04:19:49 04.12.2023
Stiri

Guvernul ar putea extinde COMPENSAȚIILE, dacă va fi aprobată o nouă MAJORARE a tarifului la energia electrică

Actualitate 25.11.2022 16:24 Vizualizări1686 Autor: Ziarul National
Guvernul ar putea extinde COMPENSAȚIILE, dacă va fi aprobată o nouă MAJORARE a tarifului la energia electrică


Guvernul R. Moldova ar putea extinde nivelul de compensații acordate cetățenilor, în cazul în care Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) va accepta solicitările „Premier Energy” și „Furnizarea Energiei Electrice Nord” de a majora tarifele la energia electrică din 1 decembrie curent.

„Decizia va fi luată de ANRE. E important ca să aibă loc discuțiile publice, să fie transparente toate calculele. Cunoaștem foarte bine că, din noiembrie, situația pe piața energiei electrice s-a înrăutățit. Procurăm în fiecare zi energie. Majoritatea energiei este procurată de pe piața din România. Prețurile sunt mult mai mari decât contractele care existau anterior. Am vorbit și anterior despre faptul că prețurile la energie ar putea crește. Anume de aceea, Guvernul a inclus și compensații pentru electricitate în programul de reducere a vulnerabilității energetice. Vom continua să analizăm situația. Vom vedea care va fi decizia ANRE și vom vedea dacă ne putem permite o extindere a nivelului de compensații, în cazul că va fi nevoie”, a declarat prim-ministra Natalia Gavrilița.

Cel mai mare furnizor de energie electrică din R. Moldova, „Premier Energy”, solicită Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) un preț de 6,39 de lei/kWh (fără TVA) pentru consumatorii finali sau cu 1,62 de lei mai mult. Consumatorii deserviți de „Furnizarea Energiei Electrice Nord” (FEE-Nord) ar putea plăti un tarif de 5,68 lei/kWh din 1 decembrie sau cu 87 de bănuți mai mult.

Amintim că ultima scumpire a energiei electrice a avut loc pe 4 noiembrie. Actualmente, cei peste 930 de mii de consumatori din centrul și sudul R. Moldova, deserviți de „Premier Energy”, plătesc 4,77 lei/kWh, iar cei din nord, deserviți de societatea FEE Nord – 4,81 lei/kWh.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
01.12.2023 09:07 Nicolae Negru Nicolae Negru // România, la aniversare

01.12.2023 08:59 Ziarul National Nicolae Enciu // 1 Decembrie 1918: „R...

01.12.2023 09:33 Cazimir Țino Cazimir Țino // Ziua Națională a Româ...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Vă afectează faptul că în R. Moldova a fost declarată stare de urgență, de la declanșarea de către Federația Rusă a războiului din Ucraina, iar deciziile urgente sunt luate de Comisia pentru Situații Excepționale?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md