Igor Munteanu, candidat al Blocului „ACUM”: R. Moldova e pe punctul de a deveni un apendice al intereselor Rusiei, contra Ucrainei, României și spațiului euro-atlantic


„Pericolul unui conclav ruso-transnistrean sub forma unei federalizări implicite, gestionat de la distanță (sau poate nu) de către servicile speciale rusești este foarte mare în Republica Moldova. Acest pericol ar transforma republica într-un apendice al intereselor Rusiei, contra Ucrainei, României și spațiului euro-atlantic”.
Avertismentul vine din partea candidatului Blocului „ACUM”, Igor Munteanu, fost Ambasador al R. Moldova în SUA, care declară, într-un interviu pentru presa de peste Prut, că R. Moldova este „bântuită” de propagandă și dezinformare din care s-ar alimenta și actuala guvernare de la Chișinău.
„Pe lângă dezinformarea clasică care picură neîncetat în Republica Moldova din partea Kremlinului, acest regim se inspiră și excelează printr-o presă deosebit de virulentă antidemocratic, care copiază și își întrece tutorii spirituali de la Moscova printr-o perfidie cu totul specială. Cel mai viu exemplu servește înființarea unei Comisii Kozlowska prin care grupul politic legislativ supus intereselor PD a încercat să imite un proces „public” contra liderilor opoziției de la Chișinău, învinuindu-i de „trădare de patrie”. Pe baza unor falsificări de date și a exploatării unor fobii regionale, liderii PD au încercat să atribuie liderilor blocului ACUM exact ceea ce ei comit în raport cu Moscova. Drept exemplu ar servi modul exemplar în care regimul colaborează cu Moscova, în condițiile unei dependențe totale de singurul furnizor rus de gaze naturale, Gazporm, și cu centrala electrică de la Kuciurgan, care-i permite Rusiei să domine economia vulnerabilizată a Republicii Moldova și să mențină un regim de tutelă și patronaj economic asupra elitelor sale politice”, susține Igor Munteanu.
Candidatul Blocului „ACUM” adaugă faptul că cea mai clară formă de diversiune propagandistică este că opoziția nu are încotro decât să formeze o coaliție de guvernare cu PD, care ar fi „piesa centrală de rezistență contra influenței Kremlinului în Republica Moldova”.
„Această narațiune falsă și toxică este promovată intens pentru a demoraliza electoratul proeuropean și proromânesc, care ar putea înceta să mai vadă util să mai lupte contra derapajelor regimului cleptocratic al PD, câtă vreme oricum se vor coaliza după alegeri. Această formulă primitivă este repetată uneori chiar și de unii oficiali români. Nimic mai fals. Actualii lideri ai PD blochează parcursul european în Republica Moldova, ei sunt cei care par a fi mai dispuși ca oricând să accepte lunecarea ţării spre un model federal ori semifederal de inspirație rusească, în condițiile în care liderii separatiști de la Tiraspol ar putea obține puteri legitime deosebit de influente într-un stat, „strâns laolaltă, dar separat în continuare” după formula lui Evgheni Primakov, fost secretar al Consiliului de Securitate al Rusiei în perioada lui Boris Elţîn, tot el și fost șef al serviciilor de spionaj extern al Rusiei”.
În același interviu, Igor Munteanu vorbește despre piedicile puse opoziției de către actuala guvernare în campania electorală, despre abuzurile puterii de la Chișinău, dar și despre obiectivele electorale ale „Blocului „ACUM”.









































































