15:10:20 20.04.2024
Stiri

Guvernul R. Moldova a reacționat, în PREMIERĂ, la apelul producătorilor de energie electrică din surse regenerabile. Ce promisiuni au primit agenții economici din domeniu, după ce s-au plâns că ar fi în pragul falimentului

Actualitate 24.11.2022 16:47 Vizualizări1435 Autor: Ziarul National
Guvernul R. Moldova a reacționat, în PREMIERĂ, la apelul producătorilor de energie electrică din surse regenerabile. Ce promisiuni au primit agenții economici din domeniu, după ce s-au plâns că ar fi în pragul falimentului


Producătorii de energie electrică din surse regenerabile au avut, în premieră, o întâlnire cu reprezentanții Guvernului R. Moldova, după ce marți, în cadrul unei conferințe de presă, au lansat un apel către prim-ministra Natalia Gavrilița. Întâlnirea a fost inițiată și prezidată de către secretarul de stat al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR), Constantin Borosan, iar printre participanți au fost prezenți și reprezentanți ai Agenției Naționale în Energetică și „Moldelectrica”.

Secretarul de stat Borosan și-a arătat deschiderea față de participanții la ședință, precizând că este necesar de abordat problemele vociferate de producătorii de energie din surse regenerabile, care activează preponderent pe piața liberalizată, și de a identifica soluții pentru depășirea acestora.

Producătorii de energie din surse regenerabile au descris gravitatea problemelor cu care se confruntă sectorul respectiv, au prezentat propuneri pentru soluționarea acestora și disponibilitatea de a se implica în procesul de îmbunătățire a condițiilor, pentru a face posibilă activitatea în continuare.

Totodată, producătorii autohtoniauvorbit desprede identificarea unui mecanism echitabil și corespunzător la calcularea și achitarea dezechilibrelor.

„În acest sens a fost agreat ca la data de 24 noiembrie curent, de către „Moldelectrica” (cu participarea reprezentantului producătorilor de energie regenerabilă, ANRE și MIDR) urmează a fi efectuată o simulare conform modelului prezentat de cătrereprezentantului producătorilor, în baza datelor reale.

În cazul în care rezultatele ar urma să acopere costurile înregistrate de operatorul sistemului de transport și să diminueze povara financiară a dezechilibrelor înregistrate de către toți participanții la piața angro de energie electrică din R. Moldova, modalitatea de calculare a dezechilibrelor ar putea fi propusă către Comisia pentru Situații Excepționale pentru examinare și, după caz, adoptarea unei decizii care să modifice pct.7 din Dispoziția nr. 38 și care ar introduce un mecanism provizoriu aplicabil pe perioada stării de urgență”, se arată într-un comunicat de presă al producătorilor de energie din surse regenerabile.

De asemenea, în cadrul ședinței s-a discutat și despre acordarea posibilității achiziționării centralizate a energiei electrice produse din surse regenerabile locale de către S.A. „Energocom”, prin prisma exercitării obligațiilor de serviciu public de procurare a energiei electrice în scopul asigurării necesarului de energiei electrice pentru piața internă.

„Acest lucru ar permite tuturor cetățenilor din R. Moldova să beneficieze în mod egal de economiile ce urmează a fi înregistrate prin diferența de preț dintre achizițiile energiei electrice de la producători locali și prețurile spot de pe piața organizată OPCOM.

Totodată, s-a propus ca prețul cu care va fi achiziționată energia electrică produsă de către producători locali, care activează în piață liberă, de către S.A. „Energocom”, să fie un preț fix, după modelul României. Adică să fie un cost mai mic decât prețul cu care este procurată energia electrică din România, dar care ar permite funcționarea/activitatea pe timp de criză a centralelor electrice regenerabile. Să fie justificat și coordonat cu autoritățile responsabile de domeniul energetic sau să fie stabilit de către Comisia pentru Situații Excepționale ca preț de referință”, a mai arată sursa citată.

Suplimentar, s-a discutat necesitatea de ajustare cât mai urgentă a modalității de depunere a notificărilor fizice (prognozelor de producere) de către participanții la piața de energie electrică și accesul la datele deținute de Operatorii Sistemelor de Distribuție privind istoricul de generare a energiei electrice pe intervale de dispecerizare (pe fiecare oră pentru perioada de testare, care a avut loc de la 01.01.2022 până la 31.05.2022).

Producătorii autohtoni de energie electrică din surse regenerabile și-au exprimat speranța că problemele discutate din cadrul ședinței nu vor rămâne doar pe hârtie, dar vor fi soluționate în termeni cât mai restrânși, or, situația economică în care se află este la limita falimentului.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md