Igor Grosu inaugurează Orășelul European la Căușeni și visează la aderarea Moldovei la UE alături de toți cetățenii


Președintele Parlamentului, Igor Grosu, alături de ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiks, președintele raionului Căușeni, Alexandru Catan, și ambasadorii statelor membre ale UE, au inaugurat Orășelul European la Căușeni, sâmbătă, 17 mai. Acest eveniment face parte dintr-un program dedicat Zilei Europei, cu tema „Pace, Prosperitate și Demnitate – Europa ești tu!”, informează MOLDPRES.
Șeful Legislativului a discutat despre proiectele susținute de UE în țară, în special la Căușeni, incluzând inițiative economice, sociale și de dezvoltare a infrastructurii, precum apeducte, canalizări și eficiență energetică. „Uniunea Europeană înseamnă pace, respect și grijă față de oameni. Să spunem un mare mulțumesc țărilor europene care, de fiecare dată, ne-au venit în ajutor. Chiar și atunci când ni s-a închis gazul și lumina, prietenii noștri europeni ne-au sărit în ajutor. Îmi doresc să ajungem să sărbătorim împreună aderarea Republicii Moldova la UE”, a declarat Igor Grosu.
Ambasadorul Uniunii Europene, Jānis Mažeiks, a subliniat sprijinul constant al UE pentru țara noastră, menționând Planul de creștere pentru Republica Moldova. Acesta a spus: „Republica Moldova a ales calea integrării europene, un parcurs al păcii, democrației și statului de drept și al dezvoltării economice. Moldova a ales bunăstarea apropiindu-se de UE. Mă bucur că azi avem un motiv de a sărbători împreună calea Moldovei de a se alătura familiei sale europene”.
În timpul evenimentului, Igor Grosu, împreună cu oficialii europeni și reprezentanții Consiliului raional Căușeni, au vizitat corturile celor șapte ambasade ale UE – Germania, Danemarca, Polonia, România, Lituania, Țările de Jos, Suedia – și ale repreizentanților celor 21 de proiecte finanțate de UE. Șeful Legislativului a admirat mesterii populari și producătorii din Căușeni, apreciindu-le produsele și talentele.
Orășelul European a oferit diverse activități creative, educative și ateliere pentru toate vârstele, precum expoziții și standuri tematice. Vizitatorii au avut ocazia să interacționeze cu reprezentanții țărilor UE, să afle despre programele europene de asistență și să descopere diversitatea culturală și tradițiile statelor europene prin ambasade. Finalul evenimentului a fost marcat de un program artistic susținut de artiști autohtoni și colective din regiune.
Pe 9 mai, de Ziua Europei, un eveniment asemănător a avut loc și la Chișinău. Parlamentul Republicii Moldova a fost prezent cu un stand informativ la ambele Orășeluri Europene, oferind vizitatorilor informații despre progresele europene ale țării și despre rolul Parlamentului în integrarea europeană a Republicii Moldova.









































































