23:21:50 24.06.2024
Stiri

Guvernul creează toate condițiile pentru ca Procuratura Anticorupție să investigheze doar cazurile de „corupție la nivel înalt”. De „mica corupție” se va ocupa MAI, iar de „corupția sistemică” – CNA​

Actualitate 22.03.2023 12:14 Vizualizări1780 Autor: Ziarul National
Guvernul creează toate condițiile pentru ca Procuratura Anticorupție să investigheze doar cazurile de „corupție la nivel înalt”. De „mica corupție” se va ocupa MAI, iar de „corupția sistemică” – CNA​


Competențele Procuraturii Anticorupție (PA) și ale Centrului Național Anticorupție (CNA) vor fi delimitate la investigarea cauzelor de corupție de nivel înalt. Guvernul a aprobat astăzi, la inițiativa Ministerului Justiției, modificări la Codul de procedură penală.

Potrivit ministrei Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, modificările urmăresc centrarea capacităților anumitor instituții pe corupția mare și au fost necesare ținând cont de faptul că, în prezent, atât CNA, cât și Procuratura Anticorupție sunt supraîncărcate cu dosare de „corupție mică”.

Prin urmare, investigarea penală pentru corupția de nivel înalt va fi realizată de Procuratura Anticorupție, iar CNA va investiga corupția sistemică. În același timp, corupția mică va fi investigată de către organul de urmărire penală al Ministerului Afacerilor Interne care va coopera, în acest sens, cu CNA.

Delimitarea clară a competențelor între autoritățile responsabile de investigarea cauzelor de corupție va asigura realizarea condiționalităților din Planul de acțiuni pentru implementarea măsurilor propuse de către Comisia Europeană în Avizul său privind cererea de aderare a R. Moldova la UE, precum și a Memorandumului cu privire la politicile economice și financiare, încheiat cu FMI.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
24.06.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Scepticii și cobitorii

21.06.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cu Europa sau cu Asi...

18.06.2024 15:59 Ziarul National Nicolae Enciu // „Au început trecerea...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md