03:34:00 27.02.2024
Stiri

Guvernatoarea Anca Dragu, la Autoritatea Bancară Europeană: Banca Națională este interesată să participe la proiecte destinate țărilor candidate pentru aderare la UE

Actualitate 13.02.2024 09:06 Vizualizări560 Autor: Ziarul National
Guvernatoarea Anca Dragu, la Autoritatea Bancară Europeană: Banca Națională este interesată să participe la proiecte destinate țărilor candidate pentru aderare la UE


Banca Națională a Moldovei (BNM) este interesată să participe la proiecte destinate țărilor candidate pentru aderare la UE, așa încât instituția de la Chișinău să își fortifice capacitățile de autoritate competentă a sectorului financiar. De asemenea, BNM este hotărâtă să continue alinierea cadrului național de reglementare și supraveghere la standardele UE.

Mesajele au fost transmise de guvernatoarea BNM, Anca Dragu, în cadrul întrevederii avute luni, 12 februarie, cu José Manuel Campa, președinte al Autorității Bancare Europene (European Banking Autority – EBA), o autoritate independentă a Uniunii Europene, creată în anul 2011 cu scopul de a asigura un cadru eficient şi consecvent de reglementare şi supraveghere prudenţială în întregul sector bancar al UE.

Anca Dragu a apreciat cooperarea dintre BNM și EBA, exprimându-și încrederea că relația va avansa, având în vedere rolul major al EBA în domeniul reglementării și supravegherii sistemului financiar din UE, precum și contribuția EBA la menținerea stabilității financiare în UE, dar și salvgardarea integrității, eficienței și a bunei guvernanțe în sectorul bancar.

În discuțiile cu președintele EBA, guvernatoarea BNM a precizat că sectorul financiar al Republicii Moldova a fost consolidat semnificativ, în special datorită procesului de integrare europeană, oferind drept exemplu rezultatele proiectului Twinning finanțat de UE privind consolidarea capacității instituționale în domeniul reglementării și supravegherii bancare. Asistența este oferită de băncile centrale și alte autorități din România, Țările de Jos și Lituania.Totodată, Anca Dragu a ținut să menționeze că dezvoltarea cooperării dintre BNM și autoritățile de supraveghere bancară din UE a fost posibilă după ce regimul de confidențialitate în domeniul supravegherii bancare din R. Moldova a fost evaluat pozitiv de EBA. De asemenea, guvernatoarea a afirmat că BNM este interesată să obțină de la UE confirmarea rezultatelor reformelor pe care le-a promovat în domeniul bancar. În acest scop, BNM urmează să inițieze exercițiul de evaluare privind echivalența legislației bancare naționale cu legislația din UE, conform metodologiei EBA.

„Întrucât echivalența legislației noastre bancare cu acquis-ul UE este foarte importantă pentru avansarea în procesul de aderare la UE, suntem deosebit de interesați să ne angajăm într-un dialog strâns cu EBA în scopul evaluării acestei echivalențe”, a adăugat Anca Dragu, citată de un comunicat de presă al BNM..

În cadrul discuțiilor, președintele EBA, José Manuel Campa, a exprimat deschidere din partea Autorității Bancare Europene pentru o cooperare mai strânsă cu BNM pentru a ajuta banca centrală a Republicii Moldova să avanseze pe calea integrării europene.

Delegația BNM, care a inclus membri ai Comitetului executiv, precum și directori ai subdiviziunilor de reglementare și autorizare, supraveghere bancară, relații internaționale și integrare europeană, a avut întrevederi și cu alți reprezentanți ai EBA, în cadrul cărora au fost discutate subiecte de interes privind reglementarea și supravegherea sectorului financiar, dar și relațiile de perspectivă.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.02.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // După Maria Zaharova,...

23.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Doi ani de război se...

19.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin în persoană și...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md