04:20:04 11.04.2021
 
Stiri

Igor Dodon NU mai are nicio ieșire din situație, iar alegerile parlamentare ANTICIPATE sunt inevitabile: „Maia Sandu are comportamentul unui șef de stat, care vrea să devină lider național. Trebuie să ai CURAJ ca să procedezi așa”

Actualitate 24.02.2021 10:14 Vizualizări6807 Autor: Ziarul National
Igor Dodon NU mai are nicio ieșire din situație, iar alegerile parlamentare ANTICIPATE sunt inevitabile: „Maia Sandu are comportamentul unui șef de stat, care vrea să devină lider național. Trebuie să ai CURAJ ca să procedezi așa”


Președintele Maia Sandu nu-i va înainta pe Mariana Durleșteanu sau Andrei Năstase la funcția de premier, iar dacă actualul Parlament nu va demara procedura de impeachment după 23 martie curent, atunci Curtea Constituțională (CC) va trebui să găsească circumstanțe care să justifice dizolvarea Legislativului R. Moldova. De această părere este analistul politic Igor Boțan.

„Maia Sandu are comportamentul unui șef de stat care vrea să devină lider național. Ea pune problema în felul următor: sau eu, sau Parlamentul. Această problemă va trebui hotărâtă de CC. Problema se rezolvă foarte simplu și elegant. Maia Sandu trebuie să spună că nu va mai înainta candidatura acestei majorități, după care va trebui de găsit o modalitate de adresare la CC. Curtea va trebui să dea o hotărâre care există în mai multe constituții. Parlamentul, în situația în care șeful statului refuză să semneze decretul de numire a unui candidat pentru funcția de premier, trebuie să înceapă procedura de revocare din funcție. Dacă Parlamentul nu începe această procedură, atunci CC va trebui să spună foarte clar: țara nu poate rămâne fără guvern, dacă nu începe procedura de impeachment după data de 23 martie. Va trebui să găsească circumstanțele care justifică dizolvarea Parlamentului”, a declarat Boțan ieri-seară, în cadrul unei emisiuni de la N4.

Citește și: VIDEO // Maia Sandu: „Eu nu am să stau să mă uit cum frăția penalilor nu vrea să lase țara din mână și semnează alianțe la fel de ușor cum și-au umplut propriile buzunare. La anticipate sau la referendum, oamenii vor decide viitorul lor și al țării”

„Dacă Parlamentul R. Moldova începe această procedură și nu o duce până la capăt, atunci se aplică aceeași soluție - dizolvarea Legislativului. Eu cred că actualul Parlament nu poate să ducă până la capăt această procedură, mi se pare imposibil ca să se găsească 68 de voturi. Dacă nu se găsesc 68 de voturi, atunci toată procedura cade și CC trebuie să ofere o ieșire din această situație. În unele constituții e scris că, dacă Parlamentul începe procedura și nu o duce până la capăt, atunci gata, se dizolvă Legislativul. Aici e câmp pentru dezvoltarea jurisprudenței CC, dar e clară poziția doamnei președinte”, a punctat analistul politic.

În opinia sursei citate, Maia Sandu dă dovadă de mare curaj și, mai ales, respectă prevederile Constituției. Acesta a amintit că ex-președintele Dodon a încălcat de mai multe ori Constituția pentru scopuri net inferioare celui pe care îl are acum Maia Sandu.

„Este un risc imens, pentru că R. Moldova se află într-o situație foarte dificilă. Să-ți asumi astfel de riscuri, chiar e nevoie de mare curaj. Dar asta e calea cea mai rapidă de a ajunge la alegeri anticipate, care probabil vor trebui să aibă loc undeva în luna iunie. Determinarea doamnei președinte îi dă foarte mari avantaje. Altă soluție nu există. Ea este conștientă, respectă prevederile Constituției… Ea explică de ce procedează așa. Constituția are o clauză care spune că, dacă președintele nu face asta și asta, atunci să fie revocat din funcție. Este hotărârea CC din august 2020. Igor Dodon a încălcat de cinci ori Constituția. Maia Sandu poate să-i spună lui Igor Dodon: puteți să mă criticați, dar dacă punem pe talere de câte ori ați mers contra Constituției și pentru ce scopuri ați procedat așa și care e scopul meu… Cred că aici e în avantaj Maia Sandu. Eu am o singură nedumirire. E legată de această determinare, pentru că situația e foarte complicată în țară. Trebuie să ai și curaj, dar mai ales suport ca să procedezi în felul acesta”, a conchis Igor Boțan.

CC a declarat marți neconstituțional decretul de înaintare a Nataliei Gavrilița la funcția de premier, dar, totodată, nu a admis candidatura Marianei Durleșteanu, deși a fost înaintată de 54 de parlamentari. Președintele Maia Sandu nu a anunțat eventuale consultări cu fracțiunile parlamentare în vederea desemnării unui nou candidat la funcția de premier, după ce CC a anulat decretul său din 11 februarie curent, și a lăsat să se înțeleagă că optează în continuare pentru organizarea de alegeri parlamentare anticipate.

„Eu le-am promis oamenilor că vom face ordine în țară, că o să reformăm justiția, că o să pornim o luptă adevărată împotriva corupției. Pentru asta am obținut votul cetățenilor. Eu nu am să stau să mă uit cum frăția penalilor nu vrea să lase țara din mână și semnează alianțe la fel de ușor cum și-au umplut propriile buzunare. Nu sunt prizonierul funcției, nu voi fi un președinte comod pentru cei certați cu legea și interesul public. Eu voi vorbi pentru oameni și voi fi alături de ei, pentru că responsabilitatea mea este față de oameni. (...) Dragi cetățeni, nici măcar un astfel de Parlament nu ne poate ține în loc. Nu avem dreptul să permitem recapturarea instituțiilor statului. Poporul este deținătorul real al puterii în stat și este cel care poate să tranșeze această situație. La anticipate sau la referendum, oamenii vor decide viitorul lor și al țării”, a declarat Maia Sandu ieri- seară, în cadrul unui briefing susținut la Președinție.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
României îi pasă
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
09.04.2021 09:19 Nicolae Negru Nicolae Negru // Unionismul și echili...

05.04.2021 09:23 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fața adevărată a Mai...

02.04.2021 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fake după fake

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că în prezent există circumstanțe pentru dizolvarea Parlamentului R. Moldova, după eșuarea a două tentative de a învesti Guvernul?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md