infrastructură decente.

Concluzia acestor lucruri simple și adevărate, dar poate nu suficient spuse sau discutate în mod public, este una singură - trebuie să ieșim din cercul vicios în care cerem performanță dar nu punem resurse la dispoziție. De aceea voi încerca în continuare, să fac un lucru simplu - să-i sprijinim din puținele noastre resurse pe cei care, odată puși pe picioare, pot să candideze cu succes la programul de cercetare al UE, cea mai generoasă, dar și competitivă sursă de finanțare. Iar acest lucru poate fi făcut cu mult mai mare succes când avem și o infrastructură de cercetare așezată corect”, a conchis fostul ministru al Educației.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Avatarul Partidului Șor

26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md